avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie salariu

Buna ziua,
As dori sa stiu daca o persoana care si-a depus dosarul pentru pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de oensionare ( a lucrat in conditii speciale) poate cumula pensia cu salariul.
Ma refer aici la un salariat al unei regii autonome caruia i se aplica prevederile Legii 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar .
Angajatorul ii inceteaza CIM la data primirii deciziei de pensionare dar pensia se primeste de la data depunerii cererii ( perioada de aprox 2 luni de zile ). In cazul in care se dovedeste ca pensia neta este mai mare de 2298 lei ce obligatii are angajatorul, in afara de aceea de a anunta Casa de Pensii data de la care se inceteaza CIM? Mai este necesar sa se ceara salariatului sa compelteze declaratia prin care opteaza pentru suspendarea pensiei? Daca acesta refuza sa dea aceasta declaratie?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:48, 18 Martie 2014
1. Angajatorul este obligat sa ii inceteze de drept contractul individual de munca (CIM), conform Codului muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

2. Dupa primirea deciziei de pensie pentru limita de varsta ii inceteaza de drept CIM.

3. Dupa aceea i se poate incheia un alt CIM, prin cumul cu pensia, daca pensia neta nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (actualmente = 2298 lei).

4. - Asadar daca pensia neta este este mai mare decat 2298 lei salariatul poate alege intre pensie si salariu.
- Daca nu doreste sa aleaga atunci ii nu ii mai incheiati un alt CIM si ramane cu pensia.
Multumesc pentru raspuns dar nu cred ca am fost foarte explicita.
Din cate stiu eu, pensia se va incasa cu data depunerii dosarului de pensie ( 01.02.).
CIm ii inceteaza la data primirii deciziei de pensionare ( sa zicem 01.05.2014).
Asadar, pe lunile februarie, martie, aprilie pensia se va cumula cu salariul .
1. Nu aveti de unde sti care va fi cuantumul pensiei pana cand nu vi se comunica decizia de pensionare.

2. Asa ca o perioada va cumula pensia cu salariul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie cu salariu corneliulian corneliulian In luna mai a.c., intrunesc conditiile iesirii la pensie, prin diminuarea varstei de pensionare cu sporul dat de anii lucrati in grupa I de munca. Pot lucra in ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)
Cumulul pensiei cu salariul nfurdea@yahoo.com nfurdea@yahoo.com Am pensie 1000 lei si am mai lucrat ca asistenta la centrul de sange(la stat). As dori sa-mi spuneti daca dupa noul cod al muncii mai am dreptul sa lucrez in ... (vezi toată discuția)