Avand in vedere prevederile art 123 alin 4 si alin 5 din OMFP 3055/2009 , va rog sa ma lamuriti daca este suficienta reevaluarea cladirilor din cadrul grupei I din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe sau este necesara reevaluarea intregii grupe care pe langa cladiri mai contine si alte constructii ( gen: drumuri acces, put, gard ,stalpi, etc )?
Asa cum ati remarcat, ORdin 3055/2009: prevede la pct 123
123 -
(1) În cazul în care, ulterior recunoaşterii iniţiale ca activ, valoarea unui activ imobilizat este determinată pe baza reevaluării activului respectiv, valoarea rezultată din reevaluare va fi atribuită activului, în locul costului de achiziţie/costului de producţie sau al oricărei alte valori atribuite înainte acelui activ. În astfel de cazuri, regulile privind amortizarea se vor aplica activului având în vedere valoarea acestuia, determinată în urma reevaluării.
(2) Elementele dintr-o grupă de imobilizări corporale se reevaluează simultan pentru a se evita reevaluarea selectivă şi raportarea în situaţiile financiare anuale a unor valori care sunt o combinaţie de costuri şi valori calculate la date diferite.
(3) Dacă un activ imobilizat este reevaluat, toate celelalte active din grupa din care face parte trebuie reevaluate.
(4) O grupă de imobilizări corporale cuprinde active de aceeaşi natură şi utilizări similare, aflate în exploatarea unei entităţi.
(5) Exemple de grupe de imobilizări corporale sunt: terenuri; clădiri; maşini şi echipamente; nave; aeronave etc.
Deci nu trebuie reevaluate toate constructiile ci cladirile sau terenurile sau masinile si echipamentele, etc.
Se prevede: O grupă de imobilizări corporale cuprinde active de aceeaşi natură şi utilizări similare, aflate în exploatarea unei entităţi.
Adica nu cred ca o cladire este de aceeaşi natură şi utilizare similara cu un put, sau un drum, etc. Astfel eu inteleg ca daca reevaluati o cladire, trebuie sa reevaluati doar toate cladirile.
Reevaluare
SEIMEANU_SARA
Am finalizat in 11/2011 un corp de cladire, iar in 12/2011 reevaluez alte doua cladiri apartinand firmei. Intrebarea mea este: trebuia sa reevaluez in 12/2011 ... (vezi toată discuția)
Reevaluare
aada73
Contabilul unei societati poate face reevaluarea cladirilor pe baza indicilor de inflatie ?
Intocmeste un raport de reevaluare, aprobat prin P.V., sau ... (vezi toată discuția)