avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu vecinul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu vecinul

Am o casa de vacanta la Busteni, iar un vecin are in curte un brad de aprox. 25 m inaltime, aflat la 14 metrii de casa mea. Bradul se afla pe o panta accentuata, in amonte fata de casa mea. Daca acest brad cade, rupt de vant de exemplu, imi poate distruge in totalitate casa, data fiind dimesiunea si plasarea in "deal" fata de casa mea.

Am discutat cu vecinul, rugandu-l sa ia masuri. L-am asigurat ca prefer solutia amiabila, in locul unei actiuni in instata de judecata.

Adevarul este insa ca nu stiu daca exista si ce cale legala poate fi urmata!? Desigur, in caz de accident, vecinul raspunde material sau chiar penal daca vreo persoana este ranita. Dar, cum as putea sa procedez PREVENTIV?

Orice sfat imi va fi de folos. Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ContSters61389 , utilizator 17:09, 17 Martie 2014
Care e scopul intai?
De cand e bradul ala acolo?

Preventiv, puteti construi un obstacol in calea lui.
Bradul are, cred, 50 de ani. Nu poate fi construit nici un obstacol, pentru ca este imens. Un viscol sau o ploaie cu vant puternic il pot rasturna peste casa mea.

Exista vreo cale legala prin care pot cere veciunului sa ia masurile de preventie necesare? Asta este intrebarea !
Ma gandeam eu ca la 25 de metri nu are 2 ani... daca de 50 de ani nu a cazut, ce va determina sa credeti ca va acde acum?
Sigur ca se poate construi ceva pentru a-l opri, de exemplu ca o poarta inalta de rugby, asa incat copacul sa se sprijine pe aceasta in cadere, nu pe casa dv.

Ca sa va dam solutii la obiect, trebuie multe detalii si, mai ales, ce pericol exact, concret, puteti dovedi?
Va raspund prin comparatie: daca peste masina dvs. cade un copac din domeniul public, atunci veti cere despagubiri Primariei. Daca in masina se afla copilul dvs, care, Doamne fereste, este ranit sau mai rau, atunci veti cere raspunderea penala a Sefului administratiei domeniului public.

Primaria se va apara spunand ca "nimeni nu a semnalat vreun pericol de prabusire, bla, bla".

Tragem concluzia ca nimeni nu raspunde intr-o astfel de speta. Desigur ca nu!

Revin, un copac de 25 de metrii are o forta devastatoare, distruge complet o casa, asa ca este exclusa realizarea vre-unei "porti", ca sa nu mai vorbim ca pentru asa ceva trebuie autorizatie de construire, etc.

Iar fac o comparatie: daca dvs. sesizati un astfel de pericol in domeniul pubic, NU reactionati in niciun fel ? La fiecare furtuna cad copaci in Bucuresti, uneori mor oameni, dar nu exista nici un temei legal prin care proprietarul/administraorul sa fie tras la raspundere sau OBLIGAT la masuri preventive? Parca nu imi vine sa cred, sincer !
Atat potrivit Codului civil din 1864, cat si Noului cod civil, proprietarul sau persoana care exercita in mod independent controlul si supravegherea asupra lucrului si se serveste de acesta in interes propriu, este obligat sa preintampine si, in consecinta, sa repare prejudiciul cauzat de lucrul sau.

Asadar, cum se poate concretiza obligatia de PREINTAPINARE, prevazuta de lege?

De exemplu, pot cere printr-o actiune de tip "obligatia de a face" sa cer proprietartului sa ia masurile necesare de PREINTAMPINARE, specificate de Codul civil, pentru speta in cauza, respectiv bradul masiv, de 25 de metri, aflat la 14 metri de casa mea ? Atentie, 25 de metri inseamna inaltimea unui bloc de 9 etaje !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Brazi taiati ilegal delgaz grid KR15T0 KR15T0 La cabana mea din Bucovina am avut supriza neplacuta sa constat ca in 3 zile cat am fost plecat, mi-au fost taiati 6 brazi inalti de 20 de metri (aprox 40cm ... (vezi toată discuția)
Taiere copac intre blocuri --in caz de neaprobare cine este raspunzator de consecinte zolyxx zolyxx Buna ziua In cazul in care la solicitarea locatarilor pt a taia un brad (care este la o distanta de 4,5 m de bloc depasind cca cu 5 m inaltimea blocului ... (vezi toată discuția)