avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE TEREN
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE TEREN

1.Tata a decedat in 2005.
2. A avut act de proprietate pentru un teren de 5ha (impreuna cu un frate si el decedat dupa obtinerea acestui titlu de proprietate).
3. Nu am facut succesiune dupa deces pentru acest teren desi mama inca traieste. Mentionez ca am 5 frati (unul dintre ei este decedat dar are copii)
Au aparut niste probleme...
4. Daca acum in 2014 facem succesiunea ce presupune ea? tinand cont ca acest teren este proprietatea celor 2 frati (tata cu si fratele lui).
5.Tata =mama, 4 frati in viata + 1 decedat (cu 2 copii)
5. Fratele lui tata=decedat, sotie decedata, 2 copii (unul decedat cu 2 copii undeva ...in America si unul in viata cu 2 copii in tara)
6. Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru ca situatia este putin c-am complicata tinand cont ca suntem toti in orase diferite (si tari), motiv pentru care nu ne-am inteles si nu am dezbatut aceasta succesiune.

Cel mai recent răspuns: bloc3c , utilizator 16:57, 17 Martie 2014
Cu actul de proprietate si actele de identitate ale mostenitorilor se deschide succesiunea la un notar din localitatea unde a avut ultimul domiciliu cel decedat.
De regula, dupa decesul unei persoane se repartizeaza de catre camera notarilor judeteana catre un notar.

Va puteti interesa acolo unde a fost repartizat dosarul sau puteti merge la orice notar ptr deschiderea succesiunii, eventual va poate indruma un notar catre cine a fost repartizat dosarul.

Mostenitorii trebuie sa prezinte toate documentele in original si copie care fac dovada filiatiei catre cel decedat, carte de identitate, certificat de nastere, certificat de casatorie, certificat de deces.

In cazul in care exista persoane care nu se afla in tara sau nu mai pot fi gasite se afiseaza la avizierul notariatului notificarea privind deschiderea succesiunii de catre X-ulescu pentru Y-escu.

Au dreptul la mostenire in primul rand rudele de gradul 1, 2 si asa mai departe,
sot-sotie-copil-nepot, de regula se ajunge pana la nepoti daca ceilalti refuza mostenirea.

La notar se merge cu 2 martori care au cunoscut destul de bine pe cel decedat si ceva amanunte din viata acestuia, cu cine a fost casatorit, citi copii a avut, daca mai stiu despre alti mostenitori, copii din flori,;) etc. Cam asa se desfasoara o succesiune.

Dupa finalizarea succesiunii trebuie facuta iesirea din indiviziune, dupa care fiecare poate dispune de cota lui dupa cum considera de cuviinta.
Nu poti merge la notar pentru ca nu ai toti mostenitorii in tara. Trebuie dezbatuta succesiunea bunicului, ai carui fii decedati si ei, vor fi reprezentati de copii, respectiv nepotii lor (cei din America). Nu este necesar sa fie toti prezenti in instanta, partajul se dezbate si in lipsa lor, dar trebuie sa fie indeplinita procedura de citare. In instanta veti prezenta acte de stare civila (certificate de deces, de nastere ale reprezentantilor) ca sa faceti dovada gradelor de rudenie, respectiv a reprezentarii, titlul de proprietate, certificat de atestare fiscala, incheiere notariala ca nu s-a dezbatut succesiunea defunctilor privitor la aceste terenuri, dovada ca ati participat la sedinta de informare privind avantajele medierii.Ati putea incheia o tranzacrie, dar numai daca toti mostenitorii ar fi aici, sau daca cei din America va trimit declaratii autentificate de notar ca renunta in favoarea celor de aici la dreptul lor.
Ce treaba mai are bunicul daca actul de proprietate este pe numele tatalui si al unchiului?

Se intelege ca cei doi frati decedati, tatalui userului @bloc3c si unchiul lui, fratele tatalui lui, au succesiunea facuta dupa parintele lor, altfel nu aveau actul de proprietate pe numele lor.

Notarul va face toate demersurile ptr a-i cita pe cei care au drept la mostenire, citarea se face prin anunt la avzierul notarului si/sau intr-un ziar local sau national mai cunoscut.
Poate au cunostinta celelalte rude despre cei din America si ii pot instiinta despre deschiderea succesiunii.
Sigur? N-o fi vreo cerere facuta de ei in baza vreunei legi speciale pentru care nu se cerea dezbatuta mostenirea, ci doar dovada filiatiei? Iar titlul o fi fara cote?
Nu stim ce-i acolo... dar asa miroase.

Parerea mea e ca intai sa-i cautati pe toti verii si sa discutati cu ei daca cvor ceva sau nu, sa trimita procuri ori acte de renuntare, dupa caz. Apoi mergeti la notar sau mergeti inainte ca sa stiti exact actele necesare.
Terenul a fost obtinut de tata si fratele lui in baza documentelor depuse iar titlul de proprietate a fost emis in baza legii 18/91 a fondului funciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune in lipsa mostenitorilor FrincuStefan FrincuStefan Dorim sa deschidem succesiunea unchiului meu decedat in noiembrie 2012.Unchiul meu nu a avut copii,nu a lasat averea nimanui.Sotia acestuia este decedata si ... (vezi toată discuția)
O problema de succesiune / mostenire ALALAL ALALAL buna seara am si eu o intrebare pentru dumneavoastra? sotul meu a avut un unchi care a decedat in luna august 2005, defunctul nu a fost casatorit si nu ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea succesorala in clasa a ii-a de mostenitori M_arina M_arina In urma cu o luna a decedat sora tatalui meu. Nu a fost casatorita, nu a avut copii, parintii ei nu mai traiesc. A avut 4 frati, din care doar unu mai este ... (vezi toată discuția)