avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie capitala lift - Etaj 1
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie capitala lift - Etaj 1

Buna ziua,

am o intrebare lagata de urmatoarea situatie:
- de comun acord, locatarii de la etajul 1 si Comitetul Executiv au blocat/dezafectat butoanele si usa liftului aferente etajului 1 (mai bine de 10 ani in urma, inainte de a ajunge in acest imobil cu 8 nivele)

Desi starea de fapt era cea de mai sus, timp de 10 ani, nu am fost exclus de la plata energiei electrice lunare consumata de lift, desi, ma aflam in imposibilitatea de a-l folosi. (nici restul locatarilor de la etajul 1 nu au fost exclusi).

Asadar, aflati in situatia de mai sus, desi nu am generat nici consum, nici uzura am contribuit, totusi, la factura energiei electrice la fel ca toti ceilalti proprietari care se foloseau de ascensor.

Acum, liftul necesita reparatie capitala, iar legea 230 prevede ca toti locatarii trebuie sa plateasca costurile reparatiei.

Tot aceiasi lege prevede si faptul ca locatarii de la parter si et.1 pot fi scutiti de la plata cheltuielilor lunare aferente lifutului in cazul in care nu il folosesc (prin angajamentul materializat prin dezactivarea butoanelor).

Intrebarile mele sunt:
- intrucat nu am fost scutit de la plata lunara aferenta facturii electrice, sunt indreptatit sa solicit restituirea sumelor respective pentru a achita costul reparatiei?
- mutandu-ma in impobil dupa ce masura de mai sus a fost pusa in aplicare, pot considera ca mi-a fost interzis/restrictionat accesul la o proprietate comuna?
- nu ar trebui sa se considere o compensare: suma platita pe energie timp de 10 ani = suma aferenta reparatiei?

Va multumesc!


Normele in vigoare obliga repartizare cote reparatii la parti comune tuturo proprietarilor conditionat de cota indiviza indiferent de nivelul la care locuiesc
Exista facilitatea scutirii de la plata energie electrica,fara insa a prevedea si scutirea de la obligatia reparatii
mutandu-ma in impobil dupa ce masura de mai sus a fost pusa in aplicare, pot considera ca mi-a fost interzis/restrictionat accesul la o proprietate comuna?


Era necesar ca anterior achizitionarii imobilului sa va informati temeinic asupra accesului la parti comune si daca apreciati ca va sunt restrictionat drepturile si interesele aveati dreptul sa analizati oportunitatea achizitionarii imobilului
dupa mutarea efectiva,pe parcursul a 10 ani aveati dreptul sa solicitati clarificarea aspectului,
eventual sa puteti beneficia de lift
ynocentta a scris:

dupa mutarea efectiva,pe parcursul a 10 ani aveati dreptul sa solicitati clarificarea aspectului,
eventual sa puteti beneficia de lift


Faptul ca am acceptat situatia de fapt si nu am stiut ca este necesara o solicitare a clarificarii acestui aspect, scuza comitetul executiv, ca desi cunostea situatia a continuat sa imi perceapa costurile energiei electrice consumate de lift, cu buna stiinta ca intentioneaza sa imi perceapa si costurile reparatiilor? Este sau nu rea credinta aceasta practica?

Mi se pare ca le-a convenit ca platesc desi nu utilizez si nu uzez.
Lasand putin legea la o parte, mi se pare ca depasesc limitele bunului simt si al intelegerii intre locatari.

Cred ca este vorba doar de 1-2 persoane din imobil (presedintele si contabila) care au aceasta pretentie. Nu cred ca locatarii de la etajele superioare ar avea pretentia ca noi cei de la et.1 sa platim reparatiile, cunoscand faptul ca am contribuit la energie fara a genera consum si uzura.

Stiu ca legea e lege, dar unele situatii, care ies putin in afara ei, unde intervin intelegeri intre prorietari ar trebui analizate mai in detaliu si nu cu referire doar la 1 sau 2 articole din lege: un articol imi da mie dreptate, altul le da lor.

Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2014
mmm_ggg, utilizator
1. Scutirea de la plata energiei electrice pentru lift se aproba in AG, deci nu se face automat.
2. Da, puteti considera asta, dar daca a fost hotararea majoritatii proprietarilor, dv. a trebuit sa va supuneti.
3. S-ar putea face o compensare.

