avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Solutionarea petitiilor in primarie
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Solutionarea petitiilor in primarie

Conform legii 233/2002 care aproba ordonanta 27/2002 cum se face diferenta dintre o petitie si o cerere a unui cetatean sau a unei organizatii care o depune la primarie?
Orice cerere este o petitie?
Cand primim o petitie sosita de la Prefectura, de exemplu, in care ni se cere sa raspundem la o reclamatie a unui cetatean din orasul nostru, avem obligatia sa trimitem raspuns in 30 de zile prefecturii sau in termenul care ni l cere prefectura, uneori mai putin de 30 de zile. Dar si cetateanului care s a adresat mai intai prefecturii suntem obligati sa comunicam un exemplar din raspuns?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:37, 18 Martie 2014
PETÍȚIE, petiții, s. f. Expunere scrisă adresată de o persoană sau de un grup de persoane unei instituții, unei organizații, unei autorități, în care se formulează o cerere, o revendicare, un punct de vedere etc. [Var.: (înv.) petițiúne s. f.] – Din fr. pétition.
Sursa: DEX '98 (1998)

Orice cerere adresata de un cetatean se considera a fi petitie si careia destinatarul trebuie sa ii raspunda in termen de 30 de zile sau daca analiza este complexa se poate dispune suplimentarea termenului cu inca 15 zile
Privitor la raspuns,exista metodologie si regulamente interne care prevad circuitul documentelor
Definitai legala este data de OG 27/2002 si anume : prin petiţie se înţelege cererea, reclamaţia, sesizarea sau propunerea formulată în scris ori prin poştă electronică, pe care un cetăţean sau o organizaţie legal constituită o poate adresa autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiilor şi societăţilor naţionale, societăţilor comerciale de interes judeţean sau local, precum şi regiilor autonome, denumite în continuare autorităţi şi instituţii publice.

Procedura este diferita de modul in care vi s-a solicitat acest lucru de catre Prefectura. In acest sens:
- prefectura poate solicita sa arspundeti direct petentului si sa-i comunicati o copie de pe raspunsul dat petentului
- prefectura poate solicita sa-i raspundeti ei si ea sa-i raspunda petentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp raspuns petitie / cerere crysstianno crysstianno Daca cineva inregistreaza la o persoana juridica o cerere/petitie, care ar fi timpul legal de raspuns? e celasi lucru ca la institutii? exista vreun text de ... (vezi toată discuția)
Exista vreun termen de raspuns la o solicitare facuta in format ... croberta croberta Exista vreun termen de raspuns la o solicitare facuta in format electronic (mail) ? (vezi toată discuția)
Forma actualizata a og nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor geo-vem geo-vem Rog să mă ajutati cu o forma actualizata a og 27/2002(privind petitiile)sioug 27/2003 privind acordul tacit, sau alte acte normative ce modifica sau ... (vezi toată discuția)