avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata

Buna seara,
Sunt angajat la o companie din octombrie 2013 cu contract pe perioada nedeterminata. Din data de 1.06.2014 as vrea sa plec 2 luni de zile in strainatate. Angajatorul e obligat sa imi acorde concediu fara plata sau nu? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 14 Martie 2014
1. Codul Muncii prevede :
Art. 153
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Art.54
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

2. Având în vedere că suntem în prezenţa unui caz de suspendare prin acordul părţilor, rezultă că angajatorul nu este obligat să acorde salariatului concediu fără plată, chiar dacă există o dispoziţie expresă în contractul colectiv de muncă privind durata acestui concediu, dacă la momentul formulării cererii de concediu nu fusese încălcată dispoziţia în cauză. (Alexandru Ţiclea (coordonator), Codul muncii - adnotat şi comentat, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2004, p. 248)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna adrianas26 adrianas26 Am nevoie de un pic de ajutor,am lucrarea de licenta in vara sunt la drept si am lucrarea cu titlul Obligatia de fiodelitate fata de angajator in executarea ... (vezi toată discuția)
Avertisment abatere disciplinara Sorina19 Sorina19 Pentru abateri disciplinare DIFERITE se da un singur avertisment sau pentru fiecare abatere diferită se incepe fiecare procedura cu propriul avertisment? Ex ... (vezi toată discuția)
Repunere in termen prescriptie pe perioada delegarii aidu aidu Pentru termenele de prescriptie devin incidente dispozitiile Decretului nr. 167/1958 relative la suspendare si intrerupere. De asemenea, se va aplica si ... (vezi toată discuția)