avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conflict între vecini din cauza unui copac situat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conflict între vecini din cauza unui copac situat aproape de hotarul proprietății, al cărui coronament a ajuns deasupra casei mele. Ce mijloace legale am să rezolv atât problemele pe care le am, cât și pe cele care pot apărea?

Buna ziua,

Am si eu o problema ,cauzata de prezenta unui copac foarte inalt si anume un tei care se afla pe propietatea vecinului la 2-3 metri de hotar dar are o inaltime de 20-30 de metri iar coronamentul acestuia a intrat si in spatiul meu de proprietate deasupra casei.

Copacul in sine nu ma deranjeaza si nu doresc sa fie distrus.Cu toate ca eu am platit firma care sa mai taie crengile de la inaltime de deasupra casei mele,vantul are in preponderenta o directie nefavorabila mie iar toate frunzele ajung la mine in curte si in toata tubulatura de colectare a apei de pe acoperis infundand-o frecvent.

Eu am facut o investitie de aproape 7000euro reparand acoperisul si schimband tabla iar acum nu imi convine ca frunzele sa stea grupate in zona de uluce si parazapezi si sa constat ca in 5-6 ani trebuie sa schimb din nou tabla.

In plus zona noastra este supusa unor furtuni frecvente iscate din senin si unui vecin i-a fost rupt un arbore mai tanar fara prea mare efort din partea naturii.

Astfel sintetizand intrebarile mele ar fi:

1.Ce mijloace legale am pentru a putea inlatura toate aceste neplaceri cauzate de copacul vecinului.
2.Ce mijloace legale am pentru a recupera eventualele prejudicii de o eventuala rupere a acestui copac ce ar putea sa cada peste casa mea sau peste autoturismul meu parcat in fata casei mele.

Propietarul copacului este un tip cu care nu prea poti discuta omeneste eu sugerandu-i sa apelam la o firma de toaletare a copacilor pentru a fi taiate corect crengile si urmarind o regenerare prin care el sa nu fie vaduvit de unmra si de productia de tei "foarte valoroasa" pentru el.

Va multumesc pentru rabdare si orice sfat este mai mult decat binevenit.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Primaria a spus in scris ca daca este pe propietate privata nu poate face nimic.Doar hotarire judecatoreasca.Dar poate in Constanta se aplica alta lege.Ceea ce nu ar fi foarte surprinzator.
Nici o problema.Acum se pare ca va plati cu virf si indesat.
Voi depune marturie si voi atasa toate documentele,inclusiv discutia de pe acest forum.Pacat de suferinta unui om nevinovat.Voi face lobby pe linga vecii care cunosc situatia sa depuna si ei marturie.Mai devreme sau mai tirziu va trebui sa plateasca.Si ar trebui sa fie invatatura de minte si pentru altii care se afla in situatii asemanatoare si nu vor sa inteleaga si se incapatineaza in prostie.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa este, politia nu are atributii in acest sens, v-au raspuns corect. In opinia mea, autoritatile au procedat corect. Nu a fost o problema atat de mare nici pentru dv. pentru a apela realmente la justitie sau la un avocat, era doar un deranj.
In privinta situatiei legale actuale: sunt chestiuni legale cf. carora un om raspunde pentru prejudiciile aduse de lucrurile sale, dar sunt si situatii exonerante. Cum, in situatia de fata, problema nu parea a fi copacul in sine (ca ba frunzele, jgheaburile, dar astea nu arata un pericol iminent sau predictibil), sansele sunt mici pentru a se atrage raspunderea legala a vecinului. Trebuie verificat daca e caz de forta majora. Sigur, totul depinde de situatia reala, concreta, din teren.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este adevarat eu am avut o problema secundara legata de mizeria si alte probleme produse de copac.
Dar datorita virstei si daunatorilor pe care ii avea copacul nu mai era un copac sigur.
Schimbarile climatice vizibile chiar si de un orb puneau in pericol zona adiacenta datorita inaltimii copacului.
Repet:Eu am dorit toaletarea lui .Doream ca ce intra pe teritoriul MEU deasupra casei MELE sa dispara.M-am lovit de o incapatinare retrograda specifica altor vremuri.
Specific organelor de stat care nu sunt interesate de rezolvarea problemelor ci doar sa treaca timpul,primaria nu se implica,politia nu se implica....,nimeni nu se implica.
Pina cind inevitabilul s-a produs.
Primaria a fost anuntata,politia a fost anuntata dar toti au asteptat ca un om sa pateasca ceva. Nu stiu cum va recupera banii cel cu masina(se va lasa pagubas cred) dar pentru nefericitul care sufera voi depune marturie si voi oferi avocatului sau tot demersul cronologic facut de mine.
Si cu siguranta vor mai fi si alti vecini.Daca nici in aceasta situatie nu va fi pus la plata de catre justitie,atunci incep sa cred ca totul este in zadar si trebuie renuntat la capitolul "vorba buna".

Cu aceste precizari declar topicul inchis.
Finalitatea a fost taierea copacului dupa ce a ranit un om.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu a asteptat primaria nimic. Sau politia.
Dv. aveati dreptul legal sa toaletati tot ce era deasupra terenului dv. fara vreo aprobare de undeva, doar ca nu ati cautat si ajutor juridic atunci cand ati vazut ca nu se rezolva altfel. Nu ati stiut unde sa va adresati, nu ati facut demersurile care erau necesare sa obtineti ce doreati.

Acum, ca e copacul taiat, doriti sa va razbunati pe vecin.
In opinia mea, daca marturia dv. va fi ca mai sus, contradictorie, nu va ajuta prea mult. Cel mai probabil va plati asigurarea daca exista.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. referitor la articolul 613 cod civil, in care se mentioneaza ... Radu T. Radu T. Buna ziua. Referitor la articolul 613 cod civil, in care se mentioneaza ca distanta minima legala de plantare a copacilor, fata de hotar este de 2 ... (vezi toată discuția)
Distanta minima fata de bloc la care se pot planta arbori/arbusti ionescu iulian ionescu iulian Locuiesc la bloc,la parter,cu vedere in spatele blocului. Cand am cumparat apartamentul,erau plantati langa apartament un arbore si doi arbusti,la o distanta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, suntem in urmatoarea situatie: nucul vecinului a crescut ... peugenia peugenia Buna ziua, suntem in urmatoarea situatie: nucul vecinului a crescut foarte mare, crengile sale ajungand pe acoperisul nostru. la o furtuna sau vant mai mare ... (vezi toată discuția)