avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitori rezervatari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitori rezervatari

suntem trei surori,doua din casnicie legitima iar a treia din alta,nelegitima (sora vitrega),mostenirea ramasa din partea tatalui este un apartament si un loc de veci.la acceptarea succsesiuni,am aflat ca tatal nostru a donat cu *scutire de raport apartamentul sorei vitrege,intrebarea mea este,daca avem dreptul legal ca mostenitori rezervatari la o cota din apartament.multumesc
aveti dreptul sa cereti rezerva succesorala daca v a fost incalcata.
rezerva este de 1/6 din patrimoniu


Dumneavoastra sunteti mostenitor rezervatar.



Donatia care lezeaza rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari poate fi contestata in instanta, in termen de 3 ani de zile de la data deschiderii succesiunii prin moarte.

Reductiunea liberalitatilor excesive poate fi realizata existand hotararea instantei de judecata sau poate fi efectuata prin buna invoaiala a partilor litigante, procecedandu-se la repunerea in situatia anterioara perfectarii acelui act.

Reductiunea are ca efecte ineficacitatea actelor de donatie, sau, dupa caz, desfiintarea acestora, in masura intregirii rezervei succesorale.

De regula, intregirea se realizeaza in natura.

Intregirea rezervei succesorala, insa, poate avea loc si prin echivalent banesc, in situatia in care s-a procedat la instrainarea sau la deteriorarea unor bunuri cuprinse in masa succesorala.

Cand donatia s-a facut unui mostenitor, cu scutire de raport, acesta poate pastra bunul, in limita cotitatii disponibile, urmand a se proceda la despagubirea succesibilor a caror rezerva succesorala a fost lezata.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului unui mostenitor rezervatar prin donatia intregii averi catre alt rezervatar tolanita tolanita Buna ziua, as dori , va rog ,sa imi sugerati o cale (sau mai multe) de atac pentru un ACT DE DONATIE CU SCUTIRE DE RAPORT SI CU CLAUZE DE INTRETINERE, facut ... (vezi toată discuția)