avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizie de incetare a CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizie de incetare a CIM

daca decizia de incetare a CIM nu a fost inregistrata la ITM in termen de 5 zile, va fi anulata ? sau poate fi contestata ? la ce organ?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:16, 27 Aprilie 2009
Aceasta nu e o cauza de anulare a unei decizii.
Firma va putea fi sanctionata de ITM pentru nerespectarea termenului rpin avertisment sau amenda.

Important este ca aceasta decizie sa fi fost comunicata angajatului respectiv.
Asa cum sustine si grace_r, necomunicarea la la ITM a unei decizii de incetare CIM, in termen de 5 zile de la emitere, nu este o cauza de nulitate, ci se constituie ca fiind o contraventie, sanctionabila prin advertisment ori amenda.
Important este ca aceasta decizie sa va fi fost comunicata.
Angajatorul poate fi sanctionat pt. netransmiterea modificarii, in termen de 5 zile de la data modificarii, in Registrul electronic de evidenta a salariatilor.Art. 8. - (1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
a) neinfiintarea registrului si/sau netransmiterea acestuia in forma electronica la inspectoratul teritorial de munca in termenele si forma prevazute de prezenta hotarare;
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON).
(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
Decizia de incetare se poate contesta de catre angajat intr-un termen de 30 de zile de la comunicare.
Cred ca amenda e putin mai mare:

LEGE Nr. 130 din 20 iulie 1999 *** Republicată
privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă

ART. 2
(1) Carnetele de muncă ale salariaţilor încadraţi la angajatorii prevăzuţi la art. 1 se păstrează şi se completează de către inspectoratele teritoriale de muncă în a căror rază teritorială îşi are sediul angajatorul.
(2) Angajatorii sunt obligaţi să depună la inspectoratele teritoriale de muncă la care se păstrează şi se completează carnetele de muncă ale salariaţilor:
a) actele privind executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea contractelor individuale de muncă, în termen de 5 zile de la perfectarea acestora;

b) lunar, dovezile de calculare a drepturilor salariale, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face plata acestora.

ART. 7
Nerespectarea de către angajator a prevederilor art. 1, 2, ale art. 3 alin. (2) şi ale art. 5 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei.
Eu am facut referire la HG 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor.

Alte discuții în legătură

Contract munca periada determinata iudith2000 iudith2000 Buna Ziua!Spuneti-mi va rog daca la incetarea unui contract de munca pe durata determinata se intocmeste decizie de desfacere sau acesta inceteaza de la ... (vezi toată discuția)
Neinregistrare contract in revisal lilianatatar lilianatatar Ce sanctiune primesc daca nu am inregistrat doua contracte in revisal si nu le-am transmis ? am o intarziere de trei zile si tocmai acum au venit in control de ... (vezi toată discuția)
Cim neinregistrat in revisal 1314 1314 Buna ziua, Va scriu in speranta unui raspuns care sa imi clarifice mai bine incertitudinile. Am fost angajata la o firma pentru 3 ani si o luna, timp in care ... (vezi toată discuția)