avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Care este procedura si cine plateste?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Care este procedura si cine plateste?

Buna ziua tuturor.
Am o oarecare nelamurire in legatura cu un dosar, am sa va spun pe scurt despre ce este vorba, ma intereseaza parerea dvs.
X este acuzat de catre Y de insulta, calomnie si amenintare. Y face plangere prealabila, ataseaza la dosar sms-uri transcrise pe coli de hartie de catre el, imprima si cateva emailuri din care s-ar parea ca exista o oarecare amenintare la adresa lui, dar si conversatii msn messenger din care rezulta aceleasi fapte.
S-a lamurit ca insulta si calomnia nu mai tin de sfera penalului, asa ca s-a retinut doar infractiunea de amenintare.

Inspectorul de caz si-a inceput ancheta prin audierea lui X, care a dat si o declaratie scrisa cu privire la acuzatiile care i se aduc, acesta se considera nevinovat si a cerut sa se faca o expertiza tehnica IT a computerului, proprietatea lui Y, expertiza imperios necesara pentru a se extrage aceste probe de catre organele de cercetare penala si nu de catre Y pe niste simple coli de hartie.
De asemenea s-a cerut si expertizarea telefonului mobil a lui Y pentru a se constata ca acele sms-uri exista pe telefonul mobil al lui Y.

Procedura aceasta cere mult timp si este foarte costisitoare, plus ca necesita aparatura si personal specializat.

Inspectorul de caz a fost de acord cu aceste expertize, s-a stabilit de catre expertul judiciar un pret(foarte mare) si il obliga acum pe X sa suporte cheltuielile.
Dupa cunostintele mele sunt de parere ca organul de urmarire penala trebuia sa faca aceste expertize de la bun inceput, pe cheltuiala lor pentru ca legea spune ca trebuie sa se dispuna de orice mijloc pentru aflarea adevarului.
Din moment ce inspectorul nu si-a facut treaba asa cum trebuia de la bun inceput, de ce X trebuie sa fie bun de plata acum?
Ce temei legal trebuie invocat in acest caz?
Nu X trebuie sa isi dovedeasc nevinovatia, ci Y si respectiv parchetul sunt cei chemati de lege s aduc probe in sustinerea afirmatiilor lor.

X sa nu plateasca nimic, dosarul ori va sfarsii, cel mai probabil, cu un NUP (neiceperea urmaririi penale) ori daca vreun procuror mai ”incepator ” il va trimite in instanta cu aceste asa-zise probe care nu dovedesc nimic, X nu are cum sa fie condamnat ...
Dar cum noi traim in Romania, unde orice este posibil in instanta, n-ar fi rau ca X sa incerce sa se impace cu Y.
Sa mearga la un mediator, Este mult mai ieftin si in final caștiga amandoi.
Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2011
Constantin A. Z. Ciurel, Consilier juridic
Procurorul de caz are vechime in meseria dansului de 1 an si ceva cu aproximatie...deh...o fi incepator, n-o fi ...asta nu avem de unde sti.
Nu as merge pe mediere in acest caz, pentru ca X se considera nevinovat, asa ca nu este nimic de negociat, ba mai mult as zice sa mearga pana la final cu acest caz si sa incerce si o plangere pentru denunt calomnios, insa pana acolo mai este ceva cale de strabatut.
Stiu ca organele de cercetare penala trebuie sa isi sustina problele care le au, insa cu un tupeu intalnit numai in Romania, X acum este bun de plata.
Ma intereseaza cu ce text de lege sa sustina X faptul ca nu el trebuie sa plateasca constul acestei expertize, care este foarte relevant pentru solutionarea cauzei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sms cu urmari... gigelas gigelas Buna seara, O cunostinta (X),a fost amendata cu 400 lei + 100 lei cheltuieli Pt.???,in urma unei plangeri facuta de cineva impotriva acestuia,acuzandu-l ca ... (vezi toată discuția)
Din nou despre calomnie. Sonji Sonji Daca fac publice niste detalii despre un caz in care un individ a savarsit o infractiune grava(ingractiune pentru care nu a fost condamnat datorita unei ... (vezi toată discuția)
Denuntarea calomnioasa floring64 floring64 Vă rog să-mi spuneţi daca pot fi acuzat de denunţare calomnioasă în următoarele împrejurări: Împreună cu 2 prieteni am făcut o reclamaţie \"la ... (vezi toată discuția)