Daca intentionez sa achitizionez un teren pe numele unui prieten (el sa fie proprietar), care ar fi masurile mele de siguranta (aici ma refer la ceva acte juridice) pentru a putea recupera terenul mai tarziu (asta daca prietenul meu nu va mai vrea sa mi faca donatie sau pentru a fi sigur ca in cazul unei succesiuni copiii acestuia nu vor avea drept la terenul respectiv).
In acest caz, ce fel de procura as avea nevoie pentru a putea construi o casa (proprietar tot prietenul meu) pe terenul respectiv. Ma refer aici la obtinerea avizelor necesare construirii casei de care sa ma pot ocupa eu.
Multumesc anticipat pentru ajutor!!!
Ceea ce vă interesează poate fi găsit în prevederile noului cod civil referotoare la fiducie (art.773 si urm.)
Desigur, nimic din ceea ce scrie acolo nu va putea fi realizat de dumneavoastră fără sprijinul unui civilist priceput.
Aţi mai putea încerca uzufructul viager în favoarea respectivului prieten, dumneavoastră rămînînd cu nuda proprietate atît pe teren cît şi pe construcţie.
Ceea ce solicitaţi explicit prin postarea de mai sus nu se prea poate realiza. Chiar dacă achitaţi preţul terenului şi al construcţiei, ramîneţi un simplu creditor, calitate care nu vă îndreptăţeşte să dobîndiţi imobilul.
Ar mai fi o posibilitate, promisiunea de vînzare-cumpărare, cu stabilirea unui termen pentru transferul dreptului de proprietate (să spunem, peste 15 ani) şi cu notarea unei interdicţii de înstrăinare şi grevare în favoarea dumneavoastră în calitate de promitent cumpărător.
Chestiunile sunt complexe, iar pe forum nu veţi obţine niciodată o soluţie completă şi adaptată cerinţelor concrete. Contactaţi un avocat. Dacă se poate, unul care ştie ce vorbeşte în materie de drept civil.