Buna ziua,
Copilul s – a născut la data de 30 dec. 2013. Mama a avut venit din activităţi comerciale întrunind condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Pe lângă venitul din activităţi comerciale a avut venit şi din activităţi agricole potrivit art. 71, alin. 1 din Codul fiscal.
Începând cu data de 1 feb. 2013, a fost revizuit sistemul de impozitare a veniturilor din activităţi agricole pentru persoanele fizice şi potrivit art. 71, alin. 1 din Codul fiscal şi veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute în mod individual , fără personalitate juridică, din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Potrivit adrverinţei de venit pe anul 2013 eliberată de Finanţele publice, mama a realizat venit de 453 lei pentru că deţine un nr. mai mare de vaci – peste 2 capete.
Întrebări:
1. Venitul şi din activităţile agricole se ia în calcul, potrivit legii ?
2. Vacile fiind în propietate, anul viitor apare în evidenţa fiscului ca fiind venit şi potrivit legislaţiei în vigoare, pe perioada concediului pentru creşterea copilului nu se poate realiza venit şi se constată debit ?
3. Cum se poate suspenda această activitate şi ce acte trebuie să depună persoana fizică la dosar?
4. Dar dacă persoana are numai venit din activităţi agricole şi depune la dosar numai adeverinţa de venit eliberată de Finanţele publice, mama a realizat venit de 453 lei pentru că deţine un nr. mai mare de vaci – peste 2 capete, în acest caz cum se calculează indemnizaţia pentru creşterea copilului ?
Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?
Solutie:
În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.
2. - Fiind vorba de o noutate in materie fiscala aceasta situatie nu este prevazuta in OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si nici in Normele de aplicare a ei.
- De aceea va recomand sa va adresati Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).
- Sau puteti sa va adresati si ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro