avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Beneficiar consultatii medicale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Beneficiar consultatii medicale

O persoana care nu mai este angajata,avand venituri doar din cedarea folosintei bunurilor,oprindu-i-se cas 5,5% din venitul realizat,are dreptul de a beneficia de consultatii gratuite la medicul de familie?Ce acte sunt necesare?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 02:01, 1 Aprilie 2014
contractul cu casa de sanatate
In Codul fiscal avem:



CAP. 2
Contribuţii sociale obligatorii privind persoanele care realizează venituri impozabile din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, din asocieri fără personalitate juridică, precum şi din cedarea folosinţei bunurilor

ART. 296^21 Contribuabili

(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:

[...]

i) persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor.

(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) datorează contribuţii sociale obligatorii pentru veniturile realizate, numai dacă aceste venituri sunt impozabile potrivit prezentului cod.

ART. 296^22 Baza de calcul

[...]

(2^1) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. i), cu excepţia celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, este diferenţa dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut.



Deci, daca obtineti venituri doar din chirii sunteti asigurat din punctul de vedere al CASEI DE SANATATE.

ATENTIE! Daca veniturile sunt mai mici decat salariul minim pe economie sunteti obligat la plata C.A.S.S., dar sunteti asigurat din punctul de vedere al CASEI DE SANATATE doar daca platiti contributia aferenta acestuia. (Pentru 01/01/2014 - 30/06/2014 salariul minim lunar este 850 lei iar C.A.S.S. aferent este 850 x 5,5% = 47 lei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract cass garbiny garbiny Valoarea lunara a unui contract de CASS depinde de veniturile pe care le-am obtinut anul precedent(declaratia 200) prin vanzarea titlurilor de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta cass pentru medicul specialist bureac62 bureac62 Va rog mult sa-mi raspundeti si sa ma lamuriti in urmatoarea problema: pentru diabet ,in baza unei adeverinte de la cabinetul de specialitate,mi s-a eliberat ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cass pentru veniturile din chirii ? cristina956 cristina956 Este adevarat sau nu ? 1. \\\\"Mai exact, suma asupra careia se va aplica cota de 5,5% a contributiilor de asigurari sociale de sanatate nu va fi mai mica de ... (vezi toată discuția)