avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plasament la bunica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plasament la bunica

Referitor la un copil cu tatal decedat si mama ; divortata de sot, adica de tatal copilului inainte de decesul acestuia,
Acest copil a fost si este crescut de bunica sa din partea tatalui de la virsta de 6 luni , in prezent are 17 ani .bunica nu a facut pina acum alte formalitati, doar ca a stabilit prin instanta ca domiciliul copilului sa fie acelasi cu al ei. Si sa primeasca la aceasta adresa pensie alimentara de la mama, desi aceasta refuza sa i-o dea,
Bunica vrea sa ceara acum tutela sau luarea lui in plasament familial, dar necunoscind bine legile , ar vrea sa stie ce forma ar fi mai avantajoasa pentru copil si ce avantaj ar avea copilul daca ar reusi sa-l ia in tutela, timpul pina la 18 ani fiind scurt.
Mai vrea sa stie daca dupa 18 ani, fiind student , va avea vreun avantaj daca a fost sau nu luat in tutela sau plasament
va multumesc
Ultima modificare: Luni, 17 Martie 2014
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:41, 17 Martie 2014
dat fiind faptul ca in curand minorul va implini varsta majoratului nu ar avea sens o astfel de actiune din partea bunicii. Mai mult cu privire la pensie, mama acestuia o datoreaza proportional cu nevoia celui care o cere, deci, in conditiile in care copilul o sa urmeze o facultate si face dovada acestui fapt cu acte mama este obligata sa i-o datoreze. Daca nu a platit pana acum aceasta poate fi actionata in justitie.
Art. 399

Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane

(1) În mod excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.


Ar fi putut sa ceara de la bun inceput, exercitand autoritatea parinteasca il va putea asista sau reprezenta pe copil acolo unde va avea nevoie ( ca ex intr-o actiune de marire a pensiei) . Poate are nevoie, poate nu.
Mama de ce nu plateste pensie, nu are un loc de munca ? Puteti sa puneti in executare hotararea judecatoresca prin care s-a stabilit pensia sau sa faceti plangere pt abandon.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate o bunica sa obtina tutela sau sa isi ia nepotii in adoptie alyna_mari alyna_mari buna ziua As vrea sa stiu daca mama mea fiind bunica minorilor poate sa ia copii surori mele in adoptie sau sub tutela. ce ar trebui sa faca? copii in ... (vezi toată discuția)
Ajutor social balasu balasu Buna ziua. Am scris acum ceva timp despre un caz de violenta in familie. Acesta a ramas nesolutionat. Insa situatia se inrautateste de la luna la luna. Este ... (vezi toată discuția)
Custodie minor LORENA.C LORENA.C Buna ziua, As avea urmatoarea speta: Tatal unui minor in varsta de 3 ani a decedat in urma cu aproximativ jumatate de an. Mama copilului il neglijeaza. Ce ... (vezi toată discuția)