avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie Crestere Copil calculata la salariul real
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie Crestere Copil calculata la salariul real

Buna ziua,

Sunt angajata intr-o firma in care lucrez de peste 5 ani. In momentul angajarii, angajatorul mi-a oferit un salariu pe contractul de munca si altul in mana. Fiind la inceputurile mele in "campul muncii" am acceptat sa lucrez si in aceste conditii. De curand am aflat ca sunt insarcinata si am instiintat angajatorul in scris, cum este si legal, despre starea mea de graviditate, lucru care a deranjat foarte tare. Avand o functie in conducerea societatii am avut "nesimtirea" sa-l rog pe angajator sa-mi mareasca salariul pe contractul de munca, atata timp cat mai stau in firma, pentru acea indemnizatie de crestere copil, care se calculeaza din veniturile nete. Mentionez ca atata timpt cat am lucrat si chiar si in prezent mi-am facut treaba exemplar. In fine... angajatorul nu prea este de acord sa-mi treaca salariul intreg pe contractul de munca pe motive aberante "ca nu depinde de el ci de societate, si ar trebui sa mai am rabdare cateva luni" ... in situatia in care eu sunt insarcinata in prezent si o sarcina nu se poate "amana" cateva luni m-am hotarat sa lupt pentru drepturile mele si sa-mi cer in instanta aceste drepturi. Daca as instiinta ITM-ul despre acesta situatie stiu ca ar da spaga si ar scapa ... Mai stiu ca frica Lui cea mai mare este ITM-ul si sa nu ajunga pe mana lor statele de salarii "reale" impreuna cu fluturasii "reali" in legatura cu salariile angajatilor din firma, iar eu avand acces la aceste lucruri am intocmit (inca de la inceputurile mele in aceasta firma) statele de salarii si fluturasii in 2 exemplare: unul a ajuns la sediu, iar celalalt a ramas la mine. Sumele totale ale salariilor reale se pot regasii in registrul de casa, exista si un monetar cu care au fosti scosi banii de pe casa... Practic exista o contabilitate dubla. Patronul nu aducea banii de acasa pentru salarii, ci ii scotea tot din firma. Eu consider ca ar exista destule dovezi care sa scoata la iveala neregulile. Ce sanse as avea in instanta sau in fata autoritatilor sa dovedesc aceste lucruri? De unde sa incep si cu ce? Eu am incercat sa rezolv problema pe cale amiabila, dar daca nu se poate...m-as bucura sa plateasca retroactiv darile la stat pentru toti angajatii, nu numai pentru mine...
Cel mai recent răspuns: ioanaep , utilizator 15:19, 19 Martie 2014
Va inteleg supararea,nu sunt jurist,dar nu credeti ca si dvs.ati luat parte,ati ingaduit infaptuirea unei infractiuni?Dvs.vreti sa-l santajati ca nu inteleg!
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2014
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
1. Nimeni nu va poate spune ce sanse aveti in instanta.

2. Instanta de judecata va tine cont de dovezile pe acer le aduceti dvs. si angajatorul.

3. Consultati un avocat sa va ajute sa faceti actiunea in instanta.
Va inteleg supararea,nu sunt jurist,dar nu credeti ca si dvs.ati luat parte,ati ingaduit infaptuirea unei infractiuni?Dvs.vreti sa-l santajati ca nu inteleg!

ultima data editat de simonaoprica pe data de Vineri, 14 Martie 2014, 12:25





In cazul acesta se poate spune ca toti angajatii au luat parte... am acceptat sa lucrez in conditiile care ne sunt oferite in peste 80% de firmele din Romania. Pentru ca angajatorii cauta forta de munca tanara si cu experienta, iar in momentul in care doar ai iesit de pe bancile facultatii nu se poate spune ca ai o experienta si ai de ales intre a lucra (chiar si "la gri") sau a sta acasa si a cauta acul in carul cu fan, adica un angajator care sa lucreze 100% legal. Iar munca "la gri" la noi este foarte bine cunoscuta. Si NU vreau sa-l santajez in nici un caz, faptul ca am facut niste hartii in 2 exemplare a fost pur si simplu pentru acoperirea mea, pentru ca raspundeam de niste bani, in nici un caz cu gandul ca vreodata o sa-mi santajez angajatorul. Vreau doar sa-mi plateasca drepturile asa cum cere legea, pentru ca m-a facut sa ma simt pur si simplu "folosita".
Cat despre "ingaduirea unei infractiuni" e mult prea mult spus...eu nu am puterea de decizie in aceasta societate si totul se face asa cum doreste patronul iar "cui nu ii convine poate sa plece" exact astea sunt vorbele care ti se spun in momentul in care ai o nemultumire.

1. Aveti dreptate in ce spuneti, asta este realitatea, dar patronii procedeza asa in "complicitate" cu salariatii care, in lipsa unei alte optiuni, accepta sa lucreze "la negru" sau "la gri".

2. Daca nici un salariat nu ar accepta aceste ilegalitati atunci nici patronii nu ar mai avea ce face si ar intra in legalitate.

3. Codul muncii sanctioneaza si pe angajatorii si pe salariatii care lucreaza ilegal.

4. Dvs. aveti dreptul legal sa actionati in judecata pe angajator si aveti sansa sa si castigati procesul.

Va multumesc! Am sa incerc sa fac tot ce-i mai bine pentru mine, si nu am sa renunt prea usor.

Alte discuții în legătură

Cum si unde pot reclama un patron care m-a platiti la gri ? Florian59 Florian59 cum si unde pot reclama un patron care m-a platit la gri fara acordul meu si din pacate acest lucru l-am aflat dupa foarte multi ani prin intermediul casei de ... (vezi toată discuția)
Conflict munca - neplata salariului vali iacobescu vali iacobescu Buna, Doresc sa va expun cat mai succint problema mea. Am lucrat cu contract si carte de munca, la o firma, timp de 4 ani. Odata cu inceperea crizei ... (vezi toată discuția)
Micsorare salar vs. concediere gaby76 gaby76 Buna ziua va rog sa ma ajutati cu urmatoarele: 1. care este modalitatea legala ca firma sa imi micsoreze salariul cu >35%, ca e criza ? 2. daca nu accept, ... (vezi toată discuția)