avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Legea 126/2014 - pe cine amnistiaza de fapt?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Legea 126/2014 - pe cine amnistiaza de fapt?

Buna ziua,

Va rog, imi puteti spune pe cine amnistiaza de fapt aceasta lege?
Este foarte interpretabila, in functie de partea pe care te afli - mama sau statul roman.

Eu am revemit la locul de munca fix cu o luna inainte de terminarea CIC, am depus actele solicitate pentru a anunta acest lucru. La doi ani dupa reinceperea muncii (iunie 2014), am primit somatie de plata de la aceasta agentie, ca trebuie sa restitui fix o suma egala cu indemnizatia pentru aceasta perioada ( in acelasi timp am primit stimulent de insertie, deci stiau ca am revenit la munca).

In cercul meu de cunostinte/colege de serviciu, toate au primit somatii din partea Agpis ca avem de restituit diverse sume de bani, motivul fiind acelasi - venituri impozabile in acelasi timp cu indemnizatia. Unele mamici au primit aceasta somatie la 6 ani de la inceperea muncii .. in decembrie 2014, cu acelasi motiv.

Am fost la agentie, in iunie 2014, si mi s-a spus ca debitul se creeaza automat, nu conteaza daca depui sau nu la timp instiintarea de reincepere a muncii.

Nu am auzit pana acum nicio mama sa spuna ca i s-au sters datoriile, deci, pentru cine este data aceasta lege?

Va multumesc!

Daniela
Cel mai recent răspuns: Daniela_Y , utilizator 13:14, 11 Noiembrie 2015
1. Legea 126/2014 este data pentru parintii aflati in situatia prezentata de dvs.

2. Daca dvs. ati anuntat in termen de 15 zile la Primarie ca reluati activitatea atunci nu trebuie sa restituiti nici un ban.

3. AJPIS forteaza lucrurile pentru ca a platit concomitent si indemnizatia si stimulentul de insertie, din vina unui functionar neatent, iar acum acesta va trebui, poate, sa plateasa el din buzunar sumele platite necuvenit.

4. - Incercati o sesizare la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
- Daca nu vi se da dreptate va trebui sa apelati la instanta de judecata.
Va multumesc pentru raspunsul dvs prompt!

Asta imi si doresc, sa plateasca si cel care a gresit ... daca primeam aceasta somatie la cateva luni dupa inceperea activitatii, plateam fara sa stau pe ganduri!
Dacă o persoană creează prejudiciu statului este trasă la răspundere. Dar dacă statul prejudiciază persoana, cine răspunde? In opinia lor, MAMELE....

Azi voi formula un raspuns la decizia agentiei, pentru mine este clar ca cineva trebuie sa dea cu subsemnatul si pe acolo.

Insa, dupa cat timp imi pot opri "fortat" banii, daca situatia nu se rezolva prea curand (lor le ia aproximativ 3-4 luni sa raspunda unei solicitari ...)?

O zi frumoasa!
1. Asta nu mai stiu sa va spun.

2. Deocamdata nu platiti nimic, faceti contestatie la scrisoarea de debit, invocati prevederile legale pe care le-ati respectat si asteptati raspunsul.

3. Dupa primirea raspunsului mai discutam.

Va multumesc!

Revin dupa ce primesc raspunsul contestatiei.

Toate cele bune,
Daniela.
Buna ziua,

Am revenit asupra acestei discutii, pentru ca:

* In prima faza (sfarsitul lunii aprilie) mi-a fost refuzata cererea pentru ca nu era pe tipizatul lor (!!!), pe care nu il aveau in luna decmbrie 2014, cand am depus cererea de amnistiere. Am refacut cererea in luna mai 2015. Dupa multe mail-uri/insistente, am primit raspuns abia la inceputul lunii august ca cererea de amnistiere este refuzata, deoarece am depus eu documentele mai tarziu de cele 15 zile cf legii (fara a atasat copia documentului meu sau un numar de cont unde ar trebui sa achit). Am contestat aceasta decizie, dosarul se reanalizeaza (conform ultimului mail de la ANPIS primit in data de 28.102015).
* Supriza cea mai mare si neplacuta insa este faptul ca, in data de 05.11.2015 am primit scrisoare de la Anaf - datata cu 23.10.2015, prin care mi se comunica faptul ca am 15 zile sa achit 1750 lei. Somatia Anaf se bazeaza pe prima decizie refuzata, cea din aprilie....!!!
Am anuntat si ANAF si ANPIS despre aceasta situatie confuza (desi nu cred ca sunt capabili sa comunice intre ei si sa resolve intern problema).
* Cum este posibil sa primesc somatie pentru un dosar in analiza? Cum poate ANAF popri aceasta suma, avand in vedere ca eu am exclusiv venituri din salariu (cont de salariu si un cont la o banca unde am o rata credit ipotecar)? Intreb pentru ca ma astept ca, in loc sa se solutioneze cumva aceasta situatie, sa se incurce mai rau, pentru ca prea-multii functionari sunt incapabili, delasatori, si as putea continua fara sa ma repet......
Si, din pacate, dintre toate mamele pe care le stiu si care au primit aceste somatii pentru indemnizatii necuvenite - ca si mine - dupa ani de la reinceperea muncii, niciuna nu a beneficiat de acesta lege 126/2014, si nu am facut decat sa revenim la cererea angajatorului, mai devreme, din CIC. Si nu suntem decat vreo 10 000 de mame in aceasta situatie ....
Nu cred ca a fost data pentru mame, decat ca "praf in ochi", sa se acopere incompetenta si multe alte nereguli si gauri (in bani) ale sistemului putrezit care ne conduce.


Va multumesc!

Daniela

Alte discuții în legătură

Poprire pe indemnizatia pentru ccc sau greseala de virament bancar? aris80 aris80 Buna ziua, Am primit prin posta in data de 08.08.2014(data de pe plic ) o decizie din iulie 2014 de suprapunere Icc cu alte venituri.(pe anul 2013) Conform ... (vezi toată discuția)
Executare silita anaf, pentru recuperare debit ajpis nicolalu nicolalu Buna ziua, Revin cu o intrebare legata de data aceasta, de somatia primita de la Anaf. Dupa ce in ianuarie am primit din partea AJPIS o decizie de impunere ... (vezi toată discuția)