Buna
In urma cu 2 ani am divortat si am in comun cu fosta sotie un imobil dobandit in timpul casatoriei si peentru care am mai luat bani imprumut de la terte persoane pt a-l plati integral.mentionez faptul ca dupa ce fosta mea sotie a parasit apartamentul am facut partajul la bunuri....ramanand doar apartamentul care si in prezent locuiesc.problema se pune ca ea nu mai vrea sa returnam acei bani spunand ca eu am stat in apartamenr si ca nu i-am platit chirie pe jumatatea ei...e posibil asa ceva?ce este de facut in acest caz?persoanele ar cam vrea banii inapoi si nu e o suma usor de neglijat.va multumesc
nu se pune problema chiriei. Este normal ca fiind al dumneavoasta sa fi avut dreptul de a il folosi pentru dumneavoastra. Daca ar fi fost inchiriat altcuiva , da , ea avea dreptul la parte din chirie.
In momentul de fata va trebui sa va intelegeti cu ea ce vreti sa faceti cu ap. Daca vreti sa il pastrati pentru dvs va trebui sa ii achitati partea ei. Daca nu il vreti pentru dvs il vindeti si banii ii impartiti amandoi dupa ce platiti datoriile luate de la terte persoane. Nu vad motivul refuzului de a plati tertele persoane care au dat bani, de vreme ce stie ca nu s-a platit numai din banii ei ori a dumneavoastra.
Incercati un partaj amiabil, prin instanta ajungeti destul de scump.
(1) Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.
(2) Când cererea a fost admisă numai în parte, judecătorii vor stabili măsura în care fiecare dintre părţi poate fi obligată la plata cheltuielilor de judecată. Dacă este cazul, judecătorii vor putea dispune compensarea cheltuielilor de judecată.
Art. 452
Dovada cheltuielilor de judecată
Partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă, în condiţiile legii, dovada existenţei şi întinderii lor, cel mai târziu la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei.
Art. 451
Cuantumul cheltuielilor de judecată
(1) Cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi ale specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3), sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces, cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.
(2) Instanţa poate, chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei. Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător la plata experţilor judiciari şi a specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3).
(4) Nu vor putea fi însă micşorate cheltuielile de judecată având ca obiect plata taxei judiciare de timbru şi a timbrului judiciar, precum şi plata sumelor cuvenite martorilor potrivit alin. (1).
Cum v-ati gandit sa partajati ?
poate ajungeti la un acord prin mediere , astfel costurile vor fi mult mai mici.
Daca nici dvs si nici fosta soie nu va permiteti sa platiti celuilalt sulta plus banii imprumutati, propuneti-i sa vindeti, platiti ce e de platit si daca va mai ramane ceva, ii impartiti.
I-ati fi datorat bani pt lipsa de folosinta daca ati fi impiedicat-o sa se foloseasca de dreptul ei de folosinta.