avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie Crestere Copil calculata la salariul real
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie Crestere Copil calculata la salariul real

Buna ziua,

Sunt angajata intr-o firma in care lucrez de peste 5 ani. In momentul angajarii, angajatorul mi-a oferit un salariu pe contractul de munca si altul in mana. Fiind la inceputurile mele in "campul muncii" am acceptat sa lucrez si in aceste conditii. De curand am aflat ca sunt insarcinata si am instiintat angajatorul in scris, cum este si legal, despre starea mea de graviditate, lucru care a deranjat foarte tare. Avand o functie in conducerea societatii am avut "nesimtirea" sa-l rog pe angajator sa-mi mareasca salariul pe contractul de munca, atata timp cat mai stau in firma, pentru acea indemnizatie de crestere copil, care se calculeaza din veniturile nete. Mentionez ca atata timpt cat am lucrat si chiar si in prezent mi-am facut treaba exemplar. In fine... angajatorul nu prea este de acord sa-mi treaca salariul intreg pe contractul de munca pe motive aberante "ca nu depinde de el ci de societate, si ar trebui sa mai am rabdare cateva luni" ... in situatia in care eu sunt insarcinata in prezent si o sarcina nu se poate "amana" cateva luni m-am hotarat sa lupt pentru drepturile mele si sa-mi cer in instanta aceste drepturi. Daca as instiinta ITM-ul despre acesta situatie stiu ca ar da spaga si ar scapa ... Mai stiu ca frica Lui cea mai mare este ITM-ul si sa nu ajunga pe mana lor statele de salarii "reale" impreuna cu fluturasii "reali" in legatura cu salariile angajatilor din firma, iar eu avand acces la aceste lucruri am intocmit (inca de la inceputurile mele in aceasta firma) statele de salarii si fluturasii in 2 exemplare: unul a ajuns la sediu, iar celalalt a ramas la mine. Sumele totale ale salariilor reale se pot regasii in registrul de casa, exista si un monetar cu care au fosti scosi banii de pe casa... Practic exista o contabilitate dubla. Patronul nu aducea banii de acasa pentru salarii, ci ii scotea tot din firma. Eu consider ca ar exista destule dovezi care sa scoata la iveala neregulile. Ce sanse as avea in instanta sau in fata autoritatilor sa dovedesc aceste lucruri? De unde sa incep si cu ce? Eu am incercat sa rezolv problema pe cale amiabila, dar daca nu se poate...m-as bucura sa plateasca retroactiv darile la stat pentru toti angajatii, nu numai pentru mine...
Cel mai recent răspuns: ioanaep , utilizator 15:19, 19 Martie 2014
simonaoprica a scris:

@anatiti-Contabil adevarat sau nu,nu aveti expertiza sa ma catalogati dvs.Eu nu am spus nicio clipa ca incurajez evaziunea fiscala.Ce m-a deranjat a fost faptul cum utilizatorul a pus problema.Cat mi-a convenit mie a fost ok,cand nu imi mai convine mie ma duc sa-i fac reclamatie.
Intre mine si utilizator diferenta este ca a ingaduit cu adevarat evaziunea fiscala timp de 5 ani.


