avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conflict între vecini din cauza unui copac situat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conflict între vecini din cauza unui copac situat aproape de hotarul proprietății, al cărui coronament a ajuns deasupra casei mele. Ce mijloace legale am să rezolv atât problemele pe care le am, cât și pe cele care pot apărea?

Buna ziua,

Am si eu o problema ,cauzata de prezenta unui copac foarte inalt si anume un tei care se afla pe propietatea vecinului la 2-3 metri de hotar dar are o inaltime de 20-30 de metri iar coronamentul acestuia a intrat si in spatiul meu de proprietate deasupra casei.

Copacul in sine nu ma deranjeaza si nu doresc sa fie distrus.Cu toate ca eu am platit firma care sa mai taie crengile de la inaltime de deasupra casei mele,vantul are in preponderenta o directie nefavorabila mie iar toate frunzele ajung la mine in curte si in toata tubulatura de colectare a apei de pe acoperis infundand-o frecvent.

Eu am facut o investitie de aproape 7000euro reparand acoperisul si schimband tabla iar acum nu imi convine ca frunzele sa stea grupate in zona de uluce si parazapezi si sa constat ca in 5-6 ani trebuie sa schimb din nou tabla.

In plus zona noastra este supusa unor furtuni frecvente iscate din senin si unui vecin i-a fost rupt un arbore mai tanar fara prea mare efort din partea naturii.

Astfel sintetizand intrebarile mele ar fi:

1.Ce mijloace legale am pentru a putea inlatura toate aceste neplaceri cauzate de copacul vecinului.
2.Ce mijloace legale am pentru a recupera eventualele prejudicii de o eventuala rupere a acestui copac ce ar putea sa cada peste casa mea sau peste autoturismul meu parcat in fata casei mele.

Propietarul copacului este un tip cu care nu prea poti discuta omeneste eu sugerandu-i sa apelam la o firma de toaletare a copacilor pentru a fi taiate corect crengile si urmarind o regenerare prin care el sa nu fie vaduvit de unmra si de productia de tei "foarte valoroasa" pentru el.

Va multumesc pentru rabdare si orice sfat este mai mult decat binevenit.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Incercati sa solutionati problema pe cale amiabila adresandu-va unui mediator.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
asfalttango a scris:

Va multumesc pentru rabdare si orice sfat este mai mult decat binevenit.



Pentru ca din punct de vedere juridic se pare ca sfaturile s-au cam terminat, ma gandesc tehnic, daca va permite spatiul, sa inaltati niste stalpi metalici dea lungul hotarului si pe acestia sa infasurati plasa de pvc cu ochiuri mici. Similar celor de la terenurile de tenis/minifotbal menite sa opreasca mingiile, in cazul dumneavoastra frunzele/crengile.

Altfel, am vazut ca pentru jgheaburi exista o plasa care se aplica pe deasupra lor (pentru evitarea depunerilor si colmatarii/ruginirii) si se prinde cu niste cleme, iar la parazapezi ma gandesc ca poate s-ar putea adapta niste distantiere ca sa impiedice acumularea de frunze dea lungul lor, cel mult in zona lor de prindere.

In cer scuze anticipat domnule inginer @asfalttango ca v-am propus solutii tehnice la care v-ati gandit probabil si dumneavoastra, dar am luat de bun indemnul citat mai sus.

Succes!

Acesta va fi urmatorul pas dar cred ca nu va onora invitatia.
Va multumesc pentru sfaturile tehnice.Daca nu voi reusi o mediere probabil voi alege una din solutiile tehnice de protejare si impiedicarea colmatarii .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema este un drob de sare... juridic vorbind.

Vremea sufera schimbari, iarna nu-i ca vara, aveti dreptate; pentru un copac de 40 de ani care n-a stricat nimic pana acum, daca dovediti iminenta unui dezastru (probabil cu o expertiza, nu stiu), puteti obtine inlaturarea sa. Ori taierea la 1/6 din inaltime, poate. Trebuie doar sa dovediti ca e o chestiune de timp pana cand copacul va va distruge casa, ca faptul ca e tanar, viguros si ca nu s-a intamplat nimic pana acum nu conteaza.
Daca va pare probabil mergeti in instanta.

Dv. vorbiti despre un lucru care nu s-a intamplat... anume posibila degradare a casei dv. Adica e un lucru care nu s-a intamplat. Lucrurile concrete pot fi percepute cu simturile, nu cu mintea, or nu vad cum poate vedea sau mirosi cineva caderea copacului, fapt ce nu s-a intamplat. Nu e un lucru concret, ci potential.

Eu n-am vazut pensionari primind clementa, cum spuneti; clementa sau nu, instanta e obligata de expertiza, nu de inima ei mare.

Efectele frunzelor si florilor, a pufului de plop nu sunt temeiuri ca sa eliminam copacii. Sunt blocuri de 8 etaje cu frunze pe acoperis. Inca odata, constructiile care au jgheaburi se curata cel putin odata pe an.
Cat despre cheltuiala, dv. nu sunteti obligat sa cheltuiti anual sume de bani din cauza copacului sau a vecinului, ci a faptului ca ati primit/cumparat acel teren in aceste conditii. Unele terenuri sau constructii necesita anumite cheltuieli de intretinere fie din cauza copacilor, a semintelor din camp, a panzei freatice prea sus, a unor mirosuri deosebite, depinde. Al dv. e cu aceasta chestiune, asa l-ati luat.

Este putin probabil sa isi schimbe atitudinea prin notificari daca nu aveti temeiuri legale si probe; altfel, credeti-ma, in 99,99% din acorduri asa mi-au spus clientii initial.
Legea nu e stramba. Daca dovediti iminenta unui pericol care nu s-a intamplat 40 de ani, aveti castig de cauza. Daca va pare ridicol ce v-am scris, imi cer scuze, juridic asa imi pare si mie situatia.

Alte discuții în legătură

Buna ziua. referitor la articolul 613 cod civil, in care se mentioneaza ... Radu T. Radu T. Buna ziua. Referitor la articolul 613 cod civil, in care se mentioneaza ca distanta minima legala de plantare a copacilor, fata de hotar este de 2 ... (vezi toată discuția)
Distanta minima fata de bloc la care se pot planta arbori/arbusti ionescu iulian ionescu iulian Locuiesc la bloc,la parter,cu vedere in spatele blocului. Cand am cumparat apartamentul,erau plantati langa apartament un arbore si doi arbusti,la o distanta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, suntem in urmatoarea situatie: nucul vecinului a crescut ... peugenia peugenia Buna ziua, suntem in urmatoarea situatie: nucul vecinului a crescut foarte mare, crengile sale ajungand pe acoperisul nostru. la o furtuna sau vant mai mare ... (vezi toată discuția)