avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restructurare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restructurare post

Incepand cu data de 11.10.2013 in momentul in care am depus cererea de intrare in concediu de crestere copil mi s-a adus la cunostinta de catre departamentul HR faptul ca postul meu se desfiinteaza iar eu voi fi concediat ca urmare a desfiintarii departamentului in care lucram (A). In realitate, activitatea departamentului A, a fost preluata/transferata catre un departament nou infiintat, (B).
Initial eu am fost angajat in companie la 17.04.2012 cu contract pe perioada Nedeterminata intr-un alt departament (C) dupa care la 01.01.2013 am fost DETASAT pe perioada Determinata pana la 21.07.2014 (1 an si 6 luni) in departamentul A inca neinfiintat la acea data. Aceasta detasare a fost oficializata printr-un act aditional la contractul meu de munca abia la data de 22.02.2013.
La cca 6 luni, deci in jurul lunilor iunie-iulie 2013 , desi legal lucram pentru departamnetul A, am inceput sa lucrez efectiv pentru noul departament /divizie B dar de data aceasta nu mi s-a mai facut act aditional de schimbare departament.
La data comunicarii restructurarii am aflat ca prin Decizie de Directorat, departamentul in care eu am fost transferat initial cu acte – A, a fost desfiintat inca din luna IULIE 2013 (act oficial de desfiintare datat 06.08.2013- dar initiat in procedura inca din luna Iulie 2013). De aici rezulta in mod evident faptul ca in perioada iulie-octombrie eu de fapt am lucrat pentru departamentul nou infiintat B.
Prin deductie logica la orice intrerupere in departamentul in care am fost transferat initial prin actul aditional, ar fi trebuit sa ma reintorc in departamentul C in care am fost angajat la 17.04.2012 cu contract pe perioada nedeterminata.
Pe langa acest lucru, in toata perioada cat eu am lucrat pentru cele doua departamente A si B (pe hartie pentru A dar in realitate pentru B), s-au facut angajari pentru noul department B, eu nefiind nici macar intrebat daca as vrea sa fiu luat in considerare in procesul de recrutare.
Cand am primit notificarea am avut o discutie cu noul director pentru a vedea unde ma incadrez, dar mi-a comunicat ca nu are in organigrama diviziei postul pe care il ocupam eu (cu toate ca eu practic lucrasem pentru el in departamentul nou infiintat B inca de cateva luni, iun/iul - oct).
Ulterior intrarii mele in concediu de crestere copil a fost angajata o alta persoana care a preluat exact sarcinile mele (poate fi dovedit cu multi martori – chiar daca numele si fisa postului a fost poate schimbate), iar dupa ce au vazut ca acesta nu face fata incarcarii, au mai angajat o alta persoana pentru acelasi lucru eu nefiind deloc informat.
Intrarea mea in concediu de crestere copil a fost programata pentru o luna (conform legislatiei actuale, luna de concediu de crestere a copilului la care este indreptatit tatal) dar la aflarea acestei decizii am hotarat sa raman in concediu pana la implinirea varstei de 1 an a fetitei mele (06.04.2014) pentru a avea mai mult timp in gasirea de solutii.
In acest moment ma apropii de data la care trebuie sa ma intorc la serviciu, pentru a efectua perioada de preaviz si a primi decizia definitiva de restructurare.
Pe langa aceste lucruri pot afirma cu tarie ca am fost o persoana dedicata postului fapt pentru care la ultima evaluare am avut un calificativ foarte bun; de asemenea am fost apreciat de aproape toate persoanele cu care am avut interactiuni (deci nu se pune problema concedierii pe motiv de abateri , indisciplina sau necorespunderea cu prevederile fisei postului) . Analizand profilul angajatilor noi din Divizia noua B ,inclusiv directorul si sefii de departament, am ajuns la concluzia ca acestiaau fost angajati pe criterii personale si nu profesionale ,venind de la aceeasi companie concurenta (probabil acesta a fost motivul concedierii – eliberarea postului meu pentru a aduce echipa cu care au mai lucrat).
Aceste aspecte nu as incerca sa le contest daca restructurarea ar fi fost facuta corect, dar consider ca postul meu inca era foarte necesar (dovada a faptului ca acum exista un angajat care face activitatilepe care le faceam si eu – exista chiar 2 persoane ) si ca am fost prejudiciat si folosit intr-un mod meschin si josnic fapt pentru care vreau sa le cer socoteala.

