avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere, acord autentificat - titlu executoriu sau nu?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere, acord autentificat - titlu executoriu sau nu?

as mai avea o intrebare:un acord de mediere intre doi soti dar care sunt despartiti in fapt,in acel acord de mediere parintii minorului s-au inteles ca tatal sa plateasca 25% din veniturile nete ca alocatie de intretinere!acest acord a fost autentificat la notar!as dori sa stiu daca fiind autentificat reprezinta titlu executoriu si daca poate fi facuta executarea in baza lui,pentru ca mie mi-a fost respinsa cererea de incuviintare executare,pe motiv ca nu constituie titlu executoriu si ca trebuie sa dea judecatoria o hotarare de expedient,nicidecum autetificarea notarului,cu toate ca la judecatorie nu a vrut sa consfinteasca acest acord pe motiv de lipsa de interes pentru ca acordul de mediere autentificat reprezinta deja titlu executoriu!!!ma intreb care judecator a gresit?va multumesc anticipat!!!

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:


La medierense merge ca obliga legea pentru proces si nu pentru notar...


La INFORMARE privind avantajele medierii se merge "pentru ca obliga legea", in cazul litigiilor prevazute de art. 60 indice 1 literele a)-f) din Legea 192/2006.

La MEDIERE se merge pentru ca se doreste si pentru ca se alege de catre parti aceasta varianta. Exista, desigur, niste motive pentru care partile fac acest lucru.

@suflete, cred ca vi s-au oferit toate raspunsurile. Lucrurile erau destul de simple, insa ati fost gresit indrumata. Trebuia sa mergeti cu acordul in instanta, nu la notar. Ulterior, cand ati ajuns in instanta, nu trebuia sa mai prezentati acel acord autentificat, nu a facut decat sa complice lucrurile. E un fel de lant al slabiciunilor ce vi s-a intamplat, demn de Caragiale. Insa nu e nimic amuzant, pentru ca ati pierdut timp, bani, energie si incredere in profesionistii care ar fi trebuit sa va consilieze.

Un caz similar cu al dumneavoastra a primit recent incuviintarea unei instante din Romania in doar doua zile de la depunerea cererii, fara atatea peripetii.

Colegii mei v-au aratat cum trebuie sa procedati si ce documente trebuie atasate cererii (al carei model vi s-a indicat, de asemenea), va doresc succes!
Doamna, sotul nu poate sa ceara la serviciu sa i se vireze o parte din salariu in contul x? Am, crezut ca nu va mai intelegeri cu el...

Eram precisa! :) ca vinovatul zero, pe undeva pe la inceputuri, a fost un avocat.

La notar oamenii incheie tranzactii, contracte, dau declaratii. O declarate ca esti de acord cu sotul tau sa aiba minorul pensia x nu foloseste la nimic, nu e executorie, nu are efecte.
O tranzactie in care doi parinti negociaza si se inteleg pe pensie trebuie supusa controlului unui jude; acea tranzactie poate fi incheiata la notar, cu titlu de exceptie, numai odata cu divortul.
Daca nu se divorteaza, ci partile au niste neintelegeri privitoare NUMAI la copil, atunci trebuie un jude sa vaza privitor la ce anume nu se inteleg partile alea.
Aceasta tranzactie priveste drepturi personale nepatrimoniale si este interzis de lege a incheia astfel e tranzactii. Deci, Claudiu, e ilegal.

Ce putere executorie sa aiba un inscris ilegal incheiat? Nul de drept ca asa zice legea ca nu se pot tranzactiona anumite lucruri? Ca dreptul la pensie a minorului sau autoritatea parinteasca?

La dosar puteati sa nu va prezentati daca in cerere se facea mentiune despre judecata in lipsa.
Nu inteleg, daca tot sunteti de acord in continuare, de ce nu face sotul demersurile? Benevol, intelegerea partilor privind pensia e absolut legala si daca vreodata sotul nu mai achita pensia, aveti precedentul platii a 25% din venit, ceea ce va va ajuta pentru stabilirea pensiei de o instanta la aceasta cota.

In cazul dat actul notarial are exact valoarea unui act de mediere in sensul ca instanta il poate lua in seama ca si pe acordul de mediere si in aceleasi conditii.
Adica aceasta inseamna ca nu este ilegal.
Partile au dreptul de a incheia acte juridice insa in cazul dat efectele juridice ale actului notarial sunt fix precum acordul de mediere deoarece exprima consimtamantul lor.

In plus, acest act notarial poate ajuta in caz de judecata dar dupa ce va analiza instanta situatia.



Interventie moderator: va rog sa respectati regulamentul de forum, eliminand din postarile dvs. combaterea unor profesii ori persoane. Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
este foarte simplu,conform articolului 59 din legea 192/2006 pentru a da putere juridica acordului de mediere,partile se pot adresa fie notarului pentru autentificare,fie instantei pentru consfintire,puterea juridica fiind aceeasi,deci normal ca stia ca merg la notar pentru ca asa scrie in lege,doar ca in cazul meu nu si-a dat seama nici mediatorul nici avocata ca intervine articolul 64 din aceeasi lege si anume ca in materie de probleme legate de minori si familie doar instanta poate consfinti si nu notarul!ce ma mira este faptul ca instanta la care am mers pentru consfintire a recunoscut ca acest acord autentificat este titlu executoriu,hotarare care este definitiva si irevocabila!!!
greseala mea ca nu i-am dat executorului aceasta hotarare,ca poate nu mai se respingea incuviintarea executarii!!!!
ok,o sa va tin la curent!deocamdata am facut alt dosar de executare astazi a fost inregistrat la judecatorie la care am anexat hotararea aceea definitiva si in paralel o sa cer si consfintirea acordului de mediere!!!o sa va spun cum s-a rezolvat!!!va multumesc pentru toate informatiile!!!avocata a fost cea care m-a trimis la mediere,apoi la notar si tot ea a anexat acordul autentificat pe langa cel original la instanta,deci nu am facut de capul meu,ci dupa consultarea cu avocata,parerea mea ca medierea este inca la inceput si atat avocatii cat si judecatorii au ceva batai de cap cu aceasta mediere!!!

Alte discuții în legătură

Divort cu minori la mediator mtla_22 mtla_22 Pentru un divort cu minori, acordul se depune in instanta pentru consfintire - printr-o cerere de consfintire a acordului de mediere, sau se depune o cerere de ... (vezi toată discuția)
Contract de mediere dra_irina dra_irina Buna seara, am o problema si as dori cateva sfaturi momentan. Acum doi ani am facut la mediator cu fostul sot un contract de divort si de partaj prin care eu ... (vezi toată discuția)
Termen pentru hotararea de expedient in divort szilagyicsaba1975 szilagyicsaba1975 dupa consultatie la mediator si se ajunge la intelegere cat dureaza pana se da sentinta (vezi toată discuția)