avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura juridica pentru iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura juridica pentru iesirea din indiviziune

Va adresez rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema. Daca un teren are doi coproprietari, iar unul vrea sa vanda iar celalalt nu, deoarece nu-i convine pretul oferit de cumparator, care este procedura juridica pentru rezolvarea acestei situatii? Ce costuri implica si cine suporta costurile unei eventuale ieşiri din indiviziune - cel care solicita iesirea din indiviziune sau celalalt coproprietar sau ambii? Va mulţumesc şi vă rog mult să-mi răspundă cineva care cunoaşte ceea ce se face într-o asemenea situaţie.
Cel mai recent răspuns: ILIE DORIN , Mediator 22:14, 13 Martie 2014
Buna ziua,
Daca nu va intelegeti nici in fata mediatorului veti ajunge in instanta.
Cel care da in judecata va plati initial toate costurile iar la sfarsit va solicita cheltuielile de judecata.
Va multumesc mult. Vă mai rog să-mi spuneţi dacă există şi o prevedere legată de o limită de preţ care se oferă pentru teren. Mai exact, situaţia este următoarea. Ambii coproprietari doresc să vândă, însă unul este din localitatea unde se află terenul şi se poate ocupa de găsirea unui cumpărător, iar celalalt este dintr-o altă localitate, neputându-se implica prea mult. Cel care se ocupă de găsirea unui cumpărător convine cu potenţialul client să-i spună celuilalt proprietar că preţul convenit este mult mai mic decât cel pe care, în fapt, îl va plăti clientul, în scopul de a-l înşela pe celălalt proprietar. Are instanţa reguli speciale într-un asemenea caz, în care tentativa de înşelăciune este evidentă (preţul fiind mult mai mic decât preţul pieţei), însă, practic, în afară de o constatare mai mult decât evidentă nu există vreo dovadă scrisă? Adică, dacă celălalt coproprietar mă dă în judecată pentru ieşirea din indiviziune deoarece nu doresc să accept preţul ridicol pe care mi-l oferă pentru partea mea va trebui să plătesc cheltuielile de judecată? ªi, cu scuzele de rigoare, pentru că nu am umblat până acum prin tribunale, cam la cât s-ar putea ridica, cu aproximaţie, aceste cheltuieli?
Vă mulţumesc foarte mult
costurile prin tribunale sunt destul de mari, de la onorarii avocatiale adaugand taxe de timbru continuand cu expertize judiciare etc... cateva mii de lei bune

Partajul la mediator il puteti face agreand o solutie reciproc avantajoasa.

In primul rand trebuie sa stim daca aveti deja cotele de proprietate stabilite clar. Daca acele cote sunt stabilite, mai ramane de vazut modul de impartire. Cazul 1, In natura, daca unul vrea sa ramana cu terenul, platind celuilalt o sulta, adica partea lui din valoare, ori cazul 2 cand ambii vor sa il vanda si nu se inteleg la pret. In mediere toate acestea se discuta, analizandu-se si pretul de piata, atat la ofertare cat si la vanzarea efectiva. Adica altul este un pret cerut si ofertat, si altul este un pret de tranzactie, adica cel intradevar luat de vanzatori si platit de cumparatori. Daca din discutii nu se ajunge la un pret agreat si stabilit de comun acord, mediatorul poate alege din lista de evaluatori autorizati, un evaluator, neutru, si acela va face un raport de evaluare in baza caruia cei in coproprietate vor putea sa il agreeze, ori sa stabileasca pretul dupa indicele de pret oferit de evaluator. In astfel de cazuri, partile impreuna cu mediatorul decid daca expertiza este necesara, si doar daca partile nu cad de acord pe o suma.

Ceea ce este mai important este faptul ca ceea ce puteti face dumneavoastra prin mediere, face judecatorul in umam unui lung proces judiciar. Costurile finale ale medierii si costurile instantei difera substantial. Mai mult, ceea ce decide judecatorul, puteti decide dumneavoastra, banii pierduti prin tribunale ramanand in buzunarul dumneavoastra, e vorba de cateva mii de lei bune.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2014
ILIE DORIN, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune rocsy77 rocsy77 buna ziua,in urma succesiunii dupa parintii decedati ni s-au eliberat certificate de mostenitori mie si fratelui meu.problema este urmatoatea,fratele meu vrea ... (vezi toată discuția)
Unde se face partajul succesoral si iesirea din indiviziune? ellena ellena Daca mostenitorii s-au inteles asupra impartirii mostenirii, pot face toti pasii la notar? De exemplu pot face si dezbaterea mostenirii si partajul succesoral ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, detin o casa mostenita de la parinti, iar eu cu fratele ... mrboogie mrboogie Buna ziua, Detin o casa mostenita de la parinti, iar eu cu fratele meu care este coproprietar, vrem s-o vindem. Problema este ca eu sunt de acord s-o vand ... (vezi toată discuția)