avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs in casatie - exista sanse sa fie admis?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs in casatie - exista sanse sa fie admis?

Buna ziua as dori din nou sa va intreb ceva lagat de un dosar penal.
Pentru inceput sa va spun despre ce este vorba si anume acum 5 ani sotul meu a fost prins la volanul unei masini fara sa detina permis de conducere.In urma unui proces a fost gasit vinovat si in cele din urma arestat.Acolo in Penitenciar a fost pus in camera cu persoane private de libertate in sistem inchis pe cand lui fiindu-i stabilit regimul semideschis.Acolo in camera a fost batut astfel dupa aproximativ o luna de spitalizare a decedat.In urma decesului sau s-a deschis un dosar penal in care atat instanta de fond cat si cea de apel au obligat atat inculpatul in solidar cu ANP-ul la plata unor daune morale si a unei prestatii periodice pentru cele doua minore ramase fara tatal lor. Hotararea data a fost una definitiva insa cei de la ANP au facut recurs in casatie astfel ca dosarul v-a merge mai departe la ICCJ. In acest recurs in casatie cei de la ANP sustin ca decizia penala este nelegala ,potrivit dispozitiilor art.304 punctul 9 din vechiul Cod de procedura civila deoarece ei nu pot fi considerati parte responsabila civilmente si obligata la plata unor sume de bani in solidar cu inculpatul si ca cei vinovati de situatie si care ar trebuii sa raspunda sunt cei de la Penitenciarul Codlea,victima fiind in custodia Penitenciarului Codlea la momentul producerii evenimentului. Sustin deasemenea ca Penitenciarul Codlea este o unitate cu personalitate juridica si ca ei sunt cei care nu si-au indeplinit atributiile de serviciu.Astfel cer instantei sa fie admis recursul facut si desfintarea hotararii atacate si pe fond sa respinga actiunea formulata ca nefondata.
As dori sa stiu daca intradevar v-a fi desfintata aceasta hotatrare si daca da atunci cine sunt vinovatii care ar trebui sa plateasca pentru ca din vina lor au lasat doua fetite foarte mici fara tatal lor?
Ce crede-ti ca se v-a intampla? Se v-a desfinta aceasta hotarare iar nimeni nu v-a raspunde pentru cele intamplate?
In mod normal nu cei de la ANP ar trebui sa raspunda?
Va multumesc,anticipat.
Cu mult respect.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:44, 2 August 2014
Este proces civil sau penal?

Trebuie sa raspunda cineva.
Nu se poate sa nu raspunda nimeni.
Adica ori unii ori altii.
Este proces penal,omor deosebit de grav. Tatal celor doua fetite fiind omorat in bataie in penitenciarul Codlea.
Doream sa stiu daca se poate ca acea hotarare data de instanta de fond si mentinuta apoi de cea de apel se poate desfinta pe motivul ca fiind nefondata?
Cine se constituie ca parte responsabila civilmente pentru acest incident?
Ce crede-ti ca se va intampla? Se v-a termina acest proces care dureaza de 5 ani si in care toti nu stiu cum sa se desvinovateasca si voi avea si eu castig de cauza pentru aceste doua fetite care abia au apucat sa-si cunoasca tatal?
Desi a fost arestat pentru ca a condus un autovehicul fara sa detina permis de conducere de ce a fost pus in camera cu cei care erau la regim inchis cand el nu avea decat 1 an si 3 luni de executat in regim semideschis?
Va multumesc,anticipat.

Editat de moderator simonette12 :motiv pct.2.8. din Regulament
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Nu ii cotez cu sanse in cazul recursului in casatie.

Adica vor pierde dupa parerea mea.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Nu ii cotez cu sanse in cazul recursului in casatie.

Adica vor pierde dupa parerea mea.

Va multumesc foarte mult pentru sfaturi sper sa aveti dreptate si sa se termine in favoarea noastra si sa fie respins recursul celor de la ANP.
Insa voiam totusi sa va mai intreb in cazul in care instanta le va admite recursul cum as putea proceda? As mai avea vreo cale de atac?
A murit totusi un om,tatal a doua fetite minore si nu mi se pare corect ca nimeni sa nu raspunda pentru cele intamplate.
Desii in mod normal nu cei de la ANP sunt responsabili pentru viata detinutilor?
Inca o data va multumesc,cu mult respect.
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa nu mai deschideti un alt topic pe aceeasi tema, intrucat o astfel de practica incalca Regulamentul de postare ( pct.3.3 ).
In situatia in care mai aveti intrebari suplimentare legate de acest subiect, va rog sa continuati discutia aici.
Multumesc pentru intelegere.
marystanga a scris:

Buna seara va cer din nou sfatul intr-o problema si anume in urma unui proces penal,in care ANP-ul este obligat la plata unor daune si a unei prestatii periodice pentru doua minore ramase fara tata,deoarece acesta a fost omorat in bataie in unul din penitenciarele din Romania din neglijenta personalului de la acel penitenciar si in cele din urma a murit.Procesul sa terminat hotararea ramanand definitiva si pe care am legalizat-o pentru a merge la un executor pentru a pune in executare silita insa cei de la ANP au facut recurs in casatie la ICCJ. Ei cer in acest recurs desfintarea si anularea hotararii ca fiind nefondata deoarece ei sustin ca nu se constituie ca parte responsabila civilmente pentru cele intamplate.
Ce se va intampla? Exista posibilitatea ca instanta sa le admita recursul facut si sa le dea lor castig de cauza?
Cine va raspunde atunci pentru cele intamplate?
Va multumesc,anticipat.

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 August 2014
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Omor calificat marystanga marystanga Buna seara. In anul 2008 in luna octombrie tatal a doua fetite minore in varsta de 29 de ani a fost arestat deoarece a fost prin fara carnet la volanul unei ... (vezi toată discuția)
Care este dreptul a 2 minore atunci cand tatal lor a murit intr-un incident in unul din penitenciarele din romania? marystanga marystanga Buna ziua! As dorii sa-mi spune-ti va rog cum as putea obtine dreptul celor doua fetite minore intr-un proces care dureaza de 4 ani si nu s-a rezolvat nimic ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal 2014 marystanga marystanga Buna ziua as dori sa apelez din nou la sfaturile d-voastra si anume sa-mi spuneti daca noul cod penal ma v-a afecta in procesul care este pe rol in instanta? ... (vezi toată discuția)