Doresc sa ma lamuresc in cazul unei probleme, si cum nu detin cunostiinte juridice apelez la ajutorul dvs.
Sa presupunem ca avem doua persoane care se injura pe un spatiu virtual, fie el forum, retea de socializare etc. Comentariile sunt la vedere si le poate vedea toata lumea. Se considera amenintare daca persoana X ii spune lui y:
Caz 1: "Bai prietene, hai sa-ti zic si ce am visat aseara. Se facea in vis, ca noi doi ne-am intalnit din intamplare pe strada si ti-am rupt picioarele. Urat vis...Adevarat cosmar. Nu as putea niciodata sa-ti fac vreun rau..."
Caz 2: "Bai prietene, sa stii ca in viata asta se pot intampla multe accidente.Nici nu stii cand da o masina peste tine si-ti rupe picioarele, sau dai peste cine nu trebuie si la fel iti rupe picioarele. Si mie poate sa-mi cada un ghiveci in cap cand merg pe strada."
??
Parerea mea este ca din punct de vedere legal nu se considera amenintare cazul 1 si 2. Cu siguranta ca X il ameninta mai cu perdea pe Y, insa daca Y depune plangere la politie pentru amenintare, bazandu-se pe vorbele din caz 1 sau 2, X poate sa pateasca ceva?
Daca X i-ar fi spus lui Y \"Ba prietene, vin acum peste tine si-ti rup picioarele\" era clar amenintare.
amenintarile si injuriile ...si dealtfel orice actiune in spatiul virtual , la noi in Romania inca nu este o lege stricta in acest sens.
ca sa ajungi sa dovedesti ceva de pe net , iti trebuie foarte muuuuuuuuuuult timp . doar un procuror poate cere informatii despre o anumita unitate/PC de pe care s-au lansat injuriile . apoi providerul va cauta in baza de date informatiile de care ai nevoie , adica le vei putea primii peste minim 1 an(12 luni) .
am renunta la 2 procese (in domeniul comercial) pentru fals si inselaciune cu o persoana si o societate .
dovezile pe care le detineam , toate erau primite pe mail (discutii , avize ...etc) .... nu au constituit probe. mi s-a spus clar , este nevoie de procuror care sa ceara detalii despre calculatorul de pe care au fost trimise.
Multumesc pentru raspunsuri. Atunci sa lasam la o parte spatiul virtual. Pe strada, cu martori pe langa , X ii spune lui Y frazele mentionate de mine anterior. In ambele cazuri, X este pasibil de vreo pedeapsa daca Y depune plangere? E ca si cum i-as zice eu unuia pe strada, care m-a calcat pe picior, "ba ai grija ca accidente au loc mai tot timpul si poate iti rupi picioarele"... Adica mi se pare absurd sa fie considerata amenintare. (chiar daca eu chiar il amenint voalat), atata timp cat nu il amenint clar si direct.