avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conflict între vecini din cauza unui copac situat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conflict între vecini din cauza unui copac situat aproape de hotarul proprietății, al cărui coronament a ajuns deasupra casei mele. Ce mijloace legale am să rezolv atât problemele pe care le am, cât și pe cele care pot apărea?

Buna ziua,

Am si eu o problema ,cauzata de prezenta unui copac foarte inalt si anume un tei care se afla pe propietatea vecinului la 2-3 metri de hotar dar are o inaltime de 20-30 de metri iar coronamentul acestuia a intrat si in spatiul meu de proprietate deasupra casei.

Copacul in sine nu ma deranjeaza si nu doresc sa fie distrus.Cu toate ca eu am platit firma care sa mai taie crengile de la inaltime de deasupra casei mele,vantul are in preponderenta o directie nefavorabila mie iar toate frunzele ajung la mine in curte si in toata tubulatura de colectare a apei de pe acoperis infundand-o frecvent.

Eu am facut o investitie de aproape 7000euro reparand acoperisul si schimband tabla iar acum nu imi convine ca frunzele sa stea grupate in zona de uluce si parazapezi si sa constat ca in 5-6 ani trebuie sa schimb din nou tabla.

In plus zona noastra este supusa unor furtuni frecvente iscate din senin si unui vecin i-a fost rupt un arbore mai tanar fara prea mare efort din partea naturii.

Astfel sintetizand intrebarile mele ar fi:

1.Ce mijloace legale am pentru a putea inlatura toate aceste neplaceri cauzate de copacul vecinului.
2.Ce mijloace legale am pentru a recupera eventualele prejudicii de o eventuala rupere a acestui copac ce ar putea sa cada peste casa mea sau peste autoturismul meu parcat in fata casei mele.

Propietarul copacului este un tip cu care nu prea poti discuta omeneste eu sugerandu-i sa apelam la o firma de toaletare a copacilor pentru a fi taiate corect crengile si urmarind o regenerare prin care el sa nu fie vaduvit de unmra si de productia de tei "foarte valoroasa" pentru el.

Va multumesc pentru rabdare si orice sfat este mai mult decat binevenit.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
La fel cum am scris pe celalalt topic finalitatea in cazul unui proces privind judecata pentru recuperarea daunelor intr-un caz de distrugere al unui autoturism,voi scrie si aici ce se va intampla pe viitor.

Ca si o concluzie din experienta mea si a altora apropiati care au avut diverse probleme juridice, legea si aplicarea ei (nu mai vorbesc de analizarea legii in spiritul ei nu numai in litera ei) lasa foarte mult de dorit.


Va urma....
Ultima modificare: Vineri, 23 Octombrie 2015
Liliana Gradinaru, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa o fi... din experienta mea, lasa mult de dorit explicatiile pe care le primesc justitiabilii, unor profesionisti fiindu-le mai simplu sa dea vina pe lege decat pe altceva. Pentru ca legea nu se poate ridica sa contraargumenteze.

Va rog sa nu mai faceti afirmatii discriminatorii fata de grupuri de persoane, la urmatoarea abatere veti fi banat. Multumesc
Sunt intr-o situatie similara... Un tei de cativa zeci de ani, situat la vecini, la aproximativ 1,5 m de casa proprietate a socrilor, dar nelocuita. Este un tei imens, nu stiu daca am mai vazut unul la fel de mare... Partea buna este ca se poate circula pe acoperis, invelitoarea fiind din tabla zincata. Partea proasta este ca teiul isi pierde majoritatea frunzelor abia in decembrie-ianuarie, dupa caderea primelor zapezi si aparitia inghetului, facand extrem de dificila curatarea acoperisului si a elementelor de scurgere. Mai mult, pozitionarea la nord-est face ca vanturile specifice iernii sa arunce majoritatea frunzelor la noi in curte. Exista si niste crapaturi in zid in zona teiului, probabil afecteaza fundatia. Problema la noi apare cand se aduna material vegetal la imbinarea dintre pante, atunci ploua in casa. N-am facut nimic deoarece intentionam sa transformam radical acea casa, dar dupa aceea vrem sa taiem toate crengile situate deasupra proprietatii noastre. Stiu ca teiul este un arbore protejat, e nevoie de autorizatii?
Ce anticipam s-a produs.Dupa doar 4 ani....

La una din furtunile din acest an o creanga s-a rupt si a lovit in cadere un cetatean si a avariat usor un autoturism(paguba de 500-1000ron).Cetateanul a fost lovit la cap,luat cu salvarea si a stat internat ceva timp.
Se pare ca cetateanul lovit care se afla pe trotuarul din dreptul vecinului vrea sa intenteze proces la care ma voi duce si eu sa depun cu mare placere marturie.
Pina atunci am profitat de situatie si in momentul de slabiciune a propietarului cind a fost de acord ,am platit eu desi nu era treaba mea ,2 drujbari care au muncit 2 zile sa elimine total orice pericol.

Astfel ca peste tot in Romania trebuie sa asteptam ca un om sa moara sau sa fie ranit ca sa luam masurile necesare de preventie.
Ultima modificare: Vineri, 24 Mai 2019
asfalttango, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din fericire, preventia se poatebface fara sa pateasca nimeni nimic. Pentru asta se face o plangere la mediu, se la primaria locala, dupa caz. Se poate edlimina sau toaleta orice copac care prezinta risc.
Pentru frunzele din curte, de pe acoperis sau din jgheaburi nu se poate taia un copac. Puteati face adrese catre autoritati ca sa toaleteze sau sa oblige proprietarul sa toaleteze copacul.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. referitor la articolul 613 cod civil, in care se mentioneaza ... Radu T. Radu T. Buna ziua. Referitor la articolul 613 cod civil, in care se mentioneaza ca distanta minima legala de plantare a copacilor, fata de hotar este de 2 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, suntem in urmatoarea situatie: nucul vecinului a crescut ... peugenia peugenia Buna ziua, suntem in urmatoarea situatie: nucul vecinului a crescut foarte mare, crengile sale ajungand pe acoperisul nostru. la o furtuna sau vant mai mare ... (vezi toată discuția)
Distanta minima fata de bloc la care se pot planta arbori/arbusti ionescu iulian ionescu iulian Locuiesc la bloc,la parter,cu vedere in spatele blocului. Cand am cumparat apartamentul,erau plantati langa apartament un arbore si doi arbusti,la o distanta ... (vezi toată discuția)