avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligata sa preiau gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligata sa preiau gestiune

Buna seara! Va rog frumos daca ma poate ajuta cineva...
Lucrez intr-o institutie bugetara si mai am 5 ani pana la pensie. Deoarece suntem foarte putini - unii au plecat, altii au iesit la pensie - au ramas niste gestiuni fara gestionari. Si sunt „obligata“ sa preiau o gestiune (mentionez ca sunt referent SSD). Spun obligata fiindca am fost amenintata mai voalat dar destul de explicit ca pot fi data si afara daca nu accept, spunindu-mi-se ca institutia nu ar avea nevoie de mine in alta parte. Ideea este ca am fost mutata in acest birou acum 4 ani, fara decizie. De nenumarate ori cand am solicitat legalizarea mutarii mi s-a spus ca nu este obligatoriu sa se dea o decizie, ca pot lucra acolo si fara decizie.. In acest birou toata lumea - mai putin eu - are spor de toxicitate. In acesti 4 ani am solicitat sa mi se acorde si mie acest spor si laptele aferent fiindca lucram cot la cot cu ceilalti colegi care beneficiau de ele. Evident nu s-a putut, desi in acest timp s-au pensionat 2 colegi din birou. Acum eu am pus conditia ca accept preluarea unei gestiuni cu conditia sa mi se acorde spor de toxicitate, altfel nu preiau nici o gestiune. Mi s-a spus ca nu se poate, desi as prelua gestiunea unei colege care a avut spor si de luni iese la pensie. Dupa cum v-am spus la inceput mi s-a spus ca daca nu preiau gestiunea pot fi data afara... Este corect? Este legal? Imi cer scuze daca am fost cam confuza dar sunt tare suparata si - de ce sa nu recunosc - si cam speriata. Imi poate da cineva un sfat, ce sa fac?
Cel mai recent răspuns: Valiver , utilizator 23:45, 21 Martie 2014
1. Art.3 C.mun.
...
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
....

Libertatea muncii implică libertatea persoanei de a-şi exercita sau nu dreptul la muncă, de a hotărî unde, pentru cine şi în ce condiţii va munci, libertatea alegerii profesiei, libertatea de a decide încetarea raporturilor de muncă prin demisie, dreptul de a participa, cu ocazia negocierilor colective şi individuale, la fixarea condiţiilor de muncă. (Alexandru Athanasiu, Luminiţa Dima, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2005, p. 17) .

Multumesc mult!
Revin cu noutati... Astazi mi s-a spus clar ca daca nu preiau gestiunea mi se va face referat pentru a fi mutata in alta parte „dar vezi ce faci fiindca s-ar putea sa se considere ca nu mai este nevoie de serviciile tale in institutie“. Nu stiu ce voi face, fiindca sunt constienta ca nu ma va mai angaja nimeni la varsta mea... Deci - Este legal ca in cadrul aceleiasi sectii toti lucrand in aceleasi conditii, unii sa beneficieze de spor si eu nu? Care este paritatea de angajare 1la 1 sau tot 1 la 7? Intreb asta fiindca mi se spune intruna ca nu mi se poate da sporul. Dar de ce nu pot fi trecuta pe postul colegei mele care tocmai ce si-a depus dosarul de pensiuonare?
Multumesc!
Nimeni nu se poate substitui mentalitatii angajtorului dvs pentru a va spune de ce procedeaza asaa. Poate doreste sa scape de dvs si prin astfel de atitutudini sa va determine sa va dati demisie.

Potrivit art.159 C.mun.:
...
(2) Pentru munca prestată în baza contractului individual de muncă fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat în bani.
(3) La stabilirea şi la acordarea salariului este interzisă orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală.

Principiul egalitatii de tratament nu poate justifica refuzul aplicarii actelor normative care stabilesc salariul care se cuvine pentru postul pe care-l ocupati sau il veti ocupa.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in plus cathy1220 cathy1220 Buna ziua, Fratele meu lucreaza la o firma privata. Clientul firmei a cerut sa preia atributiile unui angajat de al lor care a fost dat afara. In momentul ... (vezi toată discuția)
Hristos a inviat ! avem nevoie de ajutorul dumneavoastra in urmatorarea ... oanaportar oanaportar Hristos a inviat ! Avem nevoie de ajutorul dumneavoastra in urmatorarea problema: - recent instituţia noastră publică a angajat un restaurator ... (vezi toată discuția)
Va trebui să îi dea spor de toxicitate ? oanaportar oanaportar Bună dimineața ! Vă rugăm frumos să ne ajutați cu câteva sfaturi referitor la următoarea situație: - este vorba despre un salariat al ... (vezi toată discuția)