avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Perioada prescriptie
Discuție deschisă în Executare silită

Perioada prescriptie

In februarie 2010 am inteles ca banca la care am contractat un credit pentru nevoi personale a vandut creditul unei firme de recuperari. Pana in prezent, timp de 4 ani si o luna, deja, am primit doar simple notificari postale (fara confirmare de primire) si nici nu sa intreprins vreo actiune de dare in judecata impotriva mea. Intrabarea mea este: sa implinit termenul de prescriptie?, sau mai poate aceasta firma de recuperari sa foloseasca organele statului pentru a ma executa silit? Presupun ca daca putea ar fi facuto in tot acest timp, iar termenul de prescriptie nu este pentru fiecare rata in parte deoarece banca a vandut creanta firmei de recuperari ceea ce dovedeste automat ca intreg creditul a fost declarat scadent anticipat.
Intrebarea este: Sa indeplinit termenul de prescriptie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Martie 2014
gi-jane2, moderator
marysimo a scris:

ideea e ca acest debitor nu poate dovedi ca am fost notificat decat daca are o confirmare de primire cu semnatura mea, notificarile postale simple sunt doar hirti colrate sa zic asa, nu are cum sa dovedeasca ca am fost notificat. Corect?


Notificarea nu e act de executare in cazul dvs, asadar nu intrerupe termenul.
Pt creditul dvs contractat nu ziceti in ce an, insa cesionat in 2010, se aplica decretul 167/1958cf disp art 201 din legea 71/2011.
Art. 201
Prescriptiile incepute si neimplinite la data intrarii in vigoare a Codului civil sunt si raman supuse dispozitiilor legale care le-au instituit.
In noul cod civil, notificarea intrerupe termenul de prescriptie daca si numai daca e urmata in termen de 6 luni de o actiune in judecata.
Art. 5 L71/2011
(1) Dispozitiile Codului civil se aplica tuturor actelor si faptelor incheiate sau, dupa caz, produse ori savarsite dupa intrarea sa in vigoare, precum si situatiilor juridice nascute dupa intrarea sa in vigoare.
Ca drept dovada ca s-a declarat scadent anticipat soldul creditul sta si faptul ca v-au solicitat tot ce datorati nu numai ratele scadente.
Termenul de prescriptie curge de la data scadentei, in cazul dvs curge de la data cand intreg creditul a fost declarat scadent anticipat.
Implinirea termenului de precriptie il constata instanta daca veti contesta executarea.
Ramane de vazut daca respectivul creditor ii va cere executorului sa puna in executare titlul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie credit sumer2013 sumer2013 In anul 2008 am contractat un credit de nevoi personale. In martie 2009 dupa pierderea locului de munca am platit ultima rata lunara. In februarie 2010 am ... (vezi toată discuția)
Credit bancar - prescriptie marysimo marysimo Buna, In decembrie 2007 am incheiat un credit bancar pe 10 ani. In 2009 am platit ultima rata cand am ramas fara loc de munca. In ianuarie 2010 am primit ... (vezi toată discuția)
Imprumut bancar - imposibilitate plata sumer2013 sumer2013 Dupa ce miam pierdut locul de munca in ianuarie 2009 am incetat sa mai platesc si ratele pe care le aveam la un credit bancar. In acel an am primit de la banca ... (vezi toată discuția)