Buna seara,in anul 2011 urma unei decizii curtii de apel Targu Mures judecatorii au decis ca o persoana sa ne plateasca 100.000 roni daune morale in urma decesului surorii mele intr-un accident rutier,iar in baza deciziei respective am platit un executor judecatoresc cu suma de 1200 roni sa execute suma respectiva.Persoana executata avand loc de munca ocazional si neavand nimic pe numele lui a achitat catre noi in total o suma de 2378 roni bani ce s-au tras din salariu pe cand lucra ocazional.Acum vreo doua saptamani fiind constrans de situatie parintii mei sunt in stare grava de sanatate am luat legatura cu tatal lui si ne-am inteles sa achite o suma de 40.000 de roni in patru transe.Vineri am fost la executoarea pe care am platit-o sa execute suma de 100.000 de roni sa vedem care e procedura de retragere a executarii ,doamna executoare nu era acolo dar secretarele ne-au spus in mare cum trebuie procedat in aceasta situatie si anume :O persoana executata trebuie sa achite integral suma de 7.890 roni procentul din suma totala executata(100.000 roni) si dupa aceea pot sa depun cererea de retragere a executarii silite.:O Rugamintea mea este sa imi spuneti care este procedura corecta si ce suma ar trebuii sa plateasca persoana executata deoarece dupa noi e absurd sa platim procentul perceput de executoare intru-cat suma recuperata a fost de numai 2378 roni,ba mai mult in perioada cand a retras banii din salariul persoanei executate a oprit o transa de 293 roni in contul firmei executarii,iar cand am intrebat-o de ce a oprit suma respectiva tot secretarele au spus ca este suma pentru continuarea executarii.Va multumesc anticipat.
Cheltuieli de executare Art. 669
(1) Partea care solicita indeplinirea unui act sau a altei activitati care intereseaza executarea silita este obligata sa avanseze cheltuielile necesare in acest scop. Pentru actele sau activitatile dispuse din oficiu, cheltuielile se avanseaza de catre creditor.
(2) Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit, in afara de cazul cand creditorul a renuntat la executare, situatie in care vor fi suportate de acesta, sau daca prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare stabilite sau, dupa caz, efectuate dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu, chiar daca el a facut plata in mod voluntar. Cu toate acestea, in cazul in care debitorul, somat potrivit art. 667, a executat obligatia de indata sau in termenul acordat de lege, el nu va fi tinut sa suporte decat cheltuielile pentru actele de executare efectiv indeplinite, precum si onorariul executorului judecatoresc si, daca este cazul, al avocatului creditorului, proportional cu activitatea depusa de acestia.
(3) Sunt cheltuieli de executare:
1. taxele de timbru necesare declansarii executarii silite;
2. onorariul executorului judecatoresc, stabilit potrivit legii;
3. onorariul avocatului in faza de executare silita;
4. onorariul expertului, al traducatorului si al interpretului;
5. cheltuielile efectuate cu ocazia publicitatii procedurii de executare silita si cu efectuarea altor acte de executare silita;
6. cheltuielile de transport;
7. alte cheltuieli prevazute de lege ori necesare desfasurarii executarii silite.
(4) Sumele datorate ce urmeaza sa fie platite se stabilesc de catre executorul judecatoresc, prin incheiere, pe baza dovezilor prezentate de partea interesata, in conditiile legii. Aceste sume pot fi cenzurate de instanta de executare, pe calea contestatiei la executare formulate de partea interesata si tinand seama de probele administrate de aceasta. Dispozitiile art. 451 alin. (2) si (3) se aplica in mod corespunzator, iar suspendarea executarii in privinta acestor cheltuieli de executare nu este conditionata de plata unei cautiuni.
(5) In cazul in care sumele stabilite potrivit alin. (4) nu pot fi recuperate de la debitor, din lipsa bunurilor urmaribile sau din alte cauze, ele vor fi platite de creditor, care le va putea recupera de la debitor cand starea patrimoniala a acestuia o va permite, inauntrul termenului de prescriptie.
(6) Pentru sumele stabilite potrivit prezentului articol, incheierea constituie titlu executoriu atat pentru creditor, cat si pentru executorul judecatoresc.
Chiar daca va e aplicabil vechiul cod de procedura, cam asta e ideea, cineva trebuie sa plateasca cheltuielile de executare , iar acela sunteti dvs daca renuntati la executare sau daca nu mai are ce ii lua debitorului.
Depuneti cerere de suspendare a executarii asta si in eventualitatea ca omul ala nu va da banii cand zice si o puteti relua.
Art. 700
(2) Executarea se suspenda si la cererea creditorului urmaritor de catre executorul judecatoresc.
Buna ziua,
Am si eu o mica problema. Acum 2 ani am dat in plata un apartament. Trebuia sa mai achit cheltuieli de executare atunci 7300 lei. Am negociat cu executorul si am obtinut o reducere a datoriei daca achit integral atunci 400o lei. Am platit am efectuat darea in plata totul a fost ok. Acum dupa 2 ani imi trimit poprire pe cont pentru reducerea care mi-au acordat-o atunci. Nu e inselaciune? Gont si asociatii este executorul. As avea nevoie de ajutor pentru ca si sumele poprite in 8 ani nu s-au regasit nicaieri.
Cheltuieli executare
Vandrei
Buna seara,
Datorez suma de 2000 lei, pe care trebuie sa o achit, care reprezinta cheltuieli de judecata. Sunt dispus sa o platesc, dar partea adversa, cu ... (vezi toată discuția)