avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna
In urma cu 2 ani am divortat si am in comun cu fosta sotie un imobil dobandit in timpul casatoriei si peentru care am mai luat bani imprumut de la terte persoane pt a-l plati integral.mentionez faptul ca dupa ce fosta mea sotie a parasit apartamentul am facut partajul la bunuri....ramanand doar apartamentul care si in prezent locuiesc.problema se pune ca ea nu mai vrea sa returnam acei bani spunand ca eu am stat in apartamenr si ca nu i-am platit chirie pe jumatatea ei...e posibil asa ceva?ce este de facut in acest caz?persoanele ar cam vrea banii inapoi si nu e o suma usor de neglijat.va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:30, 18 Martie 2014
nu se pune problema chiriei. Este normal ca fiind al dumneavoasta sa fi avut dreptul de a il folosi pentru dumneavoastra. Daca ar fi fost inchiriat altcuiva , da , ea avea dreptul la parte din chirie.

In momentul de fata va trebui sa va intelegeti cu ea ce vreti sa faceti cu ap. Daca vreti sa il pastrati pentru dvs va trebui sa ii achitati partea ei. Daca nu il vreti pentru dvs il vindeti si banii ii impartiti amandoi dupa ce platiti datoriile luate de la terte persoane. Nu vad motivul refuzului de a plati tertele persoane care au dat bani, de vreme ce stie ca nu s-a platit numai din banii ei ori a dumneavoastra.

Incercati un partaj amiabil, prin instanta ajungeti destul de scump.
Ce se intampla daca ajungem la instanta?cine plateste taxele de partaj?
Cel care cere partajul va plati si taxa de timbru, daca va castiga ce a cerut, poate cere acesti bani cu titlu de cheltuieli de judecata.
Sa inteleg ca daca deschid eu actiunea in instanta imi recuperez banii pt taxa de timbru si avocatul de la fosta sotie?
Cheltuielile de judecată

Art. 453

Acordarea cheltuielilor de judecată

(1) Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.

(2) Când cererea a fost admisă numai în parte, judecătorii vor stabili măsura în care fiecare dintre părţi poate fi obligată la plata cheltuielilor de judecată. Dacă este cazul, judecătorii vor putea dispune compensarea cheltuielilor de judecată.


Art. 452

Dovada cheltuielilor de judecată

Partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă, în condiţiile legii, dovada existenţei şi întinderii lor, cel mai târziu la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei.



Art. 451

Cuantumul cheltuielilor de judecată

(1) Cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi ale specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3), sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces, cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.

(2) Instanţa poate, chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei. Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său.

(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător la plata experţilor judiciari şi a specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3).

(4) Nu vor putea fi însă micşorate cheltuielile de judecată având ca obiect plata taxei judiciare de timbru şi a timbrului judiciar, precum şi plata sumelor cuvenite martorilor potrivit alin. (1).


Cum v-ati gandit sa partajati ?
poate ajungeti la un acord prin mediere , astfel costurile vor fi mult mai mici.
Daca nici dvs si nici fosta soie nu va permiteti sa platiti celuilalt sulta plus banii imprumutati, propuneti-i sa vindeti, platiti ce e de platit si daca va mai ramane ceva, ii impartiti.
I-ati fi datorat bani pt lipsa de folosinta daca ati fi impiedicat-o sa se foloseasca de dreptul ei de folosinta.
Ultima modificare: Marți, 18 Martie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate cere instantei diminuarea cheltuielilor de judecata? shcgusa shcgusa Se poate cere instantei diminuarea cheltuielilor de judecata? Ma refer in cazul in care onorariile sunt exagerate? (vezi toată discuția)
Cheltuieli judecata litigiu de munca ContSters147303 ContSters147303 Buna ziua, Am urmatoarea intrebare, un angajat reclamant pierde procesul cu angajatorul, iar cel din urma cerere plata cheltuielilor de judecata. Exista ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata mari teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.As dori sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.Sotul meu a divortat in 2008 si de atunci plateste o pensie alimentara stabilita de instanta .In ... (vezi toată discuția)