avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament cu clauza de uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament cu clauza de uzufruct viager

Buna ziua!
As dori si eu un raspuns la problema pe care o am. Acum vreo 17 de ani mama si tatal meu mi-a facut mie si surorii mele contract de vanzare cumparare a locuintei in care locuiesc, adica ne-a vandut casa, dar cu clauza de uzufruct viager, care este facut pe 2 dintre cele 4 camere in care locuiesc, cu conditia sa nu ii dam afara din casa!
Mentionez ca eu si sora mea i-am avut in ingrijire pe parinti.
Acum 2 ani tata a decedat iar mama este paralizata la pat, nu se poate misca si vorbeste incoerent! Raspunde la intrebari simple!
Problema este ca sora mea s-a mutat in alta locuinta, iar eu am ramas cu mama sa o ingrijesc.
As dori sa vindem apartamentul sa ne cumparam casa la curte iar mama mea este de acord cu vanzarea!
Dar nu stiu cum se procedeaza in acest caz si daca se poate, avand in vedere ca exista acest uzufruct.
Eu vreau sa o iau pe mama cu mine sa locuim tot impreuna dar in alta casa.
Se mai poate vinde apartamentul in acest caz? Daca gasim cumparator, putem vinde apartamentul iar noul propietar sa il preia cu aceasta clauza? Daca o iau pe mama sa locuiasca cu mine in noua locuinta, este in regula?Ce este de facut in aceasta situatie?
Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018
Margo72, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:53, 13 Ianuarie 2018
Dacă îi asigurați mamei în continuare dreptul de uzufruct, se poate. Vorbiți cu notarul care va autentifica actul de vânzare și vă va lămuri în ce condiții puteți vinde.
Da, puteti vinde tot apartamentul, cu condiția să fiți prezente toate 3; mama in calitate de uzufructuar si dvs cu sora in calitate de nuzi proprietari.
Sau, înainte de vânzare, mama poate da o declarație de renunțare la uzufruct, urmând să îl vindeți numai dvs si sora, iar la momentul achiziționării casei să îi constituiti din nou mamei un drept de uzufruct.
Mama este paralizata, nu mai poate vorbi, nici sa se miste.
Atunci ..nu prea puteti face nimic. Vindeți apartamentul după decesul mamei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate vinde un apartament cu clauză de uzufruct viager dacă uzufructuarul nu-și poate exprima acordul? Margo72 Margo72 Buna ziua! Eu si sora mea detinem un apartament obtinut prin vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager (dar doar pe 2 dintre cele 4 camere ale imobilului) ... (vezi toată discuția)
Donatie, drept de uzfruct ContSters255863 ContSters255863 In cazul in care in clauzele unui contract de donatie se precizeaza ca donatorii au drept de uzfruct asupra imobilului donat, pana la moartea donatorilor, si ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac daca am contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager? georgepur georgepur BUNA ZIUA! Eu am un contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager facut in urma cu 10 ani intre mine si mama mea,locuiesc in apartament cu mama ... (vezi toată discuția)