Totusi nu inteleg un lucru:
- nu ati folosit liftul pentru ca nu puteati, dar nici nu ati fost scutit de vreo plata, nici la energie electrica, nici la service. Si atunci care a fost chichirezul cu blocarea usii la et.1?
elga50 a scris:

Totusi nu inteleg un lucru:
- nu ati folosit liftul pentru ca nu puteati, dar nici nu ati fost scutit de vreo plata, nici la energie electrica, nici la service. Si atunci care a fost chichirezul cu blocarea usii la et.1?



Probabil, locatarii de la etajul 1 au sperat ca vor fi scutiti de niste costuri prin aceasta masura a blocarii usii si butoanelor. La drept vorbind, chiar si eu cand am luat nota de aceasta situatie am considerat la fel si am acceptat starea de fapt.

Stiu ca, conform legii, nu putem fi scutiti de plata reparatiilor, dar in aceasta situatie ma intreb: ce avantaj am avut ca am acceptat aceasta situatie: sa platesc energie fara a folosi liftul si acum sa ma trezesc ca trebuie sa platesc si reparatiile? Mi se pare de-a dreptul ridicol.

In plus, ma mai aflu si in situatia in care mi se refuza incasarea intretinerii pana nu platesc suma aferenta reparatiei.
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2014
mmm_ggg, utilizator
Acum, liftul necesita reparatie capitala, iar legea 230 prevede ca toti locatarii trebuie sa plateasca costurile reparatiei.

Tot aceiasi lege prevede si faptul ca locatarii de la parter si et.1 pot fi scutiti de la plata cheltuielilor lunare aferente lifutului in cazul in care nu il folosesc (prin angajamentul materializat prin dezactivarea butoanelor).

Legea prevede ca toti proprietarii sa plateasca reparatia partilor comune (asa cum ati scris), iar liftul este parte comuna.
Si aceiasi lege prevede ca proprietarii care locuies la etajul 1 POT FI SCUTITI (asa cum ati scris, dar nu de la toate cheltuielile lunare, este vorba doar de curentul electric), deci legea nu obliga sa fie scutiti, trebuia sa obligati asociatia sa faca liftul functionabil si la etajul 1.
De exemplu la noi in condominiu liftul poate sa fie folosit de cei de la etajul 1 (unde se deschid usile), platesc service si reparatii pentru ascensor, dar nu platesc energia electrica in condominiu.

HG 1588/2007 Art 32 (3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

Art. 35. — Prin hotarare a adunarii generale, pot fi exceptate de Ia plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care Iocuiesc in apartamente situate Ia subsol, demisol, parter, mezanin, precum si Ia etajul 1 din cladirile fara mezanin. De asemenea, in cazul cladirilor care au amplasate Ia etajele superioare bai, spalatorii, uscatorii, prin hotarare a adunarii generale, persoanele care locuiesc in apartamente situate Ia subsol, demisol, parter, mezanin, precum si Ia etajul 1 din cladirile fara mezanin pot sa fie exceptate de Ia plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor, in baza unor angajamente personale, date in scris catre asociatia de proprietari de catre persoanele care nu folosesc spatiile de Ia etajele superioare.

Alte discuții în legătură

De ce sa platesc service ascensor daca stau la et. 1 georgetteivonna georgetteivonna Locuiesc la etajul 1 si de trei ani de zile de cand locuiesc in acest bloc, usile lifturilor de la etajul 1 sunt blocate. Lunar, platesc taxa de service, ... (vezi toată discuția)
Neplata datoriilor la bloc CSIMONAC CSIMONAC Suntem o asociatie de proprietari si va rugam sa ne lamuriti daca locatarii de la parter si de la et. 1 al blocului sunt obligati sa plateasca intretinerea si ... (vezi toată discuția)
Plata ascensor roxana2702 roxana2702 Buna ziua! Ieri am facut o cerere pt a nu mai plati liftul. Nu il folosim iar in bloc este o \"moda\" mai veche sa nu platesti daca nu il folosesti. Noi suntem ... (vezi toată discuția)