avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie Crestere Copil calculata la salariul real
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie Crestere Copil calculata la salariul real

Buna ziua,

Sunt angajata intr-o firma in care lucrez de peste 5 ani. In momentul angajarii, angajatorul mi-a oferit un salariu pe contractul de munca si altul in mana. Fiind la inceputurile mele in "campul muncii" am acceptat sa lucrez si in aceste conditii. De curand am aflat ca sunt insarcinata si am instiintat angajatorul in scris, cum este si legal, despre starea mea de graviditate, lucru care a deranjat foarte tare. Avand o functie in conducerea societatii am avut "nesimtirea" sa-l rog pe angajator sa-mi mareasca salariul pe contractul de munca, atata timp cat mai stau in firma, pentru acea indemnizatie de crestere copil, care se calculeaza din veniturile nete. Mentionez ca atata timpt cat am lucrat si chiar si in prezent mi-am facut treaba exemplar. In fine... angajatorul nu prea este de acord sa-mi treaca salariul intreg pe contractul de munca pe motive aberante "ca nu depinde de el ci de societate, si ar trebui sa mai am rabdare cateva luni" ... in situatia in care eu sunt insarcinata in prezent si o sarcina nu se poate "amana" cateva luni m-am hotarat sa lupt pentru drepturile mele si sa-mi cer in instanta aceste drepturi. Daca as instiinta ITM-ul despre acesta situatie stiu ca ar da spaga si ar scapa ... Mai stiu ca frica Lui cea mai mare este ITM-ul si sa nu ajunga pe mana lor statele de salarii "reale" impreuna cu fluturasii "reali" in legatura cu salariile angajatilor din firma, iar eu avand acces la aceste lucruri am intocmit (inca de la inceputurile mele in aceasta firma) statele de salarii si fluturasii in 2 exemplare: unul a ajuns la sediu, iar celalalt a ramas la mine. Sumele totale ale salariilor reale se pot regasii in registrul de casa, exista si un monetar cu care au fosti scosi banii de pe casa... Practic exista o contabilitate dubla. Patronul nu aducea banii de acasa pentru salarii, ci ii scotea tot din firma. Eu consider ca ar exista destule dovezi care sa scoata la iveala neregulile. Ce sanse as avea in instanta sau in fata autoritatilor sa dovedesc aceste lucruri? De unde sa incep si cu ce? Eu am incercat sa rezolv problema pe cale amiabila, dar daca nu se poate...m-as bucura sa plateasca retroactiv darile la stat pentru toti angajatii, nu numai pentru mine...
Cel mai recent răspuns: ioanaep , utilizator 15:19, 19 Martie 2014
anatiti a scris:

Aveti un raspuns de adevarat contabil. Nu vrea sa-l santajeze vrea ceea ce i se cuvine. Nu credeti sau nu intelegeti de ce un salariat sa nu-si ceara drepturile. Traiasca evaziunea.


1. Nu am vazut nici un contabil care sa fi raspuns la intrebare.

2. - Ca sa ai castig de cauza in instanta trebuie sa dovedesti faptul ca angajatorul a incalcat legislatia muncii.
- In cazul de fata si salariatul a incalcat legislatia (Codul muncii) prin faptul ca a acceptat sa lucreze ilegal.

3. Isi poate cere drepturile in instanta si este posibil sa si castige.
Timp de 5 ani ati acceptat sa lucrati pe un salariu mai mare decat cel din contract. Se numeste infractiune.V-a convenit de minune dar ati facut copii ale tuturor actelor contabile ale societatii, acte pe care le detineti la domiciliul dvs.Se numeste infractiune. Alta era situatia cand ar fi fost folosite in faza incipienta pentru un flagrant. Acum se numeste santaj. Dupa cum observati, ati incalcat in repetate randuri legea. nIntr-o eventuala mediere, angajatorul va invoca legea si ca sa-l " imbunati " va trebui sa-i spuneti ca detineti copii ale contabilitatii salariilor, se va simti santajat .Poate pentru moment va accepta marirea salariului pentru a evita neplacerile dar va va pune un semn de carte pentru viitor.Nu spun sa renuntati si sa lasati totul balta, sa fiti in continuare partasa la infractiune. Si razbunarea are efecte.Aducerea angajatorului in fata instantei va avea efect de bumerang. .Este optiune dvs. ce hotarare veti lua.
Ca vreti sa raspunda retroactiv pentru toti salariatiii...cam tarziu v-a venit ideea sau mai bine zis numai atunci cand a fost in folosul dvs. Deci, nu mai invocati colectivul de salariati, este o problema personala.
Buna ziua,

