avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere asistenti personali
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere asistenti personali

Urmeaza sa desfiintam posturile asistentilor personali de la primarie din motive economice/ nu ajung banii pentru plata salariilor pana la sfarsitul anului.
Acestia vor beneficia de somaj, iar persoanele cu handicap grav, sau reprezentantii lor legali vor opta pentru plata indemnizatiei de insotitor in cuantum de 636 lei.
Nu toti asistentii personali indeplinesc conditiile sa beneficieze de somaj, nu toti au lucrat un an , de exemplu. Este legal sa concediezi o parte , adica cei care indeplinesc conditiile sa ia somaj, iar ceilalti care nu au inca un an lucrat sa mai fie salariati pana indeplinesc conditia?
Cum se va proceda ....va fi o concediere colectiva,.....sau individuala?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:25, 18 Martie 2014
Exista aceasta poibilitate sa concediati o parte din salariatii care indeplinesc conditiile de somaj, iar pe ceilalti la momentul in care indeplinesc.

Pentru a sti daca este vorba sau nu despre o concediere colectiva , va trebui sa ne spuneti numarul total de salariati ai angajtorului si numarul persoanelor care vor fi concediate in prima etapa si numarul celor din a doua etapa.

Art. 68.C.mun.
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea,
într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.
multumesc! sunt 75 de asistenti personali si doar 67 indeplinesc conditiile, restul de 8, nu
fiind vorba de asistenti personali ai persoanelor cu handicap, pe ce criterii se va face selectia. Este legal o parte sa ramana angajati doar pentru ca nu se incadreaza sa ia somaj...care ar fi o baza legala?
Nu este o concediere colectiva....intrucat prevederile art.68-73 din Codul muncii nu se aplica salariatilor din instituţiile publice. Va fi o concediere individuala pentru motive care nu tin de persoana salariatului
1. De unde ati dedus ca prevederile Codului Muncii nu se aplica in sectorul bugetar ?

2. Care este numarul total de salariati ai angajatorului, nu cel al asistentilor?
Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
97 este numarul total al salariatilor ....din care 75 asistenti personali

Alte discuții în legătură

Concediere cu art 65 alin1 loredanaelena loredanaelena va rog sa-mi spuneti daca e corect ca seful meu sa concedieze personal(este de acord ca acestia sa ia somaj)daca nu are platit la stat darile catre somaj ... (vezi toată discuția)
Închidere activitate - concediere colectiva Cristinaiatan Cristinaiatan Suntem o firma mică și am dispus închiderea activității punctului de lucru. Dacă numărul total al angajaților este de 4 și sunt acestia sunt ... (vezi toată discuția)
Angajații în situația unui faliment alexandra ciocioiu alexandra ciocioiu Bună ziua. În cazul în care un angajator decide închiderea unei firme, cand are dreptul acesta la o concediere colectiva sau individuala? Mulțumesc. (vezi toată discuția)