Conflict între vecini din cauza unui copac situat aproape de hotarul proprietății, al cărui coronament a ajuns deasupra casei mele. Ce mijloace legale am să rezolv atât problemele pe care le am, cât și pe cele care pot apărea?
Am si eu o problema ,cauzata de prezenta unui copac foarte inalt si anume un tei care se afla pe propietatea vecinului la 2-3 metri de hotar dar are o inaltime de 20-30 de metri iar coronamentul acestuia a intrat si in spatiul meu de proprietate deasupra casei.
Copacul in sine nu ma deranjeaza si nu doresc sa fie distrus.Cu toate ca eu am platit firma care sa mai taie crengile de la inaltime de deasupra casei mele,vantul are in preponderenta o directie nefavorabila mie iar toate frunzele ajung la mine in curte si in toata tubulatura de colectare a apei de pe acoperis infundand-o frecvent.
Eu am facut o investitie de aproape 7000euro reparand acoperisul si schimband tabla iar acum nu imi convine ca frunzele sa stea grupate in zona de uluce si parazapezi si sa constat ca in 5-6 ani trebuie sa schimb din nou tabla.
In plus zona noastra este supusa unor furtuni frecvente iscate din senin si unui vecin i-a fost rupt un arbore mai tanar fara prea mare efort din partea naturii.
Astfel sintetizand intrebarile mele ar fi:
1.Ce mijloace legale am pentru a putea inlatura toate aceste neplaceri cauzate de copacul vecinului.
2.Ce mijloace legale am pentru a recupera eventualele prejudicii de o eventuala rupere a acestui copac ce ar putea sa cada peste casa mea sau peste autoturismul meu parcat in fata casei mele.
Propietarul copacului este un tip cu care nu prea poti discuta omeneste eu sugerandu-i sa apelam la o firma de toaletare a copacilor pentru a fi taiate corect crengile si urmarind o regenerare prin care el sa nu fie vaduvit de unmra si de productia de tei "foarte valoroasa" pentru el.
Va multumesc pentru rabdare si orice sfat este mai mult decat binevenit.
Mijloacele legale vor fi identificate dupa producerea prejudiciului, daca se va produce. Ar fi 1376-1377 Cod civil.
Totusi, crengile de deasupra curtii dv. le puteti taia. Va recomand sa il notificati inainte.
Cat despre frunze... nu stiu ce sa va spun, nu vad cum toaletarea ar elimina frunzele din sistemul dv. de scurgere a apelor pluviale. Poate ca exista grilaje sau alte solutii tehnice pentru protejarea de astfel de situatii.
In toate cazurile, din ce stiu eu, toamna proprietarii de case isi desfunda de una-doua ori sistemul de scurgere a apelor. Din acest motiv, exista scari sau platforme montabile pe acoperisuri pentru acces usor la jgheaburi si/sau burlane.
Inca nu am cercetat problema, insa nu cred ca pentru infundarea lor ati putea trage la raspundere proprietarul copacului.
Contactati un avocat pentru detalii suplimentare referitor la cum anume se atrage raspunderea pentru lucruri.
Prin toaletare inteleg tunderea crengilor si scurtarea arborelui macar pana la inaltimea casei mele care este parter+etaj si acoperis.
Este dificil de curatat mai ales pe partea comuna cu vecinul iar curatarea de pe acoperis iese din discutie pentru ca tabla ondulata s-ar deforma foarte usor si este si foarte periculos.
Nu exista posibilitate de schela sau masini cu nacela.Spatiul nu permite.
Eu sunt sigur ca acest copac nu va rezista la furtunile care au devenit din ce in ce mai violente.
Cum as putea legal sa il notific-ca sa nu spuna ca nu a stiut si nu a fost atentionat-pentru ca apoi sa il oblig sa imi plateasca daunele?
Daca legea nu prevede si actiuni de preventie...nu am ce sa fac decat sa astept sa fiu pregatit financiar si apoi sa mai astept 2-3 ani in instanta ca sa incerc sa recuperez o dauna ce poate fi foarte usor prevenita.
Toaletarea nu presupune scurtarea vreunui copac, din ce stiu eu. Frunzele cad sau sunt ridicate de vant, asa incat tot nu e o solutie. In plus, e un arbore de talie mare, va creste mereu peste inaltimea unei case.
Curatarea se face cu firme specializate, care au macarale etc.
Solutiile tehnice enumerate (scarite si platforme) se gasesc inainte de montajul tablei ondulate, tocmai pentru ca aceasta nu rezista traficului uman si tocmai pentru ca e necesara curatarea jgheaburilor de frunze, gheata etc. Fac parte din sistemul de acoperis.
Copacul deja sta acolo de cat? 2-3 ani? Nu stiu in ce masura s-a schimbat vremea in ultimii cativa anisori, dar e un fel de drob de sare si nu, legea nu ne apara de droburile de sare.
Daca dovediti ca paguba, desi nu e produsa, e iminenta, poate faceti ceva pe obligatia de a face. Nu retin daca teiul nu e unul dintre arborii care afecteaza fundatiile.
Notificarea se face de dv. sau de un avocat, de un prieten, de un jurist, il invitati la negocieri sau nu, doar il atentionati... si se trimite cu posta, curier sau executor. Cu cat e mai oficiala, cu atat mai mari sanse de reusita are.
Totusi, ar trebui rezolvata problema accesului pe casa... parerea mea. Vorbiti cu un tehnician in domeniu, arhitect, inginer.
Copacul are ca si varsta peste 40 de ani,din ce spun vecinii.
Locatia este Constanta si da,vremea sufera schimbari.Furtunile sunt din ce in ce mai violente.
Nu stiu daca este reusita comparatia cu drobul de sare.Eu vorbesc de un lucru concret nu de un lucru imaginar.
Iar marea problema este ca in cazul in care se va intampla sa cada vecinul nu va avea bani sa plateasca nimic,decat daca ii voi obtine executarea imobilului.In fata instantei un pensionar primeste clementa chiar daca el in realitate este obtuz in gandire,ca sa folosesc o exprimare eleganta.
Astfel din ce imi spuneti dvs. eu trebuie sa elimin doar efectele legea nepermitandu-mi sa inlatur cauza.
Si pentru un copac crescut anapoda(sau plantat anapoda undeva in timp) eu as fi dator ca anual sa cheltuiesc o suma importanta pentru a inlatura efectele frunzelor si florilor.
Este putin probabil ca prin mediere sau instiintari legale sa isi schimbe atitudinea.
Oricum legea este stramba si in multe alte situatii si de ce m-as astepta ca acum sa fie altfel.
Va multumesc pentru interesul acordat.
Distanța copacului față de hotar , din cauza vechimii situării acestuia-respectiv cca 40 ani- înseamnă că a fost dobândită servitutea prin uzucapiune a distanței arborilor în sensul că vecinii au acceptat acest lucru timp minim de 30 ani.(d-voastră ați arătat că respectivul copac are cca 40 ani).
Prin urmare nu vă rămâne decât să așteptați să cadă teiul Longevitatea teiului poate fi chiar și milenară(wikipedia).sau seculară.
Mai în serios , mă întreb cum au suportat înaintașii d-voastră situația?
Faceți o notificare vecinului și obligați-l să execute toaletarea copacului.Acest lucru se poate face și prin instanță, acțiune- obligația de a face.