As ruga pe doamna cu problema, daca doreste, sa imi raspunda la intrebarile pe care le voi pune. Anul recut, fratele meu s-a angajat in constructii. La angajare i s-a explicat de ce in mana va lua mai mult iar pe contract mai putin ( taxe mari, impozite, etc....). I s-a spus ca daca doreste salariul acela (cel care urma sa il primeasca in mana) pe contract, normal ca nu va mai lua atat in mana dar ii vor fi platite contributiile la salariul respectiv (si chiar i se platesc). Bineinteles ca fratele meu a optat pentru salariul cel mare in mana iar cel mic pe contract. Cine este de vina aici? Fratele meu ca a acceptat? Angajatorul ca este nevoit sa faca asa ceva ca sa poata tine firma pe linia de plutire iar oamenii sa aiba de munca? Guvernul care nu lasa o firma nici sa moara nici sa traiasca datorita taxelor si impozitelor si a tuturor scumpirilor? Si fratele meu si angajatorul, au comis o infractiune dar, cine ii impinge sa faca asta?
Preturile la client trebuie sa fie mici ca altfel nu te ia nimeni si "mori". Angajatul este de acord cu "aranjamentul" dar, la o adica, il da pe patron in judecata, uitand sa mentioneze ca, la momentul respectiv, i-a convenit "aranjamentul". Daca pretul este mic, de unde sa dai atatea taxe, salarii mari......si tot asa....? Pe alta parte, statul iti da cu legea in cap (lege facuta de el in asa fel incat sa ii pice bine lui) si te obliga sa platesti restaqntele. El stie ca nu ai cum dar....tabara pe tine iar tu...dai faliment.

Ma intreb: oare doamna, cand s-a suparat asa tare pe patron, s-a gandit la toate astea?
Nu vreau sa se creada ca le iau apararea patronilor. le iau apararea doar celor mici care, chiar incearca sa isi tina angajatii, sa isi plateasca din taxe (mai cu intarziere), sa dea salarii cat de cat decente, sa mai dea si o prima sau o atentie de sarbatori, etc....

Ce spuneti doamna? Sunteti chiar atat de corecta? fara suparare.
alimun a scris:

... sa-mi mareasca salariul pe contractul de munca, atata timp cat mai stau in firma, pentru acea indemnizatie de crestere copil, care se calculeaza din veniturile nete.


Nu va suparati, dar din ce bani sa va plateasca statul indemnizatia, daca contributia dumneavoastra pentru acest fond a fost mai aproape de zero decat de altceva?


@anatiti-Contabil adevarat sau nu,nu aveti expertiza sa ma catalogati dvs.Eu nu am spus nicio clipa ca incurajez evaziunea fiscala.Ce m-a deranjat a fost faptul cum utilizatorul a pus problema.Cat mi-a convenit mie a fost ok,cand nu imi mai convine mie ma duc sa-i fac reclamatie.
Intre mine si utilizator diferenta este ca a ingaduit cu adevarat evaziunea fiscala timp de 5 ani.
Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2014
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil

Alte discuții în legătură

Cum si unde pot reclama un patron care m-a platiti la gri ? Florian59 Florian59 cum si unde pot reclama un patron care m-a platit la gri fara acordul meu si din pacate acest lucru l-am aflat dupa foarte multi ani prin intermediul casei de ... (vezi toată discuția)
Conflict munca - neplata salariului vali iacobescu vali iacobescu Buna, Doresc sa va expun cat mai succint problema mea. Am lucrat cu contract si carte de munca, la o firma, timp de 4 ani. Odata cu inceperea crizei ... (vezi toată discuția)
Micsorare salar vs. concediere gaby76 gaby76 Buna ziua va rog sa ma ajutati cu urmatoarele: 1. care este modalitatea legala ca firma sa imi micsoreze salariul cu >35%, ca e criza ? 2. daca nu accept, ... (vezi toată discuția)