mihaidancu2005 a scris:
.....
Dupa toate cele relatate am sa va adresez cateva intrebari:
1. Beneficiez de prevederea legala de pastrare a locului de munca pe perioada de 6 luni la revenirea din concediu de crestere copil avand in vedere ca cererea mea de intrare in concediu de crestere a copilului are aceeasi data cu luarea la cunostinta a deciziei de restructurare a postului meu?
2. In aceasta situatie pe perioada preavizului care este programul meu de lucru? Pot solicita sa lucrez jumatate de norma ca in celalalt timp sa pot sa imi caut de lucru? Daca da, voi fi platit pentru lucru la jumatate sau integral?
3. Pot obtine in instanta castig de cauza daca vreau sa contest restructurarea mea, bineinteles dupa ce primesc decizia de restructurare?
Multumesc mult
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap,
salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva).
Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....
3.
La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.
4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
5.
Codul Muncii prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele.. Astfel ca, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. ...
De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.
Reducerea timpului de munca pe durata preavizului, fara a afecta drepturile salriale, este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia ori in c.i.m.
6. Angajatorul este cel in masura oportunitatea unei concedieri - conditiile , motivele si data de cand aplica astfel de masura.
Salariatul nemultumit de o astfel de masura poate contesta in instanta decizia de concediere. In situatia in care instanta decide anularea deciziei de concediere, atunci puteti solicita si acordarea de daune.
Concedierea nelegală a salariatului poate fi menţionata drept a fapta ilicita a angajatorului susceptibila să atragă răspunderea patrimonială a acestuia.
Actiunea se depune in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei de concediere la Tribunatul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.