Va supun atentiei urmatoarea situatie:
Locuiesc intr-un oras in care foarte multi cetateni muncesc in Marea Britanie, prin urmare exista un excedent de lire sterline la punctele de schimb valutare. De obicei o data la 2 saptamani merg in delegatie intr-un alt oras unde o parte dintre cetatenii acestui oras au credite in lire sterline. Un amic de acolo, administrator al unui punct de schimb valutar m-a rugat sa-i aduc lire sterline pentru a isi onora clienti. Cum uneori diferenta de curs imi poate aduce un oarecare venit care sa-mi acopere cheltuielile de transport si cazarea peste noapte, pare rentabil sa fac aceste tranzactii.
Numai ca atunci cand am vrut sa cumpar o suma ce depaseste echivalentul a 15.000 de euro, operatoarea de la ghiseu mi-a spus ca trebuie sa raporteze la
OFICIULUI NAŢIONAL DE PREVENIRE ªI COMBATERE A SPÃLÃRII BANILOR sumele ce depasesc aceasta suma.
Am citit si eu legea si am vazut ca se refera la activitati de terorism, etc. Mie mi se pare ca fac totul legal, intrucat cumpar cu bon fiscal de la un punct de schimb valutar si vand tot cu bon fiscal a doua zi la un alt punct de schimb, fara sa am legaturi cu terorismul, etc.
As accepta raportarea la ONPCSB, dar imi este teama de eventualele neintelegeri care ar putea surveni de la autoritati. Nu as vrea sa risc confiscarea banilor, desi cred ca fac totul legal. Am cum sa justific banii, am vandut un apartament acum 4 ani, iar apoi o perioada am avut depozite bancare si I-am rulat si la BVB Bucuresti. As declara si venitul rezultat pentru a plati impozitul specific. Am cautat pe net, dar nu am gasit ca o persoana fizica sa plateasca impozit pe castigul din tranzactii valutare.
Intrebarile sunt urmatoarele:
1. As putea fi chemat la ONPCSB pentru cele 2-3 tranzactii lunare de peste 15.000 Euro ?
2. Risc confiscarea banilor ?
3. As vrea sa fiu legal, ce ma sfatuiti ?
4. Daca trebuie sa platesc impozit, unde ma incadrez ?
Va multumesc.