avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna, As vrea sa va intreb daca o minora care are ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna, As vrea sa va intreb daca o minora care are vârsta de ...

Buna,
As vrea sa va intreb daca o minora care are vârsta de 16 ani impliniti poate locui singura? Fata locuieste in germania cu familia ei insa ea doreste sa se intoarca in romania deoarece acolo este nefericita. In romania nu are pe nimeni (nu tine legatura cu rudele) iar mama ei nu mai este. Tatal ei nu este de acord sa se intoarca sa locuiasca singura din frica ca nu se poate descurca si ca inca este mica. Fata desii are 16 ani are o gandire matura si are capacitatea de a se descurca de una singura. Intrebarea mea este urmatoarea, daca fata pleaca in romania fara ca tatal ei sa stie si se muta in chirie singura, tatal ei poate face ceva in privinta asta? Ma refer daca sesizeaza politia sau protectia copilului, o poate aduce inapoi la el in potriva dorintei ei sau o poate duce in centru de plasament?
Va rog sa imi raspundeti numai daca stiti si rog fara comentarii de genul, de ce vrea sa plece, e minora nu se descurca. Fata este nefericita iar de 2 ani sufera pe chestia asta.
Multumesc aniticipat!!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:21, 14 Iunie 2022
In primul rand, nu are cum sa plece in romania singura, minorii romani circula doar insotiti. Cine o insoteste fara acordul tatalui, risca plangere penala pt rapire de minori.
Apoi, nu are cum sa inchirieze, nicio persoanq cu scaun la cap, nu primește un minor in gazda fara stirea si acordul parintelui.
Cf legii, copiii locuiesc cu parintii sau cu un parinte pana la majorat.
Ce poate sa faca e sa ceara emanciparea in instanta, dar pt asta ii trebuie in primul rand un loc de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasirea domiciliului la 17 ani anonim...2111 anonim...2111 Buna ziua, As vrea sa intreb daca o minora de 17 ani poate locui singura. Mentionez ca este la dorinta fetei, parintii fiind mult prea stricti cu ea. ... (vezi toată discuția)
Acord parinti divortati ptr. iesire minor din tara iura1729 iura1729 Buna dimineata! In speranta ca am ales bine categoria in care se incadreaza problema mea voi incerca sa o explic cat mai succint : Sunt mama unui baiat de 13 ... (vezi toată discuția)
Partenerul meu nu își dă acordul ca eu să vin în vacanță cu copiii din italia. ce putem face? Gabriela G1011 Gabriela G1011 Eu si cei doi copii ai mei ne aflam in Italia, iar partenerul meu nu isi da acordul ca eu sa pot veni in vizita (2 saptamani) in Romania impreuna cu copiii. ... (vezi toată discuția)