Sunt parat intr-un dosar, in care, mi se solicita daune materiale si morale in valoare de 7000 lei, in urma unei plangeri penale care s-a soldat cu NUP.Cu toate acestea, reclamanta a solicitat aceste daune, desi s-a demonstrat in urma cercetarilor efectuate ca nu i s-a creeat nici un prejudiciu, mai mult decat atat rezolutia procurorului cat si a prim-procurorului a fost de neinceperea a urmaririi penale din "lispa de dovezi si autor necunoscut".
Prin intampinarea depusa, am solicitat, pe langa respingerea cererii de chemare in judecata ca nefondata si inadmisibilitatea acesteia, data fiind neparticiparea reclamatei la sedinta de informare privind medierea. La primul teremen, s-au judecat exceptiile, prima dintre ele, iar doamna judecator a intrebat reclamanta daca a efectuat vreun demers privind participarea la sedinta de informare privind medierea si i-a dat termen pentru prezentarea dovezilor inca 30 zile.Acum, la urmatorul termen, avocatul reclamantei a depus la dosar, un certificat medical din care rezulta ca ar fi bolnav fara a mai depune nici o dovada , privind participarea la sedinta de mediere, deoarece aceasta nu exista, eu nu am primit nici o invitatie in acest sens.
Intrebarea mea este urmatoarea, la al treilea termen,i se poate anula cererea, adica se poate incheia acest proces, pentru ca, nu inteleg de ce avocatul reclamantei vrea sa traga de timp. Din cate stiu, acesta conform noului cod civil, in caz de neprezentare, nu ar trebui sa-si asigure un substituitor?!
Va intreb, pentru ca avocata pe care am ales-o, cred ca este cam putin depasita de situatie, iar eu simt ca nu prea isi da interesul in finalizarea cat mai rapid a acestui dosar, desi i-a fost platit inca de la inceput tot onorariul solicitat.
In speranta unui raspuns cat mai succint, va multumesc frumos.
Conform Art.2.1(2) din Legea nr.192/2006: Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop, pentru litigiile în materiile prevazute de art. 60 (1) alin. (1) lit. a)-f).
Chiar daca avocatul partii a depus un certificat medical, reclamantul era tinut de lege sa indeplineasca procedura in termenul fixat de instanta. Solicitati la arhiva sa vedeti dosarul si vedeti daca pe delegatia avocatiala depusa la dosar este trecuta si informarea/medierea. In caz contrar problemele medicale ale reprezentantului ales, nu aveau nici o legatura cu faptul ca insusi reclamantul trebuia sa efectueze demersurile solicitate de catre instanta.
Vorbiti cu avocata dvs. pentru a sustine cu aceste argumente respingerea cererii de chemare in judecata a fiind inadmisibila.
Acesta este articolul de lege la care va referiti, cu privire la substituirea avocatului.
Art. 187 din Codul de procedura civila
(1) Daca legea nu prevede altfel, instanta, potrivit dispozitiilor prezentului articol, va putea sanctiona urmatoarele fapte savarsite in legatura cu procesul, astfel:
2. cu amenda judiciara de la 50 lei la 700 lei:
c) neprezentarea avocatului, care nu si-a asigurat substituirea sa de catre un alt avocat, a reprezentantului sau a celui care asista partea ori nerespectarea de catre aceştia a indatoririlor stabilite de lege sau de catre instanta, dacă in acest mod s-a cauzat amanarea judecarii procesului;
Vinovatia civila nu are legatura cu NUP-ul.
Instanta civila va poate obliga la despagubiri.
Ar fi bine sa mergeti sa consultati un avocat ca sa va informati mai inainte de proces.
Ar fi bine sa il platiti pentru ca in caz contrar va cauta sa va convinga sa il platiti pentru proces.