Buna ziua.Sunt liderul unui grup de tineri care se ocupa cu latura umanitara,educationala dar si religioasa din zona Barladului.Ne intereseaza sa infiintam o asociatie si nu stiu cum ar fi mai bine s-o deschidem:..sa implicam doar grupul sau si Bisericile penticostale din care facem parte.Ce beneficii am avea daca am colabora cu ele si am deschide o asociatie in numele unei Biserici sau in numele acestor Biserici?Nu stiu daca mi-am exprimat ideea foarte bine,dar sper sa se inteleaga.Cum am putea imbina Biserica cu ceea ce vrem noi sa facem?Multumesc anticipat.Mentionez ca noi suntem implicati ca si grup in aceasta lucrare de aproximativ 5 luni,dar functionam autonom,doar din veniturile noastre,donatii de la prieteni si mici sponsorizari de la Biserica.
Unu. Haideti sa stabilim un lucru: asociatiile nu se pot deschide "in numele" unei persoane. Asociatia este formata din cel putin trei membrii fondatori care consimt sa puna in comun anumite mijloace (bani, munca, etc) pentru a atinge un anumit scop. Doi. Daca bisericile penticostale din care faceti parte intra in asociatie la "plus" veti avea mai multa credibilitate si, probabil, mai multe fonduri care pot fi evidentiate in contul asociatiei, iar la "minus" mai putina flexibilitate in sensul ca adunarile generale vor fi mai complexe si mai greu de tinut odata ce creste numarul de membri (s-ar putea sa nici nu va doriti flexibilitatea, nu stiu). Trei. Cum puteti implica biserica? Biserica poate deveni, alaturi de persoanele fizice care au initiativa, membru asociat fondator sau poate fi cooptata ulterior in asociatie.
Cum poate deveni Biserica membru asociat fondator al unei asociatii?printr-un reprezentant al ei sau se poate si ca entitate bisericeasca sa fie membru asociat?
Intr-o asociatie pot fi membri si persoane fizice si persoane juridice. Deci si o "biserica" poate deveni membru, atentie insa ca acea entitate sa aiba personalitate juridica proprie - de studiat deci statutul cultului respectiv pentru a vedea cum e organizat si la care nivel exista personalitate juridica...
Cum s-a mentionat anterior, daca Biserica are personalitate juridica proprie, poate deveni membru fondator in asociatie. Sunt biserici independente sau neafiliate la cult. Pe de alta parte, cred ca e necesar si acordul/avizul Consiliului Bisericesc (Comitetului Executiv) al cultului si e mai complicat. As merge pe varianta ca grupul sa infiinteze asociatia crestina si apoi sa coopteze Biserica in organizatie, tocmai pentru a inlesni obtinerea personalitatii juridice.