avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Omor calificat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Omor calificat

Buna seara. In anul 2008 in luna octombrie tatal a doua fetite minore in varsta de 29 de ani a fost arestat deoarece a fost prin fara carnet la volanul unei masini.La un an dupa in urma unui proces a fost arestat pedeapsa sa fiind de 1 an si 3 luni.A fost dus la penitenciar unde a fost pus in camera cu alti 10 detinuti care aveau pedepse foarte mari de executat,toti avand peste 10 ani condamnare,desi in mod normal fiecare detinut trebuie repartizat in functie de pedeapsa.La nici o luna de zile in data de 22.11.2009,ziua cand erau alegerile pentru presedinte,a fost batut iar dupa 25 de zile de coma,fiind tinut in viata doar de aparate,a murit. Din cate mi s-a spus de catre cei de la conducerea penitenciarului am inteles ca a fost batut in camera de unul din detinuti insa eu cred ca si gardienii au fost implicati deoarece doar dupa ce au vazut ca starea lui este foarte grava adica cazuse in coma creierul fiindu-i zdrobit cu totul,doar atunci au chemat smurdul. Dupa decesul sau s-a deschis proces in care s-a aflat ca el nici nu figura in acea camera,ca fusese mutat cu 4 zile inainte de incident. Cu toate acestea dupa 4 ani in care m-am judecat cu asa zisii vinovati,deoarece am inteles ca cei din camera respectiva au fost amenintati sa nu spuna adevarul,de fapt nici acum nu stiu cu exactitate cine e vinovatul. Doar ca ma judec cu unul din detinutii care era la momentul respectiv in camera si binenteles cu ANP-ul ca parte responsabila civilmente. Ma intreb oare cum s-a putut intampla o astfel de tragedie mai ales ca la momentul respectiv Penitenciarul era Penitenciar de maxima siguranta. In urma acestui proces instanta a hotarat ca inculpatul in solidar cu ANP-UL sa plateasca daune morale,materiale si o prestatie peridica celor doua minore. Procesul s-a terminat la Tribunalul Bv apoi cei de la ANP au facut apel astfel dosarul s-a dus la Curtea de apel care a respins apelul facut impotriva sentintei data de tribunal pe care o mentin si ei ca fiind una corecta,mentionand hotararea DEFINITIVA,nefiind mentionat faptul ca se poate face recurs in termen de 10 zile. Totusi cei de la ANP au facut recurs mai departe. Se poate ataca prin recurs daca hotararea este definitiva?
Ce se v-a intampla se v-a duce dosarul mai departe la Inalta Curte de Casatie si Justitie? Cei de la Curtea de Apel mi-au spus ca hotararea este redactata si urma ca dosarul sa se intoarca inapoi la Tribunal dar acum ca s-a facut recurs ce se va intampla? Stiu ca cei de la ANP au facut recurs pentru ca nu sunt deacord cu plata daunelor si prestatiei pentru cele doua minore. Desi cei care raspund pentru viata si sanatatea detinutilor sunt cei de la ANP nu? mai ales ca incidentul s-a intamplat intr-un penitenciar unde trebuiau supravegheati nu lasati sa se omoare,mai ales ca incidentul nu a avut loc intr-o zi normala ci cand erau alegerile,trebuiau sa fie mult mai bine supravegheati. Adevarul nu il stie nimeni doar cei de acolo insa ma intreb oare nu e datoria ANP-ului sa raspunde pentru toate astea?
Va rog sa ma ajutati si sa-mi dati un sfat ce se va intampla daca dosarul va ajunge la Bucuresti,ma v-a afecta in vreun fel? Se poate ca instanta de acolo sa nu-mi dea castig de cauza?
Va multumesc si atept raspunsul d-voastra.
Cu mult respect.
Orice hotărâre definitivă are autoritate de lucru judecat până nu va fi înlocuită printr-o altă hotărâre.
Hotararile definitive au o putere de lucru judecat provizorie, care se va consolida sau se va desfiinţa în funcţie de soluţia eventualului recurs.
Din cele expuse de dvs. opinia mea este ca veti avea castig de cauza in procent de peste 90%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat timp dureaza trimiterea unui dosar de la o instanta la alta? marystanga marystanga Buna ziua imi pute-ti va rog spune cat timp dureaza trimiterea unui dosar de la Curtea de Apel mai departe la ICCJ daca hotararea judecatoreasca a fost ... (vezi toată discuția)
Recurs in casatie - exista sanse sa fie admis? marystanga marystanga Buna ziua as dori din nou sa va intreb ceva lagat de un dosar penal. Pentru inceput sa va spun despre ce este vorba si anume acum 5 ani sotul meu a fost prins ... (vezi toată discuția)
Care este dreptul a 2 minore atunci cand tatal lor a murit intr-un incident in unul din penitenciarele din romania? marystanga marystanga Buna ziua! As dorii sa-mi spune-ti va rog cum as putea obtine dreptul celor doua fetite minore intr-un proces care dureaza de 4 ani si nu s-a rezolvat nimic ... (vezi toată discuția)