avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu un copil din alta casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu un copil din alta casatorie

Buna ziua,

Tatal meu a murit recent, mama este in viata si eu sunt singurul lor copil. Tatal a mai fost casatorit si are un copil din acea casatorie, copil caruia i-a platit pensie alimentara pana la varsta de 24 de ani. Din pacate cele doua proprietati ale parintilor mei, precum si autoturismul lor, sunt toate pe numele tatalui, asa ca eu si mama trebuie sa incepem procedurile de succesiune. Am citit foarte mult zilele astea, am fost si la un avocat, si la un notar, insa am senzatia ca nu sunt prea bine pregatiti pe acest gen de spete.

Ideea este ca eu nu cunosc decat faptul ca exista un copil dintr-o casatorie anterioara, precum si orasul in care locuia acum 10 ani, insa nu stiu nimic altceva. Notarul mi-a zis ca e obligatia mea sa il caut si sa il gasesc si i-am spus ca in afara de a publica in ziare nu am ce face. Raspunsul primit m-a nemultumit si as dori, daca stie cineva, mai multe lamuriri pe aceasta tema. Raspunsul a fost ca, chiar daca fac 3 publicari in 2 ziare mari si nu se prezinta nimeni la succesiune, si chiar daca trece termenul de 6 luni, oricand putem fi dati in judecata eu si mama de catre acest copil care, sincer vorbind, nu are nici un drept la nimic din ceea ce au construit parintii mei (moral vorbind). Nu l-a contactat niciodata pe tatal meu, nu i-a pasat niciodata de bolile cu care tatal meu s-a luptat, nu a venit la inmormantare, etc.

As vrea sa stiu daca intr-adevar, dupa ce fac toate demersurile pentru a-l gasi, si dupa ce expira termenul legal in care poate emite pretentii la mostenire, poate sa ma actioneze in instanta (justificat si cu temei ma refer) pe mine sau pe mama mea si daca poate emite oricand in decursul vietii pretentii la aceasta mostenire. Mostenirea nu este mare, sa zicem ca ar valora in total cam 120000 euro, insa cei 22500 euro care i se cuvin (3/16) cred ca sunt suficienti pentru a convinge o persoana sa inceapa sa intenteze procese.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:47, 24 Martie 2014
Nu aveţi nicio obligaţie de a căuta pe vreunul dintre porsibilii moştenitori. Este treaba lor să ţină legătura cu antecesorul lor, să accepte succesiunea în termen şi aşa mai departe.

Dacă nu vor accepta succesiunea în termenul de 1 an, nu mai aveţi de ce să vă temeţi. Veţi dezbate succesiunea fie la notar, fie, dacă acesta refuză să ia act de lipsa acceptării şi de neprezentarea celorlalţi moştenitori la dezbatere, vă veţi adresa instanţei.

În ceea ce priveşte chestiunea morală, lăsaţi-o baltă. Nu are nicio legătură cu domeniul succesiunilor. Un descendent vine la succesiune (cu condiţia acceptării) chiar dacă nu şi-a văzut părintele de zeci de ani şi chiar dacă nu l-a interesat niciodată soarta acestuia.
Toti descendentii au drepturi egale la mostenire.
Pentru artificii juridice si pentru nu a incalca legea penala este bine sa mergeti sa consultati un avocat care sa va sfatuiasca si sa va ajute.
Ar fi bine sa ii platiti consultatia ca sa nu va incurce mai rau daca va dori bani fara consultatie...si pentru proces...fiind prematur a se discuta de proces...
Am fost deja la 2 avocati si maine urmeaza sa ma duc la al treilea. Multumesc pentru sfaturi.
Si ce v-au spus?
I-ati platit sau urmeaza sa ii platiti ulterior?
Prima avocata este o avocata cu care decedatul a colaborat toata viata, un fel de avocata a familiei, si nu a vrut sa ia bani. Ea ne-a spus sa cautam celalalt copil si sa-i oferim cat este dreptul ei. Celalalt avocat este din alta localitate, nu l-am platit (a fost o conversatie telefonica de 15 minute), si a spus sa nu facem nimic si sa asteptam 10 ani, termen dupa care nici un mostenitor nu mai poate face absolut nimic.

Astazi mergem la al 3-lea avocat (nu il cunoastem), vom plati consultatia si vom vedea ce va spune si el.
Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2014
dolphspeed99, utilizator

Alte discuții în legătură

Revocare succesiune prin neacceptare memphisbell memphisbell Buna ziua! Am un caz sa zic asa mai special, tatal meu a decedat in 2007, s-a facut succesiunea, dupa el a ramas un apartament cu doua camere. In fata ... (vezi toată discuția)
Mostenire DAN 27 DAN 27 Din prima casatorie a rezultat un copil. Mentionez ca acel copil a ramas in custodia bunicilor din partea mamei inca de la cativa anisori in urma divortului. ... (vezi toată discuția)
Mostenire liviughita liviughita Tatal meu a decedat in 2001,el a fost casatorit legal cu mama mea din 1970. Dupa decesul tatalui meu ,am dezbatut mostenirea cu mama ,si conform legii a fost ... (vezi toată discuția)