avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mi s-a oprit indemnizatia de crestere copil si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mi s-a oprit indemnizatia de crestere copil si alocatia de stat. Cui pot sa ma adresez?

buna ziua!

problema mea este urmatoarea in 2010 am intrat in indemnizatie pentru crestere copil pana in 2012. in ultimile trei luni in care luam indemnizatie m-a pus naiba sa inchei un contract cu o firma de asigurari iar dupa un an am primit citatie de la AJPIS ca trebuie sa returnez indemnizatia pentru lunile in care am realizat venituri.
recunoscandu-mi greseala facuta mi-am luat un angajament de plata , fapt realizat pentru ca in fiecare luna au fost depusi niste bani in contul acelui debit.
in noiembrie 2013 am intrat in indemnizatie de crestere copil pentru a doua oara iar in momentul in care trebuia sa primesc indemnizatia pe doua luni , acestia mi-au oprit jumatate din bani intr-un mod abuziv spun eu . cu alocatia de stat de 200 ron s-a produs o eroare si fiindca am intarziat cu depunerea actelor o perioada trebuia abia luna aceasta sa primesc alocatia de stat pe 5 luni.

mergand azi la AJPIS sa verific daca este totul in regula cu dosarul de alocatie aflu ca toti cei 1000 lei reprezentand alocatia mi-au fost opriti in contul debitului de la prima indemnizatie.

este normal asa ceva in conditiile in care eu am angajament de plata pt acea datorie si am platit luna de luna? au voie sa imi opreasca banii 100%?
cui pot sa ma adresez pt ca eu consider ca mi s-a facut o nedreptate , iar indemnizatia asta reprezinta singura sursa de venit a mea si a celor doi copii ai mei.

am vorbit initial la Ajpis cu o functionara care mi-a vorbit pe un ton flegmatic spunandu-mi sa ii dau in judecata daca pot , apoi am ajuns la director iar acesta mi-a zis ca degeaba fac o petitie sau alta reclamatie pentru ca asa face statul si ca nu am ce sa fac si ca de fapt programul calculatorului a virat banii in contul debitului....ca ei au sesizat la Bucuresti si ca au zis de acolo ca nu imi vor mai opri banii de luna viitoare , dar si luna trecuta au zis la fel si iata ca mi-au oprit 1000 lei.

am citit pe internet la art 147 din codul de procedura fiscala nu se pot opri indemnizatiile pt nici un fel de datorie.in alte parti am citit ca pot fi oprite dar pana la o treime din suma si nu 100% cum mi s-a oprit mie. va rog din suflet sfatuiti-ma ce sa fac pentru ca sunt de acord ca a fost greseala mea dar macar am fost de buna credinta si mi-am luat acel angajament de plata si am platit luna de luna. acum mi se iau acesti bani asa abuziv.....eu cu ce sa mai imi cresc copiii?macar daca opreau o parte din ei dar nu toti....
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:46, 19 Martie 2014
Va puteti adresa Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
1. Sesizati Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS)
Adresă e-mail : anps@prestatiisociale.ro

2. OUG 111/2010 prevede :
art.20
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă nu pot fi urmărite silit decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.
...

3. Art.728 C.proc.civ.
(7) Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
va multumesc!
tocmai ce le-am trimis un email in care expun detaliat toata situatia cu mentiunea ca in cazul in care angajamentul de plata nu imi va fi luat in considerare si banii luati intr-un mod abuziv nu imi vor fi inapoiati ma voi adresa instantei de judecata in vedera rezolvarii situatiei!
ma gandesc ca daca nici aici nu voi gasi intelegere acestia vor fi urmatorii pasi , nu-i asa?
adica <nu pot fi urmărite silit decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.>

sa inteleg ca imi poate opri din indemnizatie si alocatie,din moment ce eu am incasat pe trei luni indemnizatia desi si am obtinut si alte venituri?
Indemnizatia pentru CCC nu poate fi executata silit decat pentru sumele încasate necuvenit - altfel spus, pentru situatii in care ati ealizat venituri supuse impozitului pe venit si in acelasi timp ati primit si indemnizatia pentru CCC.

Pentru alte debite - credite bancare, impozite etc. - nu poate fi executata silit indemnizația pentru CCC.

Alte discuții în legătură

Calculul salariului net s.stefan s.stefan Buna ziua, Urmeaza sa primesc indemnizatie pentru cresterea copilului si am inteles ca valoarea acestei indemnizatii este un procent (85%) din salariu net, ... (vezi toată discuția)
Legea 126/2014 - pe cine amnistiaza de fapt? Daniela_Y Daniela_Y Buna ziua, Va rog, imi puteti spune pe cine amnistiaza de fapt aceasta lege? Este foarte interpretabila, in functie de partea pe care te afli - mama sau ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil MardaruClaudia MardaruClaudia Buna, am si eu o problema , am fost angajata a unei firme din luna mai 2012 pana in luna mai 2013 dupa care am intrat in somaj avand in vedere ca firma a ... (vezi toată discuția)