avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere

Buna ziua.
Eu impreuna cu sotia am incheiat cu unchiul respectiv matusa un contract de intretinere prin care acestia au cuvenit sa ne lase un imobil in sep 2012.
Unchiul a decedat la 4 luni dupa semnarea contractului iar dupa moartea acestuia , eu impreuna cu sotia ne-am mutat la domiciliul in cauza pentru a putea intretine mai usor pe matusa aflata in viata.
Mentionez ca matusa aflata in viata are un fiu dintr-o casatorie anterioara de care nu se mai stie nimic de cel putin 10 ani iar imobilul a fost dobandit in timpul casatoriei cu unchiul meu.
Intrebarea mea ar fii daca fiul poate invoca vreodata (inainte/dupa decesul matusii) anularea actului pe diverse motive sau daca ma ajuta mai mult din punct de vedere legal daca vindem imobilul cu acordul matusii, ramanandu-mi in continuare sarcina de intretinere.
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Dumitru-Mitica , utilizator 21:22, 14 Martie 2014
Cîtă vreme întreţinerea este efectivă, nu va avea nicio şansă. Oricum, nu va putea acţiona decît după decesul persoanei întreţinute. Pe timpul vieţii ei nu are calitate procesuală.
multumesc pentru raspunsul prompt.
Intretinerea efectiva are loc mai ales prin prisma faptului ca locuim impreuna cu dansa...deci sunt direct interesat de plata tuturor utilitatilor si de obtinerea hranei etc .
Ideea este ca eu cu sotia vom avea un copil si am dori un "upgrade" de la 2 camere la 3 camere..De aici si gandul de vanzare a imobilului. Doar ca nu stiu in primul rand daca il putem vinde pe acesta si in al 2-lea rand cum sa procedam cu noul apartament cumparat. Adica sa fie matusa proprietara..sa fim noi... sa facem alt act..etc
Cu alte cuvinte nu vreau sa imi fac rau singur in dorinta de a locui in conditii mai bune ;)
În urma contractului de întreţinere sunteţi proprietari asupra acelui imobil. Noul imobil va fi tot al dumneavoastră, eventual cu un drept de uzufruct pe o cotă parte în favoarea mătuşii.

Prestînd în continuare întreţinerea în conformitate cu obligaţiile asumate prin contract şi asigurînd mătuşii un spaţiu în care să locuiască, nu riscaţi nimic.

Desigur, dacă asupra imobilului iniţial este înscris dreptul de uzufruct al mătuşii, va fi nevoie de un act de renunţare la uzufruct din partea ei, precum şi o declaraţie de renunţare la notaţia obligaţiei de întreţinere asupra imobilului. Dar, toate aceste chestiuni le veţi lămuri cu notarul care va autentifica actul de vînzare.
va multumesc pentru raspuns , acum sunt lamurit ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act vanzare cumparare floridan floridan Buna ziua. Am primit acum 2 ani un act de vanzare cumparare de la o matusa handicapata.In acel act scrie asa: \" cumparatoarea intra de drept in stapanirea ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager help 27 oana 27 oana Hello, As dori sa ma lamuriti in legatura cu o problema, am sa descriu exact situatia pentru a-mi putea raspunde cat mai exact: Am cumparat de la unchiul ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu clauza de uzufruct viager Margo72 Margo72 Buna ziua! As dori si eu un raspuns la problema pe care o am. Acum vreo 17 de ani mama si tatal meu mi-a facut mie si surorii mele contract de vanzare ... (vezi toată discuția)