avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare locuinta la valoare mai mica decat valoarea ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare locuinta la valoare mai mica decat valoarea ei reala, despagubire proportionala

am o asigurare obligatorie si o asigurare suplimentara pentru locuinta.asigurarea obligatorie ptr 20000 euro si asigurarea suplimentara la locuinta(inclusiv anexe,dependinte) 20000euro,continut 5000 euro, raspundere civila 3000 euro.Am prezentat firmei de asigurare o dauna la o terasa din lemn careia i s-a distrus o parte de acoperis(tabla lindab)S-a prezentat firma de asigurare la fata locului si mi-a cerut un deviz de reparatie. O firma aurorizata a intocmit devizul pe valoarea de 555.33 euro respectiv 2498.99 lei.De la firma de asigurare am primit urmatorul raspuns: "suma aprobata este de 778,46 ron din vare vi se va scadea coeficientul de subasigurare de 0.33 suma finala de plata fiind 261.66 ron.Avand in vedere faptul ca locuinta nu a fost asigurata la valoarea ei reala,iar prima de asigurare nu a fost platita proportional cu valoarea reala ,conform legii,trebuie sa retinem acest coeficient de subasigurare."Ce parere aveti?Sa inteleg ca daca dauna era majora nu primeam nimic?Nu inteleg ce calcule matematice or fi aplicat ,ca daca din 778.46 scazi 0.33 nu ajungi nicicum la 261.66.Ce credeti merita sa ma adresez instantei?
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 23:38, 17 Martie 2014
Da, in caz de subasigurare, asiguratorul este indreptatit sa ofere despagubire proportional. Nu cred ca veti avea castig de cauza intr-un eventual proces.
proportional cu ce? a facut cineva evaluarea locuintei ? ne spune cineva cand achitam politele ca la 20000 euro obigatorie si 20000 euro facultativa este subevaluare?
Asigurarile nu sunt nimic mai mult decat o hotie legala. Toti cei care au avut asigurare, au facut-o degeaba. Din pacate asiguratorul se ascunde in spatele legii si al avocatilor iar clientul este furat "legal".
Eu cunosc foarte , foarte multe cazuri in care existenta unei polite a salvat buzunarul asiguratului .
Pe de alta parte stiu la fel de multe cazuri in care asiguratii/pagubitii au intampinat neplaceri in relatia cu asiguratorii . De cele mai multe ori abuzurile asiguratorilor au loc pe fondul necunoasterii de catre asigurat a legislatiei sau a prevederilor contractuale sau a interpretarii gresite a acestora . Pana la urma sesizarea problemelor catre organele abilitate sa ia masuri sau apelarea la justitie a rezolvat problemele.
Dar de la toate astea pana la afirmatia generala ca asigurarile sunt o hotie e mare diferenta .

In cazul de fata , dauna nu are nicio legatura cu asigurarea obligatorie a locuintei . Este un risc ce il acopera polita facultativa iar despagubirea se face conform clauzelor contractuale pe care asiguratul este obligat sa le cunoasca deoarece a semnat in acest sens.
Totodata este posibil ca suma ce a fost vehiculata de asigurator sa reprezinte o oferta de despagubire in regie proprie pe care o puteti accepta sau nu. Daca nu o acceptati puneti firma care v-a intocmit devizul sa efectueze reparatia, sa factureze lucrarea si depuneti cererea de despagubire la asigurator. In functie de ce este in contractul pe care dvs ar trebui sa il cunoasteti va poate reduce un procent din cauza sub asigurarii sau va poate chiar solicita sa faceti dovada platii facturii urmand sa primiti dvs banii .
Daca este sa o luam logic trebuie sa intelegeti ca nici firma de asigurari nu va poate da dvs in mana o suma la care a evaluat o firma oarecare remedierea daunei fara sa aiba certitudinea ca reparatiile le veti efectua conform devizului si cu firma respectiva .

Cea mai rapida si de necontestat procedura de obtinerea a despagubirii este atunci cand asiguratul/pagubitul suporta initial paguba si ulterior in baza actelor doveditoare solicita acoperirea prejudicilului.
amdauna a scris:
Dar de la toate astea pana la afirmatia generala ca asigurarile sunt o hotie e mare diferenta .


Cine a zis ca asigurarile sunt o hotie? Eu am calificat activitatea lor prin "hotie legala", o figura stilistica, o antiteza daca vreti, o alianta de idei, nimic mai mult ...te fura razand si te trimit la lege sau la textul contractului, contract care in 99% dintre cazuri este incheiat prin mijloace dolozive. Asta e, nu trebuie sa ne suparam, consumatorii, clientii trebuie sa stie cum stau lucrurile.

Alte discuții în legătură

Apartament prima casa, banca cere asigurare facultativa la valoare ... silviu1975 silviu1975 Apartament Prima Casa, banca cere asigurare facultativa la valoare mai mare decat cea contractuala Contractul de credit semnat cu banca spune clar ca eu ... (vezi toată discuția)
Dubla asigurare locuinta AdrianGal AdrianGal Buna ziua Am o polita de asigurare facultativa a locuintei, aferenta unui credit ipotecar, cesionata in favoarea bancii. Banca ma obliga sa cesionez in ... (vezi toată discuția)
Asigurare facultativa de casa galus galus Buna ziua,am si eu o intrebare:daca ai o asigurare facultativa de casa la o eventuala dauna sub 20000 de euro poti sa nu primesti nimic iar la dauna peste ... (vezi toată discuția)