Mai jos revin si va prezint succesiunea evenimentelor pe scurt:
- 17.04.2012 – angajare in companie pe perioada nedeterminata
- 01.01.2013 – trecerea fizica la un departament nou - A (neinfiintat inca in acte la acea data ci cu o luna mai tarziu) (sub un Sef departament nou angajat din companie concurenta)
- 22.02.2013 - Semnarea actului aditional ce atesta transferul meu la departamentul REO pe perioada determinata pana la 21.07.2014
- 01.07.2013 – mutarea doar fizica fara documente, la un nou departament /o noua Divizie – B; (Director de Divizie venit nou din aceeasi companie concurenta ca si Seful de Departament)
- 01.07.2013 – de la aceasta data au inceput recrutarile pentru noua divizie - B
- 06.08.2013 – Decizie de directorat privind desfiintarea departamentului A – necomunicata mie – direct implicat ; moment in care o consecinta clara era reintoarcerea mea la departamentul initial- Administrativ;
- 11.10.2013 – cererea de intrare in concediu crestere copil
- 11.10.2013 - Comunicarea notificarii de restructurare
- 01.11.2013 - intrarea mea in concediu de crestere copil
- 01.04.2014 –data planificata pentru reintoarcerea din concediu de crestere copil pentru consumarea preavizului



Dupa toate cele relatate am sa va adresez cateva intrebari:

1. Beneficiez de prevederea legala de pastrare a locului de munca pe perioada de 6 luni la revenirea din concediu de crestere copil avand in vedere ca cererea mea de intrare in concediu de crestere a copilului are aceeasi data cu luarea la cunostinta a deciziei de restructurare a postului meu?
2. In aceasta situatie pe perioada preavizului care este programul meu de lucru? Pot solicita sa lucrez jumatate de norma ca in celalalt timp sa pot sa imi caut de lucru? Daca da, voi fi platit pentru lucru la jumatate sau integral?
3. Pot obtine in instanta castig de cauza daca vreau sa contest restructurarea mea, bineinteles dupa ce primesc decizia de restructurare?
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:01, 19 Martie 2014
mihaidancu2005 a scris:

.....
Dupa toate cele relatate am sa va adresez cateva intrebari:

1. Beneficiez de prevederea legala de pastrare a locului de munca pe perioada de 6 luni la revenirea din concediu de crestere copil avand in vedere ca cererea mea de intrare in concediu de crestere a copilului are aceeasi data cu luarea la cunostinta a deciziei de restructurare a postului meu?
2. In aceasta situatie pe perioada preavizului care este programul meu de lucru? Pot solicita sa lucrez jumatate de norma ca in celalalt timp sa pot sa imi caut de lucru? Daca da, voi fi platit pentru lucru la jumatate sau integral?
3. Pot obtine in instanta castig de cauza daca vreau sa contest restructurarea mea, bineinteles dupa ce primesc decizia de restructurare?
Multumesc mult



1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent ....

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

5. Codul Muncii prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele.. Astfel ca, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. ...

De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.

Reducerea timpului de munca pe durata preavizului, fara a afecta drepturile salriale, este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia ori in c.i.m.

6. Angajatorul este cel in masura oportunitatea unei concedieri - conditiile , motivele si data de cand aplica astfel de masura.

Salariatul nemultumit de o astfel de masura poate contesta in instanta decizia de concediere. In situatia in care instanta decide anularea deciziei de concediere, atunci puteti solicita si acordarea de daune.
Concedierea nelegală a salariatului poate fi menţionata drept a fapta ilicita a angajatorului susceptibila să atragă răspunderea patrimonială a acestuia.

Actiunea se depune in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei de concediere la Tribunatul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trimitere in somaj dupa ccc ioana71 ioana71 Buna ziua. Am depus cerere pentru reluarea activitatii dupa concediu de crestere copii pana la 2 ani. Azi am fost la interviul programat cu domnul director. ... (vezi toată discuția)
Concediere pentru desfiintare post femeie insarcinata fara insa a fi cazul reorganizarii/falimentului lauraneacsu77 lauraneacsu77 buna ziua cu cateva zile inainte de a intra in concediu de odihna (intreaga firma) am anuntat directorul de departament si directorul de resurse umane (mai ... (vezi toată discuția)
Preaviz AGOPIAN AGOPIAN Buna ziua, Va rog, am o intrebare legata de preaviz.Sunt in concediu de crestere copil(legea veche 2 ani) si mi-am manifestat dorinta de a reveni la serviciu ... (vezi toată discuția)