avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parasirea domiciliului la 17 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parasirea domiciliului la 17 ani

Buna ziua,
As vrea sa intreb daca un minor de 17 ani poate locui singur. Daca parintii sesizeaza politia il pot aduce inapoi in ciuda dorintei fiului? Ce drepturi au parintii asupra unui minor care a implinit 17 ani?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:27, 21 Martie 2014
Buna ziua,
Daca minorul doreste sa locuiasca singur nu incalca legea.
Parintii sunt datori sa il sprijine pana la 18 ani sau pana la terminarea facultatii dar nu mai mult de 26 de ani.
Sprijinul poate sa fie obtinut prin intelegere sau, la solicitarea minorului, prin instanta.
Sfatul meu este sa-l ajutati sa se descurce cat mai usor si sa aveti incredere in el.
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns. Imi puteti spune va rog articolele din care reiese ceea ce mi-ati spus. In codul familiei nu am gasit nimic.

Cu stima,
Grigore Popescu
Codul familiei e abrogat, daca vreti sa va documentati, cititi noul cod civil de la art 483 in sus si legea protectiei drepturilor copilului asa cum a fost modificata.
Copilul locuieste pana la 18 ani cu parintii lui sau cu unul din ei daca parintii nu locuiesc impreuna. Pt motive temeinice, locuinta copilului poate fi stabilita si la alte persoane.nTot prin lege, copilul datoreaza respect parintilor lui, insa si parintii trebuie sa exercite autoritatea parinteasca in interesul copilului, sa ii respecte intimitatea si demnitatea.nPractic, daca un copil de aceasta varsta nu mai vrea sa locuiasca cu parintii, nu poate fi obligat nici daca s-ar obtine o hot judecatoreasca.
Daca ne-ati zice care e situatia,poate va putem ajuta cu un sfat.
Copilul poate capata capacitate de exercitiu deplina si inaintea implinirii varstei de 18 ani.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns. Fiul unui prieten de-al meu a plecat sa locuiasca singur in alt oras la o persoana majora. Tatal lui vrea cu tot dinadinsul sa il aduca acasa, insa a esuat in discutia cu fiul sau. Vrea sa sesizeze politia pentru asta, dar nu stie nici el si nici eu daca au ce sa faca ca sa il ajute. Din ce am inteles de mai sus nu au cum sa il aduca acasa.
Nu au cu ce sa-l ajute, nici politia, nici protectia copilului , nici instanta nu are cum sa il oblige sa stea intr-un loc. Parintele insa ca si reprezentant legal si persoana ce raspunde de copil are obligatia sa anunte autoritatile si sa faca ce tine de el sa il convinga sa vina acasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasirea domiciliului la 17 ani anonim...2111 anonim...2111 Buna ziua, As vrea sa intreb daca o minora de 17 ani poate locui singura. Mentionez ca este la dorinta fetei, parintii fiind mult prea stricti cu ea. ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului major în caz de divorț al părinților DaNieLa2019 DaNieLa2019 Buna ziua, As dori va rog mult sa ma ajutati cu o informatie. Copilul meu urmeaza sa faca anul viitor 18 ani, insa acum eu si tatal lui vrem sa mergem la ... (vezi toată discuția)
Buna, as vrea sa va intreb daca o minora care are vârsta de ... Mihaela Florentina Mihaela Florentina Buna, As vrea sa va intreb daca o minora care are vârsta de 16 ani impliniti poate locui singura? Fata locuieste in germania cu familia ei insa ea doreste sa ... (vezi toată discuția)