Nu. Amortizarea fiscala se determina conform art.24 din Codul fiscal, iar cea contabila este stabilita automat din programul de contabilitate utilizat,in baza valorii de intrare a mijloacelor fixe si a duratelor de functionare.Exemplu :pct.11^1 al art.24,prevede deductibilitate la amortizarea unor mijloace de transport auto de 1500 lei/luna. Daca amortizarea contabila aferenta acestui mijloc de transport este mai mare de 1500 lei/luna,diferenta este nedeductibila fiscal. In declaratia 101 la amortizarea fiscala se trece amortizarea lunara de 1500 lei(pe langa cea calculata pentru celelalte mijloace fixe).,la amortizarea contabila se trece cea calculata in functie de durata de functionare(pentru toate mijloacele fixe).
Astfel amortizarea fiscala este mai mica decat cea contabila,cea fiscala este deductibila,cea contabila nedeductibila.
La cele mai multe firme cele doua tipuri de amortizare sunt identice,asfel in declaratia 101 se trece,la cele doua randuri,aceeasi valoare.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.