avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Plata impozit pe venit tranzactie imobiliara
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Plata impozit pe venit tranzactie imobiliara

Buna seara. As dori lamuriri cu privire la plata impozitului la venitul obtinut dintr-o tranzactie imobiliara. Este obligatorie plata acestui impozit? Unde trebuie platit? Care este procentul din venit pentru plata si care esta baza legala? Ce se intampla daca nu se plateste acest impozit?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:18, 16 Martie 2014
Se plateste direct la notar- el retine si vireaza acest impozit, fara plata acestui impozit, tranzactia nu are loc.
baza legala e codul fiscal
ART. 77^1 Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal

(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:

a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:

- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:

- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.




Norme metodologice:

ART. 77^1 al.6

151^7. Impozitul se va calcula şi se va încasa de către notarul public, pe chitanţă sau bon fiscal, anterior autentificării actului sau semnării încheierii de finalizare a procedurii succesorale.

Impozitul poate fi plătit de către contribuabil fie în numerar, la sediul biroului notarului public, fie prin virament bancar, într-un cont al biroului notarial. În cazul plăţii impozitului prin virament bancar, dovada achitării se face cu ordinul de plată.

Documentul de plată a impozitului de către contribuabil se va menţiona în încheierea de autentificare,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe notariale si impozit stat la vanzare teren intravilan danadom38 danadom38 Buna Ziua, As vrea sa stiu care sunt obligatiile materiale ale vanzatorului la vanzarea unui teren intravilan precum si ale cumparatorului. Multumesc (vezi toată discuția)
Impozit pe venit Adriana Irimia Adriana Irimia la transferarea dr de proprietate se plateste un impozit pe venit de 2 sau 3 %. Daca eu vand un imobil cu suma de 10.000E, iar in grila de la notar este min ... (vezi toată discuția)
Vanzare - cumparare proprietate impozitare ADIC1469 ADIC1469 Buna ziua, Daca vreau sa-mi vand apartamentul si sa iau altul mai mare si tranzactiile au loc in mai putin de 3 luni nu se considera bani reivestiti fara a fi ... (vezi toată discuția)