avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Continut dosar ONG pentru judecatorie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Continut dosar ONG pentru judecatorie

Buna ziua,

As dori o clarificare asupra continutului dosarului pentru atestarea unui ONG de catre judecatorie. In diverse ghiduri de infiintare am citit ca este necesar ca acesta sa contina, printre alte documente cate 5 sau 6 copii din act constitutiv si din statut. Ceea nu imi este clar este daca aceste copii trebuie sa fie cele autentificate la notar, sau cate un exemplar din act constitutuv si din statut autentificat notarial si 5 copii de pe acestea?
Am discutat cu doi notari diferiti si mi-au spus versiuni diferite. Unul mi-a spus ca actele autentificate raman la noi si doar cate un exemplar merge la judecatorie iar celalalt ca toate exemplarele autentificate merg la judecatorie si noi, fondatorii pastram copii.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: moonprincess , utilizator 10:35, 22 Martie 2014
Ordinul Ministrului Justitiei 954 / B / C / 2000, cu modificarile ulterioare, prevede detaliile de procedura inclusiv numarul de exemplare toate originale sau partial copii, insa e putin neclar pentru ca prevede un minim dar si ca instanta poate / trebuie sa solicite mai multe in functie de numarul de autoritati publice centrale in al caror domeniu de competenta urmeaza sa activeze asociatia. Practica variaza de la o judecatorie la alte, unele cer 5 sau 6 exemplare, dinc are cel putin doua originale restul putand fi copii legalizate ./ certificate, altele se multumesc cu mai putine. ideea este ca in mod normal un exemplar din cele depuse ramane la instanta, unul se trimite la Ministerul Justitiei, unul la organul fiscal, unul se restituie ONG-ului vizat de instanta (dar sunt judecatorii care nu restituie niciunul din oficiu), si se mai trimit la ministerele de resort si eventual la Parchet... dar trimiterea fizica la MJ si la alte ministere din cate stiu s-a sistat sau ar fi trebuit sa se sisteze, sa se trimita doar electronic.... Cu certitudine insa nu se poate depune cate un singur exemplar la instanta.... E vorba de o fundatie, sau de ce va adresati unui notar?
Va multmesc pentru raspuns. Este vorba de o asociatie, nu de fundatie si am mers la notar pentru a ne informa asupra procedurii de autentificare a actului constitutiv si al statutului, aceasta procedura fiind mai accesibila financiar decat atestarea acestora de catre un avocat.
Foarte interesanta informatia asta cum ca ati gasit oferta de onorarii notariale mai ieftina decat ofertele de onorarii avocatiale pentru autentificare respectiv atestare de acte constitutive ONG. In ce oras se intampla asta? Ca pana acum am auzit tot de situatia inversa, cum ca onorariile notariale sunt in medie mai mari ca cele avocatiale pentru aceste servicii....
In Ploiesti notarii ne-au cerut in jur de 500 de Ron pt cate 6 exemplare autentificate, in timp ce avocatii cu care am discutat au solicitat in jur de 150-200 de Ron pt fiecare exemplar atestat, ceea ce este mai mult decat ne putem permite.
radumititean a scris:

Foarte interesanta informatia asta cum ca ati gasit oferta de onorarii notariale mai ieftina decat ofertele de onorarii avocatiale pentru autentificare respectiv atestare de acte constitutive ONG. In ce oras se intampla asta? Ca pana acum am auzit tot de situatia inversa, cum ca onorariile notariale sunt in medie mai mari ca cele avocatiale pentru aceste servicii....


Ma minunez, in cazul atestarii avocatiale e vorba de 150-200 ron pentru toata treaba! Contactati va rog si alti avocati si apoi trageti concluziile.
Ultima modificare: Vineri, 21 Martie 2014
grunwald, utilizator

Alte discuții în legătură

Statutul si actul constitutiv al ascociatiilor maneaciprian17 maneaciprian17 Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la statutul si actul constitutiv al asociatiilor. Autentificarea acestor documente ce presupune? Este ... (vezi toată discuția)
Cîte copii autentificate am nevoie? niksonmd niksonmd Am o mica neclaritate si cer un pic de ajutor, va rog: In momentul prezentarii la instanta judecatoreasca cite copii autentificate am nevoie de: - ... (vezi toată discuția)
Onorariu infiintare asociatie non-profit matei23s matei23s Vreau sa infiintez o asociatie non-profit si m-ar interesa care sunt onorariile cerute de avocati sau de persoana la care apelezi pentru consultanta si pentru ... (vezi toată discuția)