Ati pus punctul pe "i".
Mi-am spus punctul de vedere, punandu-i in fata autoarei topicului si aspecte care ar trebui judecate pentru a lua o hotarare. I-am amintit de efectul de bumerang, daca a inteles despre ce este vorba. Nici o instanta nu-i va da castig de cauza in dreptul idemnizatiei atat timp cat legea este clara: primesti procentual in functie de contributie.Ca-l va aduce in instanta pe angajator, foarte bine, are toate sansele de castig si felicitari pentru luarea de pozitie, dar...dar si in dreptul domniei sale va fi o suspiciune pe care judecatorul nu o va trece cu vederea. Si asa cum afirma un antepostator, judecatorul va interpreta (tainuirea, dublura actelor contabile detinute la domiciliul autoarei) un eventual santaj premeditat.Chiar si angajatorul o poate acuza de santaj si o va bate cu armele dansei. Acum, completez intentia autoarei de a comite inca o frauda. Presupun ca angajatorul i-a incheiat contractul de munca cu salariul minim pe economie, asa cum se procedeaza in majoritatea cazurilor. Asta inseamna ca doamna a contribuir la asigurarile de sanatate cu o suma mica, idemnizatia fiind proportionala cu contributia. Acum, conform doleantei domniei sale, ar urma ca angajatorul sa-i recunoasca salariul primit, ceea ce este imposibil. Marindu-i salariul, la cel real incasat, idemnizatia va avea o valoare mult mai mare decat contributia adusa. Aceasta diferenta ( substantiala ) va trebui suportata tot din buget. Deci bugetul va fi pagubit , contribuabilii vor fi cei ce platesc. Si atunci, pun intrebarea distinsei doamne : de ce vreti sa primiti mai mult decat meritati, decat ati contribuit, din banii cui veti primi idemnizatia timp de doi ani de zile ? Pe cine vreti sa furati, cu ce v-au suparat contribuabilii?
Parerea mea distinsa doamna, lasati-o balta. Veti pierde mult mai mult decat ati putea castiga. 1.-Idemnizatia pentru care luptati va fi cea prevazuta de lege, exclus retroactiv;
2.-Sunteti suspectata de participare la evaziune fiscala prin tainuire;
3.-Puteti fi suspectata ( presupun ) de santaj premeditat;
4.-La revenirea din concediul pentru cresterea copilului, in mod sigur veti mai fi salariata societatii doar cateva zile. Angajatorul va va concedia invocand incalcarea confidentialitatii si a pastrarii secretului actelor contabile.
Hoararea este a dvs.
alimun a scris:
Ce sanse as avea in instanta sau in fata autoritatilor sa dovedesc aceste lucruri? De unde sa incep si cu ce?

Șansele să câștigați un eventual litigiu sunt zero.

Dvs. doriți să invocați propria culpă în apărarea dvs. pentru a câștiga procesul, însă nimănui nu îi este permis aceasta. Există un adagiu latin care se aplică perfect situației relatate de dvs. în acest topic și de care instanța va ține cont: nemo auditur propriam turpitudinem allegans. În traducere, asta înseamnă că nimeni nu poate invoca in sustinerea intereselor sale propria sa culpa.
”Nimeni nu poate invoca in sustinerea intereselor sale propria sa culpa”, adagiu latin potrivit caruia nimeni nu poate sa obtina foloase invocand propria sa vina, incorectitudine, necinste, si nici sa se apere valorificand un asemenea temei.

[ link extern ]
nu vreau sa se inteleaga gresit... totusi dvs ati permis aceasta munca la gri prin faptul ca ati acceptat propunerea angajatorului. probabil nu ati avut alta solutie insa raspunderea este atunci de ambele parti. Angajatorul nu v-a obligat sa prestati munca la "gri". Aveati optiunea sa demisionati. acum ca ati ramas insarcinata este intradevar in dezavantajul dvs in ceea ce priveste cuantumul indemnizatiei, totusi mare atentie sa nu luptati si impotriva dvs.!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum si unde pot reclama un patron care m-a platiti la gri ? Florian59 Florian59 cum si unde pot reclama un patron care m-a platit la gri fara acordul meu si din pacate acest lucru l-am aflat dupa foarte multi ani prin intermediul casei de ... (vezi toată discuția)
Conflict munca - neplata salariului vali iacobescu vali iacobescu Buna, Doresc sa va expun cat mai succint problema mea. Am lucrat cu contract si carte de munca, la o firma, timp de 4 ani. Odata cu inceperea crizei ... (vezi toată discuția)
Micsorare salar vs. concediere gaby76 gaby76 Buna ziua va rog sa ma ajutati cu urmatoarele: 1. care este modalitatea legala ca firma sa imi micsoreze salariul cu >35%, ca e criza ? 2. daca nu accept, ... (vezi toată discuția)