avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie/fonduri europene
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie/fonduri europene

Buna ziua.In noiembrie 2012 am nascut un baietel,beneficiind de indemnizatie pentru cresterea copilului.In luna aprilie 2013 am infiintat o intrprindere individuala pentru accesarea de fonduri europene,fonduri de altfel obtinute in urma intocmirii proiectului.am aflat atunci ca mi se suspenda indemnizatia,intrucat aveam o alta sursa de venit.Am inceput serviciul din luna mai 2013 pana in prezent.mentionez faptul ca baietelul meu are anumite afectiuni care il pot incadra in categoria copiilor cu handicap,afectiuni care s-au amplificat in ultima perioada.intrebarea mea este daca pot intra din nou in concediu crestere copil cu handicap pana la varsta de trei ani,beneficiind de indemnizatie in acest sens in conditiile in care urmeaza sa se vireze si a doua transa din proiectul fonduri europene?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:55, 13 Martie 2014
1. In momentul de fata dvs. aveti suspendata plata indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) deoarece ati inceput sa aveti venituri profesionale.

2. - Puteti sa reluati plata indemnizatiei pentru CCC pana la varsta de 3 ani daca aveti un certificat de handicap pentru copil.
- Solicitati angajatorului suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a reintra in CCC pana la varsta de 3 ani (anexati o copie dupa certificatul de handicap al copilului).

3. - Veti beneficia de aceeasi indemnizatie pentru CCC de care ati beneficiat cand ati intrat in CCC (daca ati optat initial pentru CCC pana la 2 ani, unde indemnizatia era de cel mult 1200 lei).
- Daca 85% din media veniturilor nete era peste 1200 lei atunci veti solicita recalcularea indemnizatiei care acum poate fi de cel mult 3400 lei.

4. Dar, pe perioada de CCC va trebui sa suspendati orice activitate care va aduce venituri profesionale.
mentionez faptul ca nu pot suspenda activitatea intreprinderii individuale,deoarece ar trebui sa inapoiez intreaga suma de 40 000 E care mi a fost alocata.insa,daca pot beneficia de concediu pt ingrijirea copilului cu handicap pana la 3 ani, pot sta in aceasta perioada cu copilul fara a beneficia de vreun leu din partea statului?sau am dreptul totusi la vreo alocatie,un venit?si daca renunt la indemnizatie pana implineste copilul varsta de trei ani,mi se va pastra locul de munca?am acest drept?multumesc
1. Indiferent daca intrati sau nu in CCC veti beneficia, in continuare, de alocatai de stat pentru copii, care va fi de 200 lei pana implineste copilul 3 ani si apoi de 42 lei lunar pana implineste copilul 18 ani.
- Pentru aceasta trebuie sa meregeti la Primarie cu o copie dupa certificatul de handicap al copilului si sa solicitati prelungirea platii alocatiei de stat de 200 lei lunar pana implineste copilul 3 ani.

2. - Puteti sa solicitati CCC fara sa beneficiati de indemnizatie dar aceasta perioada nu veti mai fi asigurata pe sanatate si de asemenea aceasta perioada nu va mai fi peioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.
- Angajatorul nu v amai avea nici o obligatie fata de dvs., va fu un concediu fara plata pentru probleme personale.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie si concediu crestere copil cu handicap cristisy cristisy Buna seara Am si eu o problema si o nelamurire in acelasi timp. Am nascut un baietel si am optat pentru ccc pana la 1 an. Acum baietel are 10 luni si a fost ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului lavanda lavanda Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema destul de serioasa, si anume. Pana in data de 10 aprilie 2014 ma gasesc in concediu pentru cresterea ... (vezi toată discuția)
Revenire la munca din ccc Elena.1980 Elena.1980 Buna ziua, In prezent beneficiez de concediul pentru cresterea copilului pe o perioada de 2 ani, termin acest concediu in februarie 2014, in acest concediu am ... (vezi toată discuția)