As vrea sa aduc in discutie un aspect rar gasit si la fel de rar documentat atat in legislatie cat si in spete , relatat succint astfel:
" La societatea X S.R.L. suntv 2 asociati A1 si A2 cu parti egale din capitalul social. Capitalul social 200 lei. Administrator este unul dintre asociati, sa zicem A1. Celalalt asociat nu are nici o functie in cadrul societatii si nu a efectuat nici un fapt si nu a incheiat nici un act prin care sa implice in vreun fel societatea in relatii comerciale sau de alta natura! "
In situatia falimentului societatii X , ce drepturi are si ce obligatii i se retin ?
eu cred ca au drepturi si obligatii egale, in masura in care au contribuit la capitalul social in mod egal, au un patrimoniu comun , Detin parti sociale egale...i n cazul falimentului , obligatiile sunt saolidare
Nu este deloc o situatie rara, as spune mai degraba una clasica.
In ceea ce priveste obligatiile, cel ce este doar asociat raspunde pana la limita capitalului social subscris, asa cum stipuleaza clar legea 31/1990. In privinta drepturilor aceeasi legea stipuleaza clar ca are dreptul la o cota parte din active corespunzatoare cotei partilor sociale detinute, de 50%. Ce este neclar?
Asa cum va aratat si colegul BROM, aceasta nu este o situatie rara ci frecvent intalnita, in prectica juridica.
Drepturile si obligatiile acestui asociat decurg din dispozitiile Legii nr.31/1990, privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din actul constitutiv al societatii.
Ceea ce nu reusesc sa inteleg este urmatorul lucru: Societatea X intra in faliment. Capital social 200 lei; Active sazicem 100 lei iar Pasivul: 500 lei. Societatea intra in faliment si este lichidata. Se acopera 300 lei din debit! Restul de 200 lei cum este recuperat de creditori in masura in care nu au ce executa. Exista dispozitii legale care sa oblige si asociatul A2 - care nu este administrator - la acoperirea pasivului in masura in care nu a contribuit in nici un fel la agravarea Pasivului societatii?
Pentru diferenta de debit se poate cere atragerea raspunderii administratorului, in cazul in care se poate dovedi ca sunt intrunite conditiile atragerii raspunderii civile contracuale in culpa acestuia.