avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie capitala lift - Etaj 1
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie capitala lift - Etaj 1

Buna ziua,

am o intrebare lagata de urmatoarea situatie:
- de comun acord, locatarii de la etajul 1 si Comitetul Executiv au blocat/dezafectat butoanele si usa liftului aferente etajului 1 (mai bine de 10 ani in urma, inainte de a ajunge in acest imobil cu 8 nivele)

Desi starea de fapt era cea de mai sus, timp de 10 ani, nu am fost exclus de la plata energiei electrice lunare consumata de lift, desi, ma aflam in imposibilitatea de a-l folosi. (nici restul locatarilor de la etajul 1 nu au fost exclusi).

Asadar, aflati in situatia de mai sus, desi nu am generat nici consum, nici uzura am contribuit, totusi, la factura energiei electrice la fel ca toti ceilalti proprietari care se foloseau de ascensor.

Acum, liftul necesita reparatie capitala, iar legea 230 prevede ca toti locatarii trebuie sa plateasca costurile reparatiei.

Tot aceiasi lege prevede si faptul ca locatarii de la parter si et.1 pot fi scutiti de la plata cheltuielilor lunare aferente lifutului in cazul in care nu il folosesc (prin angajamentul materializat prin dezactivarea butoanelor).

Intrebarile mele sunt:
- intrucat nu am fost scutit de la plata lunara aferenta facturii electrice, sunt indreptatit sa solicit restituirea sumelor respective pentru a achita costul reparatiei?
- mutandu-ma in impobil dupa ce masura de mai sus a fost pusa in aplicare, pot considera ca mi-a fost interzis/restrictionat accesul la o proprietate comuna?
- nu ar trebui sa se considere o compensare: suma platita pe energie timp de 10 ani = suma aferenta reparatiei?

Va multumesc!


thran a scris:

trebuia sa obligati asociatia sa faca liftul functionabil si la etajul 1.


Si daca nu am stiut ca e de datoria mea sa ii oblig sa faca acest lucru, care sunt pasii de urmat pentru a recupera, ceea ce consider ca a fost un prejudiciu: cei 10 ani de plata dar neutilizare.

Practic, nu vreau sa recuperez sumele ci doar sa le considere compensare pentru reparatii, avand in vedere ca nu am folosit ascensorul nici macar o singura data in 10 ani.
Multumesc utilizatorilor

ynocentta
elga50
thran

pentru timpul si raspunsurile dumneavoastra!
Observ ca prevederile legale le stiti, deci toti proprietarii trebuie sa participe la cheltuiala cu revizia liftului.
Avand in vedere blocarea usii liftului de la et. 1, sigur ca trebuia sa va sesizati ca achitati costul energii electrice la fel ca si ceilalti proprietari, dar amplasati la etaje superioare. Daca ati acceptat tacit aceasta situatie, trebuie sa va o insusiti, dar macar pe viitor sa rezolvati problema - atentie, in AG a proprietarilor, adica ori se deblocheaza usa de la et. 1 si intrati la cheltuieli ca toata lumea, ori usa ramane blocata, dar prop. de la et. 1 vor fi scutiti de plata energii electrice pentru functionarea liftului, insa atentie, tot legea prevede ca in acest caz, trebuie sa aveti contorizari separate: lift - iluminat. Observati birocratia?
La noi s-a hotarat ca prop. de la parter si et. 1 sa achite jumatate din costul energ. electrice pe persoana si da, usile sunt blocate la et. 1.
Chestia cu blocarea unei "statii" ar putea sa reduca costul lunar al mentenantei liftului. La noi asa este...

In fine, niste oameni rezonabili ar putea sa faca niste compensari, insa totul depinde de cei majoritari, adica cei carora o sa le revina mai mult de platit pentru respectiva lucrare. Banuiesc de pe acum un rezultat.
Succes!
Adam Grecu a scris:

Banuiesc de pe acum un rezultat.
Succes!


Stimate domnule Grecu,

va multumesc pentru raspuns. Da, rezultatul cred ca il intuiti bine.

Cu stima.
La etajul 8 functioneaza spalatorie, uscator sau birou pentru administrator ? In acest caz sunteti bun deplata la toate cheltuielile pentru intretinerea si functionarea liftului.nArt 35 din textul legii v-ar ajuta numai in cazul cand blocarea liftului la etaj1 a fost facuta de administratia blocului fara acceptul Adunarii Generale. Daca cererea a fost facuta de locatarii etajului 1, iar sunteti bun de plata pentru ca ati renuntat ( nu v-a obligat nimeni ) la seviciile liftului si va incadrati la Art, 32 la parti comune.. Este curios ca ati acceptat timp de 10 ani sa platiti fara sa beneficiati de servicul liftului. Daca nu gasit iintelegere pentru a fi scutit de la plata reparatiei, impuneti administratorului sa faca functional liftul pentru toate etajele. Si asa legea are ambiguitati. Conf. Art. 32 este parte comuna. Conf. Art 35, poti fi scutit de la plata energiei electrice a liftului pentru ca nu-l folosesti. Si daca nu-l folosesti de ce se participi si la cheltuieli de intretinere si reparatii ? Defectele de functionare si uzura apar numai daca treci pe langa el si-l jignesti cu privirea ? Pentru viitor solicitati administratiei lift functionabil de la parter pana la ultimul etaj pentru ca si asa platiti absolut totul. Cunosc caz in instanta cand Asociatia de Proprietari a avut castig de cauza invocand Art. 32 si atasand cererea de dezafectare a liftului la P+ E1 facuta de locatarii P+E1 ( au fost invocate zgomotul si mizeria pasilor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce sa platesc service ascensor daca stau la et. 1 georgetteivonna georgetteivonna Locuiesc la etajul 1 si de trei ani de zile de cand locuiesc in acest bloc, usile lifturilor de la etajul 1 sunt blocate. Lunar, platesc taxa de service, ... (vezi toată discuția)
Neplata datoriilor la bloc CSIMONAC CSIMONAC Suntem o asociatie de proprietari si va rugam sa ne lamuriti daca locatarii de la parter si de la et. 1 al blocului sunt obligati sa plateasca intretinerea si ... (vezi toată discuția)
Plata ascensor roxana2702 roxana2702 Buna ziua! Ieri am facut o cerere pt a nu mai plati liftul. Nu il folosim iar in bloc este o \"moda\" mai veche sa nu platesti daca nu il folosesti. Noi suntem ... (vezi toată discuția)