avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor social
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor social

Buna ziua. Am scris acum ceva timp despre un caz de violenta in familie. Acesta a ramas nesolutionat.
Insa situatia se inrautateste de la luna la luna. Este vorba despre o femeie care a facut 3 copii si i-a lasat in grija bunicii. Bunica, de 66 de ani trebuie sa intretina 3 copii scolari dintr-o pensie de 1000 de lei. Au acumulat o datorie de 4000 de ron la intretinere si sunt dati in judecata. Mama copiilor a plecat de acasa si doreste sa plece si din tara, nu ajuta cu nimic, desi incaseaza alocatia copiilor. Copiii si bunica (fost cadru didactic, de altfel) ajung deseori in situatia de a nu avea ce manca. Ce se poate face? Cum pot fi ajutate aceste persoane? Exista vreun ajutor pentru datornicii la intretinere? Vreun ajutor social pentru asemenea cazuri? Ce se poate face legal pentru a-i ajuta sa lichideze datoria la intretinere si sa isi asigure cat de cat hrana zilnica, lucru aproape imposibil de realizat dintr-o pensie de 1000 de lei?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:38, 31 Martie 2016
Bunica sa ii ceara in plasament si sa ceara pensie de intyretinere de la mama. Apoi in baza hotararii sa faca cerere la ajofm- de acolo de unde vin alocatiile , sa schimbe destinatarul.
despre ajutoare se poate interesa la primarie.

Art. 399

Exercitarea autorităţii părinteşti de către alte persoane

(1) În mod excepţional, instanţa de tutelă poate hotărî plasamentul copilului la o rudă sau la o altă familie ori persoană, cu consimţământul acestora, sau într-o instituţie de ocrotire. Acestea exercită drepturile şi îndatoririle care revin părinţilor cu privire la persoana copilului.

(2) Instanţa stabileşte dacă drepturile cu privire la bunurile copilului se exercită de către părinţi în comun sau de către unul dintre ei.


Detalii: [ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns. Pentru aceasta procedura este necesar acordul mamei? (mentionez ca tata legal nu exista) Cat e nevoie de implicarea mamei in aceasta procedura, intrucat ea nu va fi de acord . Copiii sunt o sursa de venit pentru aceasta.
Instanta decide și o poate face indiferent de ce vrea mama

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copil in intretinerea bunicii paterne-stabilire pensie alimenara pentru ambii parinti flavius_neagota83 flavius_neagota83 speta este urmatoarea: copil minor(13 ani)rezultat din relatie de concubinaj si incredintat bunicii paterne de la varsta de 1 an si ceva.bunica doreste sa ... (vezi toată discuția)
Parinte care si-a abandonat copiii balasu balasu Buna ziua. Am si eu o situatie care mi se pare fara iesire. Sora mea, cu ceva ciocniri cu protectia copilului in trecut, a plecat de cel putin 7 luni de langa ... (vezi toată discuția)
Plasament la bunica minaroda minaroda Referitor la un copil cu tatal decedat si mama ; divortata de sot, adica de tatal copilului inainte de decesul acestuia, Acest copil a fost si este crescut de ... (vezi toată discuția)